Novčanici Novosađana tanji za oko 2.000 dinara

Novosađani su u oktobru u odnosu na septembar zarađivali oko 2.000 dinara manje.
Novčanici Novosađana tanji za oko 2.000 dinara
Foto: 021.rs
Naime, podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da je prosečna plata u Novom Sadu u oktobru iznosila 72.392 dinara bruto, odnosno 53.061 dinar bez poreza i doprinosa. To je i najveća prosečna plata u Vojvodini.
 
Ovo je pad u odnosu na septembar, kad je prosečna plata bila 75.688 dinara bruto, odnosno 54.854 dinara bez poreza i doprinosa.
 
Prosečna zarada na nivou cele Vojvodine bila je 45.057 bez poreza i doprinosa. Najmanje su zarađivali stanovnici Alibunara, 32.153 dinara neto. Alibunar je i prethodnog meseca bio opština sa najnižom zaradom, ali je ona bila još niža u odnosu na oktobar.
 
Statistika, kao i do sada, vara svakog prosečnog stanovnika Novog Sada, s obzirom na to da i relevantne ankete pokazuju da većina građana ne zarađuje navedene iznose. Štaviše, prosečna plata u Srbiji mnogo je bliža minimalcu, što smatraju i stručnjaci. Takođe, zvanični podaci pokazuju i da četvrtini stanovništva u Srbiji preti siromaštvo. Rizik za siromaštvo je, prema statistici, život s manje od 31.332 dinara za četvoročlanu porodicu, 26.856 dinara za tročlanu porodicu, a za osobu koja živi sama taj iznos je 14.920 dinara.
 
Zbog izuzetno niskih primanja, kupovna moć prosečnog domaćinstva u Srbiji manja je od polovine evropskog proseka. Po materijalnom dobrostanju, za nama zaostaju još samo Bosna i Hercegovina, Makedonija i Albanija. Detaljnije čitajte OVDE.
  • G

    25.11.2017 10:46
    @V - iako razumem da želite da "novosadizacija" preskoči "beogradizaciju" jer ste toliko "protiv" centralizma, ponoviću vam i ovaj put, problem centralizacije Beograda nije usamljen, takva je cela Srbija, centralizovani su gradovi, opštine, pokrajina i cela zemlja. Ako je Vojvodina toliko napredna i bolja od Beograda, onda treba da svojim primerom pokaže kako se radi decentralizacija a ne da pokušava da postane Beograd umesto Beograda jer ste vi odlučili da se vraćate u prošlost, ali samo onako kako baš vama odgovara. Ako tako volite da vraćate prošlost, izvolite - Subotica je nekada bila veća i bogatija od Novog Sada, sprovedite vaše metode i ponovo uspostavite da to bude tako - i to od vaše "mizerne penzije". No, "komentator" V patriotizam doživljava kao lajanje protiv Beograda, jer Beograd i "država" uvek moraju biti krivi, jer državu čine marsovci a ne između ostalog i "patriJote" poput njega koji su potpuno isti ako ne i gori od Beograda.
  • V

    25.11.2017 09:30
    @G
    Srbija je puno više beogradizovana nego što je Vojvodina novosadizovana.
    Novosadizacija, i da hoće, ne može od beogradizacije doći do reči...
    Prvo se pobunite protiv pogubne i znatno izraženije beogradizacije cele države i Vojvodine i protiv toga što je po prvi put u istoriji Vojvodina siromašnija od uže Srbije, a Novosađani, iako imaju među najvećim platama u Vojvodini, ipak imaju za 10.000 dinara manje plate od Beograđana.
    No "komentator" G patriotizam doživljava kao samožrtvovanje zarad dobrobiti i zadovoljstva Beograda. Nek daje od svoje mizerne penzije, a ostali Vojvođani ne moraju
  • G

    24.11.2017 22:37
    I ko nam je kriv što su od cele Vojvodine najveće plate baš u Novom Sadu? "Vojvodina radi Novi Sad se gradi", može li tako, ili je opet nekako Beograd kriv što je Novi Sad za Vojvodinu isto što i Beograd za Srbiju?
    Ne mogu ipak a da se ne nasmejem na ironiju, u tekstu navedete da "relevantne ankete pokazuju da većina građana ne zarađuje navedene iznose" a potom odmah desno od vesti imate sopstvenu anketu, iako možda nerelevantnu, u kojoj je njih 40% izjavilo da zarađuju više od 50 000, sa uračunatim nezaposlenima koji pak ne ulaze u statistiku prosečne plate, odnosno na apsurd da u članku govorite o plati u Novom Sadu a potom navedete da je prosečna plata u celoj Srbiji mnogo bliža minimalcu.
    Stoga bih ponovio kao i uvek - prosečna plata je tačno ona koja je objavljena, ni manje ni više, jer je u pitanju egzaktna nauka a ne fluidna informacija koja se može koristiti za dnevnopolitičke potrebe. To je iznos koji je rezultat matematičke aritmetičke sredine, zbira svih plata podeljenih svojim brojem. Ona u sebe ne uračunava nezaposlene, decu ili penzionere već daje informaciju o prosečnoj plati koju primaju oni koji su zaposleni. Ne uračunava u sebe ni one koji varaju na porezima pa isplaćuju novac radnicima na ruke niti sivu ekonomiju. Jedino što bi bilo korisno je kada bi zavod objavio i vrednost medijane uz aritmetičku sredinu, što bi doprinelo da izrazito visoke plate pojedinaca ne povlače na svoju stranu informaciju o sredini vrednosti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti