Suspendovani radnici Pošte iz Novog Sada najavljuju tužbu protiv preduzeća

Suspendovani radnici Pošte Srbije u Novom Sadu najavili su tužbu protiv preduzeća zbog izrečenih sankcija.
Suspendovani radnici Pošte iz Novog Sada najavljuju tužbu protiv preduzeća
Foto: 021.rs
Po njihovim rečima, neverovatan je slučaj da državno preduzeće sankcioniše članove sindikata koji traže bolje uslove za rad. Najavljuju tužbe protiv rukovodstva preduzeća, kao i rukovodilaca regionalne jedinice u Novom Sadu.
 
Podsetimo, radnici su suspendovani zbog toga što su prilikom protesta blokirali distributivne poštanske centre. Osim šest suspendovanih radnika u Novom Sadu, još 41 zaposleni suspendovan je u Beogradu. Juče je u Beogradu održan protest, ali i sastanak Saveza samostalnih sindikata pošte na kojem se razgovaralo o narednim koracima sindikalaca.
 
Predsednik Sindikata zaposlenih u JP "Pošte Srbije" Novi Sad Ljubiša Simić poručuje da će postupak biti pokrenut u srpskim sudovima, ali da smatra da će ovaj slučaj morati da rešava Međunarodni sud u Strazburu.
 
"Zato što je ovim potezom suspendovanja lidera, direktorka pogazila sve potpisane međunarodne konvencije. Pozvaćemo međunarodnu zajednicu da preispita odnos sa Srbijom, jer ako država ne poštuje konvencije, onda nije trebalo ni da bude njihov potpisnik. Ja nisam čuo za slučaj u Evropi da poslodavac kazni nekog sindikalca jer traži svoja prava", navodi Simić.
 
Suspendovani radnik Pošte iz Novog Sada Tomislav Mandić, kaže za 021.rs da su dobili suspenzije na 90 dana, zbog čega će pravdu potražiti na sudu.
 
"Podnećemo prijave u Osnovnom sudu u Novom Sadu. Nas su sankcionisali jer smo se okupljali, međutim, mi smo pred poštanskim centrima bili van našeg radnog vremena i bili smo u svojstvu građana. Zbog toga ne bi smeli da nas suspenduju, a to su učinili. Mogli su da pozovu policiju zbog, možda, remećenja javnog reda i mira. Nakon što se vest o suspenzijama pročula, nama su se advokati samoinicijativno obraćali sa predlozima da tužimo preduzeće", poručuje Mandić.
 
Samostalni sindikat poštanskih radnika Srbije danas je održao štrajk, ali se to u Novom Sadu nije osetilo, jer tu baza ovog sindikata nije jaka. Međutim, Mandić dodaje i da su ljudi uplašeni suspenzijama i pretnjama otkazima.
 
Zaposleni u Pošti protestuju već više od tri nedelje. U proteklim danima blokirali su poštanske centre zbog čega je došlo do zastoja u transportu pošiljki. Neki od njihovih zahteva su, osim povratka suspendovanih radnika na posao, povećanje zarada i isplate zarada iz dobiti. Između ostalog, traže razrešenje v. d. direktorke Mire Petrović, predsednka i članova Nadzornog odbora, kao i utvrđivanje odgovornosti predstavnika poslovodstva, zbog, kako tvrde, pretnji i pritisaka na zaposlene i sindikalne aktiviste.
 
Iako je predsednik Samostalnog sindikata poštanskih radnika Srbije Zoran Pavlović izjavio da su zaposleni u poštama započeli štrajk, u Pošti Srbije poručuju da bez zastoja pružaju usluge. Takođe, u preduzeću dodaju da su predstavnici reprezentativnih sindikata doneli odluku da se odustane od štrajka. U saopštenju Pošte Srbije navodi se da poslovodstvo na čelu sa Mirom Petrović, uz saradnju sa Vladom Srbije i predstavnicima reprezentativnih sindikata (Sindikat PTT Srbije i Sindikat PTT "Nezavisnost), "iznalazi najbolje rešenje za poboljšanje socijalnog i materijalnog položaja 15.000 zaposlenih".
 
"Usled nezakonite blokade rada Regionalnog poštansko-logističkog centra 'Beograd', koji predstavlja žilu kucavicu JP Pošta Srbije, u organizaciji Samostalnog sindikata poštanskih radnika došlo je do višednevnog prekida procesa rada u delatnosti od opšteg interesa, i na taj način je preduzeću naneta višemilionska šteta zbog kašnjenja pri uručenju pošiljaka", dodaje se u saopštenju. Ta šteta, barem prema trenutnim podacima, iznosi oko 300 miliona dinara. U Pošti Srbije poručuju da će "posledice nezakonitih okupljanja biti dalekosežnije, a šteta znatno veća".
 
Sindikat PTT Srbije saopštio je u petak da razgovori sa Vladom Srbije za sada idu dobrim smerom, te da je isplaćena zarada iz dobiti, što je bilo dogovoreno. Takođe, navode da su dobili priliku da učestvuju u analizi poslovanja JP Pošte Srbije, koja bi trebalo da opredeli procenat povećanja zarada za zaposlene.
 
Podsetimo i to da nezadovoljstvo zaposlenih u Pošti Srbije traje već duže vreme. Radnici su protestovali i štrajkovali i u martu ove godine kada su takođe tražili povećanje zarada, odnosno da im se vrate plate koje su bile pre smanjenja primanja u javnom sektoru. I tada, kao i sada, sindikati su tražili smenu v. d. direktorke Mire Petrović, kadra PUPS-a, koja je na čelu preduzeća pre godinu dana nasledila Milana Krkobabića, lidera ove stranke. 
 
Iz Samostalnog sindikata poštanskih radnika poručuju da će sutra u 17h radnici Pošte Srbije započeti protestnu šetnju Beogradom.
  • zmix

    22.11.2017 14:06
    Za kentaura,štrajk je organizovan po zakonu,protest regularno prijavljen (inače bi policija intervenisala),ne lupaj za huškače.
  • deda

    22.11.2017 11:56
    sindikatima rukovodstvo daje pare za, paketice, putovanja, plate,sportske igre, tako da mrka kapa, na njih nek se ne oslanjaju asud je nekad bivao naklonjeniji radnicima ali ...
  • КЕНТАУР

    22.11.2017 09:26
    СВЕ ЈЕ ОВДЕ ЈАСНО :
    1. Штрајк НИЈЕ организован по Закону о штрајку.
    2. Протест НИЈЕ организован по Закону о јавном окупљању.
    3. Организатори оваквог НЕЗАКОНИТОГ протеста су синдикати
    у Фирми, а хушкачи су са стране.
    4. Синдикалци ће се СИГУРНО извући-провући, а суспендовани радници-
    -МОЖДА. И то привремено
    ЗАКЉУЧАК: Запослени су У ПРАВУ, али воде их незналице и издајице !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti