Celo odeljenje nije došlo na nastavu zbog problematičnog učenika

Celo jedno odeljenje trećeg razreda Osnovne škole "Miloš Crnjanski" na Satelitu nije juče došlo u školu, kao vid protesta roditelja zbog ponašanja jednog đaka.
Celo odeljenje nije došlo na nastavu zbog problematičnog učenika
Foto: 021.rs
Svih 29 roditelja usaglasilo se da odeljenje u kojem su njihova deca nije bezbedno nakon nedavnog incidenta na nastavi "Priroda i društvo".
 
Tada je navodno jedan od učenika fizički nasrnuo da drugo dete, izujedao ga, te je devetogodišnjak završio u bolnici. Roditelji su doneli odluku da se problem hitno mora rešiti, a posebno zbog, kako navode, činjenice da rukovodstvo škole nije preduzelo mere neophodne da se dete sa "problemom u ponašanju" adekvatno zbrine.
 
"Pre oko mesec dana dobili smo iz drugog odeljenja jedno dete koje je svima pravilo problem i tražili smo da se nađe neko rešenje zbog niza incidenata. Mišljenje roditelja je da je tom detetu bila potrebna dodatna pomoć, kao i da ne može više da boravi u okruženju gde maltretira sve druge đake. Zato nismo pustili decu u školu, a u ovoj priči ćemo istrajati za dobro naše dece", kaže za 021 jedna od majki, koja nije u ponedeljak pustila svoje dete u školu.
 
Nakon što su se roditelji kolektivno pobunili i vidom štrajka poručili školi da reši ovaj problem, direktorka OŠ "Miloš Crnjanski" Zdenka Ivković sinoć je hitno donela odluku da se taj mališan premesti u drugo odeljenje. On je sada u novom kolektivu, pa je 29 roditelja odlučilo da ipak danas pusti decu na nastavu.
 
Prosvetna inspekcija će sutra obaviti vanredni nadzor, dok u školi za 021 nisu komentarisali slučaj, pa za sada ostaje bez odgovora pitanje kako će se premeštanjem deteta trajno rešiti problem. Prema nezvaničnim informacijama, majka tog deteta moraće da prisustvuje nastavi sve dok posebna komisija ne utvrdi šta i kako dalje.
 
Podsetimo, od maja 2016. do sredine ove godine u novosadskim školama prijavljeno je skoro 500 slučajeva raznog nasilja. Bilo je kako fizičkog, tako i takozvanog elektronskog i emocionalnog nasilja u 35 osnovnih i 15 srednjih škola u gradu - s tim da ove cifre nisu konačne zbog brojnih slučajeva koji ne završe u prijavama prosvetnih organa. 
 
Kako su zaključili članovi Koordinacionog tela za borbu protiv nasilja, pojedini direktori škola ne šalju redovno izveštaje o nasilju u njihovim školama, što su obavezni, a dešava se i da neki slučaj vršnjačkog nasilja prikriju i ne obaveste nadležne. Detaljnije o ovoj temi čitajte OVDE.
  • Roditelj

    10.11.2017 15:09
    Moram spomenuti
    Prosle godine je moj sin u toj skoli usao u uzi krug za djaka generacije, ali su za djaka generacije izabrali ucenicu koja je imala ostvarene rezultate samo iz gimnastike i ta ucenica je takodje pohadjala gimnasticku sekciju koja se placa 2000 dinara!!, a moj sin je imao diplome iz engleskog, srpskog, biologije i matematike i nije prosao!!!!
    Pa zar to nije sukob interesa?
    A ta nastavnica je trenutno zamenik direktora, unapredili su je.
  • proka

    10.11.2017 10:17
    naravoučenije
    i Dara Bubamara je kao " dete sa posebnim potrebama " i preteča Inkluzije ( strana reč koja se upotrbljava na pogrešan način) jedva završila istu školu i ostavila žestog trag kako na tu generaciju tako i šire ( Pink , parade , javni život ... )Nažalost . to je bilo pre nešto više od 20 godina .Malo li je , koliko još treba da nam dodje iz dupeta u glavu !!?
  • vanja

    09.11.2017 10:38
    zaštita slabijeg
    Svako u nekom momentu života može postati žrtva i to treba objasniti svakom detetu. Ako dvoje-troje dece zaštite maltretirano dete ono više neće biti usamljeno, a nasilnik više neće biti dovoljno jak.
    Moje ćerka ni po čemu nije bila posebna dok je išla u osnovnu i srednju školu ali je zbog sporta bilo malo snažnija od većine. Nekoliko puta je zaštitila maltretirano dete i na taj način dobila po dva druga istovremeno. Nasilnik nije dobio ukor i bio joj je zahvalan, a maltretirano dete se uz nju osećalo sigurno.
    Ima li šta lepše od toga. I dan danas je u vezi sa njima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti