Skoro 500 slučajeva vršnjačkog nasilja, direktori škola prikrivali detalje

Skoro 500 slučajeva vršnjačkog nasilja u novosadskim školama prijavljeno je u proteklih godinu dana nadležnim organima.
Skoro 500 slučajeva vršnjačkog nasilja, direktori škola prikrivali detalje
Foto: Pixabay
Radi se o 495 prijava fizičkog, elektronskog, a potom i emocionalnog (socijalnog) nasilja u 35 osnovnih i 15 srednjih škola u gradu, koje su učestvovale u analizi, zaključak je Koordinacionog tela za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama za školsku 2016/17. godinu. 
 
Reč je o porastu broja prijava nasilja u školama, što pokazuje da je ažurnost škola bolja, ali se ne isključuje mogućnost da je ponašanje đaka u školama ipak agresivnije.
 
Međutim, kako su zaključili članovi Koordinacionog tela, pojedini direktori škola ne šalju redovno izveštaje o nasilju u njihovim školama, što su obavezni, a dešava se i da neki slučaj vršnjačkog nasilja prikriju i ne obaveste nadležne. Takođe, dešava se i da se u izveštaju ne navodi decidno o kakvoj vrsti nasilja nad decom se radi.
 
Poražavajuće je, zaključili su članovi Koordinacionog tela, to što malo roditelja dolazi na edukativna predavanja stručnjaka koji se bave prevencijom (ujedno i članova Koordinacionog tela), kojih je bilo 11 u isto toliko škola. To je, kako su naveli, situacija koja se javlja godinama i koja potvrđuje da roditelji nisu naročito zainteresovani da slušaju o nasilju koje se može dogoditi i njihovoj deci - ili upravo njihova deca mogu da budu počinitelji.
 
Potrebno je, zaključeno je na sednici ovog tela, apelovati na direktore da redovno šalju izveštaje i reaguju kada problemi u njihovoj školi nastanu, te animirati roditelje da se zainteresuju za stanje u školama u kojima su im deca.
 
Jedan od načina na koji se vršnjačko nasilje može sprečiti je i uvođenje testiranja na narkotike u novosadskim osnovnim i srednjim školama, o čemu možete da čitate OVDE.
  • Tanja

    25.05.2017 20:52
    Ja sam roditelj. Jako me interesuju edukacije na temu dece . Imamo problem. U osnovnoj školi a evo i sada u srednjoj nikad nas niko nije obavestio kad se održava edukacija, gde i u koje vreme.Ne znam da li ih je uopšte i bilo. Možda sam ja neobaveštena, ne znam ali mi je žao što je tako.
  • Nada

    25.05.2017 18:42
    Branko Radicevic
    Nasilnici iz te skole bili su osmi razred, zavrsili su skolu par meseci nakon tog dogadjaja i sad se po tom pitanju u skoli, logicno, ne dogadja nista. Mozda u srednjim skolama koje su upisali.
  • @ex chapman

    25.05.2017 09:55
    Da si jos lokalan, cuo bi ciji je sinak bio organizator pijenja urina pa bi ti bilo jasno zasto se ne pominje. Naravno da ja ne mogu napisati ime, jer se to ne moze objaviti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti