Položeni venci povodom godišnjice prisajedinjenja

Povodom 25. novembra 1918. godine – dana kada je Velika narodna skupština Srba, Bunjevaca i drugih Slovena Banata, Bačke i Baranje donela odluku o prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji, gradonačelnik Miloš Vučević i predsednik Skupštine grada Zdravko Jelušić položili su vence na spomen ploču na Trgu slobode.
- Zadovoljan sam činjenicom da će se stogodišnjica prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji obeležiti na način kakav tom datumu i dolikuje, da to neće biti samo datum koji će se obeležavati u Vojvodini i Novom Sadu, jer će centralna proslava biti u Beogradu, a posebno je značajno to što će predsednik Srbije Aleksandar Vučić biti pokrovitelj obeležavanja. U nekadašnjem hotelu "Grand", Jaša Tomić je pročitao Deklaraciju o prisajedinjenju sa porukama koje se i danas mogu primeniti, a to su ravnopravnost, sloboda, napredak. Za mene je impresivno da su na toj skupštini učestvovale i Vojvođanke, da su žene tada imale pravo glasa, da je i ćerka velikog Svetozara Miletića bila učesnica te skupštine i da ono što su Evropljanke samo maštale, ovde je bilo već primenjeno. To pokazuje da su kapaciteti demokratije i demokratičnost na ovim prostorima prisutni i da se oni moraju negovati, čuvati i održavati - rekao je Vučević.
 
Na spomen ploču učesnicima Velike narodne skupštine, koja se nalazi na zgradi nekadašnjeg hotela "Grand", vence su takođe položili predstavnici Gradskog odbora Saveza potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920. godine i Bunjevačkog nacionalnog saveta.
  • G

    28.11.2017 10:31
    @Vita - ako ćete već "istini za volju", Vojvodina tada nije ni postojala, Srbiji su se prisajedinile Bačka, Baranja i Banat, a Srem dan kasnije. Žene su jedini put glasale upravo na Narodnoj skuštini, pre toga nikada nisu imale pravo glasa ni u Srbiji ni u Austrougarskoj, a kasnije su dobile to pravo tek nakon 2. sv. rata. Milica Tomić se povukla iz javnog života nakon smrti supruga Jaše nekoliko godina kasnije a ne nakon prisajedinjenja. U Austrougarskoj jeste bilo bolje, ali pripadnicima ugarskog odnosno austrijskog, ne i pripadnicima srpskog i ostalih slovenskih naroda. Kraljevina SHS i kasnije Jugoslavije joj nisu bile blizu po bogatstvu jer su iznikle iz ruševina koje su za sobom ostavile AU i Otomanske imperije, a posle vekova ropstva nisu mogle dostići njihov stepen razvoja, kako privrednog tako i intelektualnog, a prepošteni Germani su se potrudili da to još jednom potvrde dvadesetak godina kasnije.
    I na kraju - samo u Smrdojvodini neobrazovani, neofašistički pojedinci plaču za Austrougarskom, toga nema čak ni u državama naslednicama bivše monarhije, samo u Mađarskoj postoje opskurne grupe koje bi da obnove ugarsko carstvo bez Austrije što uključuje između ostalog i sever današnje Vojvodine. Valjda vam je žao što prepošteni, miroljubivi Austrougari nisu doveli posao do kraja i istrebili "untermenschen" sa ovih prostora - gledajući kakvi ste danas baš vi, potomci tih istih "neljudi", možda ste i u pravu.
  • Duradi drzava

    28.11.2017 09:32
    Koliko mrznje i besa bespotrebno. Puj mrznji i sejanju straha.
    Neki ljudi koji ovde ostavljaju komentare zvuce pre kao domoljubi a ne rodoljubi!
  • Patriota

    27.11.2017 13:54
    Lokalac
    Polaganje venaca na grob Vojvodine, a zene su imal e prava kao i danas, nepotizam, ocin bi ona bila da nije bila cerka S. Miletica (prodana dusa koji je prodao Vojvodinu) da bi prosirio svoj list branik na vece trziste tj. ondasnju kraljevinu Srbiju. Citao deklaraciju osudjeni ubica, J. Tomic, i onda su vladali krimosi kao i danas, puj uvlakaci jedni, pokoljenja vas pamtiti kao i Miletica, prodane duse, moze vas svako kupiti za tepsiju bureka. Begajte vec jednom odavde svi vi dok vas mi nismo proterali.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.