FOTO: Novi Sad obeležio Svetski dan prevremeno rođene dece

Novi Sad je danas simbolično obeležio Svetski dan prevremeno rođene dece.
FOTO: Novi Sad obeležio Svetski dan prevremeno rođene dece
Foto: 021
Jedna od deset beba rodi se pre vremena, širom sveta. U svetu se, svake godine, pre vremena rodi 15 miliona beba, u Srbiji, više od 4.000, ili 11 beba svakoga dana. Prevremeno rođenjeje je vodeći uzrok smrtnosti dece mlađe od jedne godine i drugi vodeći uzrok smrtnosti dece mlađe od pet godina. 
 
Svake godine, zbog prevremenog rođenja, u svetu umre milion beba.
 
Prevremeno rođenom se smatra svaka beba rođena pre punih 37 nedelja gestacije. Prevremeno rođene bebe obično imaju manje od 2.500 grama na rođenju. Bebama sa vrlo niskom težinom na rođenju smatraju se bebe rođene sa manje od 1.500 grama i obično su rođene pre 32. gestacijske nedelje. U bebe sa ekstremno niskom težinom ubrajaju se bebe koje su na rođenju bile lakše od 1.000 grama.
 
Ceo novembar je i ove godine u znaku prevremeno rođenih beba i ljubičaste boje. 
  • Mim

    19.11.2017 14:51
    Ne lupajte gluposti, ja znam tri bebe koje su rodjene sa 650, 700 i 750 grama i hvala bogu danas su to deca velika zdrava u svakom smislu.
  • Georgina

    18.11.2017 17:09
    Prevremeno
    Manje od kg je pobacaj

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti