Pouzdanija metoda određivanja Antimilerovog hormona bitnog za vantelesnu oplodnju

Antimilerov hormon je pouzdan pokazatelj reproduktivnog potencijala jajnika i njegovo određivanje bitno je za postupak vantelesne oplodnje. Merenjem njegovog nivoa može da se predvidi i nastupanje očekivanih promena koje su karakteristične za menopauzu.
Pouzdanija metoda određivanja Antimilerovog hormona bitnog za vantelesnu oplodnju
Foto: Pixabay
"Nivo Antimilerovog hormona kod žena se po rođenju jedva detektuje, a svoj maksimum dostiže u pubertetu, nakon čega progresivno opada sa godinama i u periodu menopauze se ne može registrovati. On se pokazao kao stabilan u toku svih faza menstrualnog ciklusa, ali treba imati na umu da su promene nivoa u toku ciklusa ipak moguće kod malog broja mlađih žena i da se on može značajno smanjiti tokom korišćenja kombinovanih kontraceptiva", kaže medicinski biohemičar Aleksandra Sušić iz Zavoda za laboratorijsku dijagnostiku "Jugolab".
 
Antimilerov hormon je danas najaktuelniji marker procene rezerve jajnika. Koristi se i da bi se predvideo odgovor na kontrolisanu stimulaciju jajnika u postupcima vantelesne oplodnje, kao skrining u dijagnozi policističnih jajnika (tada su njegove vrednosti više), kod oštećenja tkiva jajnika nakon nekih hirurških zahvata, kao i da se predvidi nastupanje menopauze. Klinički značaj ima i u dijagnozi poremećaja razvoja polnih karakteristika kod dece i u praćenju tumora granuloza ćelija.
 
"Procena rezerve jajnika pokazuje koliko će još jajnici biti u stanju da obavljaju reproduktivnu funkciju, odnosno koliko su sposobni da dalje stvaraju zdrave jajne ćelije. Bitan je i za procenu odgovora nakon stimulacije koja se primenjuje u procesima vantelesne oplodnje - da bi se videlo da li postoji rizik od hiperstimulacije zbog primene hormona, što se svakako ne želi postići", navodi naša sagovornica. 
 
Kako ističe, zbog kliničkog značaja koji ovaj hormon ima, nije svejedno na koji način, odnosno kojim testom se on određuje.
 
"Do sada se laboratorijsko testiranje baziralo na primeni ELIZA metode čiji je najveći nedostatak varijacija usled manualnih koraka i diskutabilna interpretacija rezultata u praksi sa kojom se lekari suočavaju. Kako bi se prevazišli ovi nedostaci koji su mogli dovesti u dilemu i doktore i pacijentkinje, u Jugolabu je uvedena nova, znatno bolja i potpuno automatizovana metoda za određivanje Antimilerovog hormona. Ona je dosta preciznija i pouzdanija od ostalih testova, osetljivija je i detektuje veoma niske koncentracije, jer treba naglasiti da i pacijentkinje sa niskim vrednostima Antimilerovog hormona imaju šanse da proces vantelesne oplodnje uspe. Ova metoda ima širok merni opseg, pa pokriva i vrednosti kod policističnog ovarijalnog sindroma, a potpuno je automatizovana pa isključuje sve greške koje mogu poteći od manualnih koraka tokom rada", kaže Aleksandra Sušić.  
 
Prema njenim rečima, novi lek farmaceutske kuće Ferring, koji se primenjuje u stimulaciji jajnika, dozira se na osnovu nivoa hormona određenog ovom metodom. U Srbiji bi ovaj lek trebalo da bude registrovan početkom sledeće godine, dok se u Evropi već nalazi u prometu.
 
Laboratorije "Jugolab" nalaze se na nekoliko lokacija u Novom Sadu, kao i u Petrovaradinu, Futogu, Kaću, Bečeju, Senti, Somboru, Apatinu, Subotici, Kuli, Zrenjaninu, Staroj Pazovi, Odžacima, Čačku i Užicu. Više informacija možete pronaći na njihovom sajtu www.jugolab.rs.

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti