Povećava se broj zaposlenih u gradskoj upravi Novog Sada

Gradsko veće je za dnevni red sednice Skupštine grada zakazane za četvrtak, predložilo da se usvoji odluka o povećanju broja zaposlenih u lokalnoj upravi, kao i da se i dalje pokriva 80 odsto troškova boravka dece u vrtićima.
Povećava se broj zaposlenih u gradskoj upravi Novog Sada
Foto: 021.rs

Gradsko veće je predložilo da se usvoje izmene kadrovskog plana lokalne uprave, kojima se broj radnika povećava za 24, sa 1.395 na 1.419. Zapravo, broj stalno zaposlenih je smanjen sa 1.264 na 1.229, ali je broj angažovanih na određeno povećan sa 131 na 190.

Zanimljivo je i da se, kada se pogleda tabela, vidi da je bilo velikih rotacija po radnim mestima, pa se tako u grupi stalno zaposlenih broj "samostalnih saradnika" sa 114 povećao na 216, broj "savetnika" se smanjio sa 426 na 361, a smanjen je i broj "mlađih savetnika" sa 85 na 29, ali je broj "referenata" povećan sa 305 na 329. U broju zaposlenih na određeno takođe je došlo do promena, pa sada ima 27 "samostalnih savetnika", kojih ranije nije bilo, a znatno se povećao i broj "savetnika" - sa 32 na 64.



Ova odluka je blisko povezana sa predlogom izmene odluke o budžetu Grada. Ne menja se nijedna stavka koja se odnosi na raspodelu novca, već deo odluke o broju zaposlenih koji primaju plate iz budžeta. Prema predloženim izmenama, broj radnika se povećava za 24, kao i u odluci o kadrovskim platama, tako da će ukupno na budžetu biti 3.795 radnika.

Broj stalno zaposlenih se smanjuje sa 3.425 na 3.271, ali se broj onih koji rade na određeno povećava za skoro 200 i sada ih, umesto 346, ima 524. Ovo povećanje zaposlenih na određeno je primetno ne samo u gradskim upravama, već i u Radosnom detinjstvu gde se zadržava ukupan broj od 2.015, ali se broj stalno zaposlenih smanjuje za 100 i za isto toliko povećava broj zaposlenih na određeno. Slično je u raspodeli zaposlenih u ustanovama kulture, gde je 19 radnika prebačeno sa stalnog ugovora na određeno.



Na osnovu predloga Gradskog veća, odbornici bi trebalo da donesu i odluku da se tokom 2018. godine iz budžeta Grada pokriva 80 odsto troškova boravka dece u vrtićima, dok bi roditelji i dalje plaćali 20 odsto. Ova odluka se donosi jer je raniji zakon predviđao da lokalne uprave pokrivaju 80 odsto, dok sadašnji predviđa do 80 odsto, čime se otvorila mogućnost da gradovi i opštine smanje izdvajanja predškolskim ustanovama i roditeljima povećaju troškove. Novosadska vlast je odlučila da i dalje pokriva 80 odsto troškova, a time i da predškolsko bude najveći pojedinačni trošak budžeta sa oko dve milijarde dinara godišnje.

Pred odbornicima je i usvajanje Lokalnog akcionog plana za borbu protiv korupcije, dokumenta koji predviđa usvajanje raznih akata u narednim mesecima, sa ciljem sprečavanja korupcije u lokalnim organima vlasti.

Skupština grada će doneti i odluku da Novi Sad sam sebe oslobodi obaveze plaćanja doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta u visini od 82 miliona dinara. Ovde se radi o izgradnji 276 stanova u tri zgrade u Ulici vojvode Putnika u Veterniku, koje su namenjene za trajno zbrinjavanje izbeglica, na osnovu donacije Regionalnog stambenog programa, preko Banke za razvoj Saveta Evrope. Ugovor o gradnji ovih stanova je potpisan još 2014, a kako se može videti iz skupštinske odluke, radovi će uskoro početi jer su građevinske dozvole izdate 29. novembra ove godine.  

O ostalim odlukama koje će Skupština grada razmatrati na sednici u četvrtak, 14. decembra, čitajte u OVOJ vesti 021.rs.

  • Ljubobitljiv

    15.12.2017 22:40
    Da li će svih 1419 zaposlenih dobiti solidarnu pomoć od 22.600 dinara,a njihova deca za paketić za NG po 8.000 dinara unatrag tri godine o trošku Novosadjana?
  • Novosadisti

    15.12.2017 14:48
    @ kosta
    Nismo saglasni da se Novosadjanima povećaju porezi, komunalne takse, karte za parking, i ostale dažbine da bi višak zaposlenih u gradskoj upravi dobio otpremnine i plus da se nakon toga zaposli još nepotrebnih privilegovanih, tj VIŠKA RADNIKA.
    Novac za otpremnine i bruto plate novozaposlenih administrativaca okačenih o gradski budžet moraće Novosadjani da plate.
    Nismo saglasni da plaćamo.
    Dragi Kosta zaposli se u privatnom sektoru.
  • Višakzaposlenih

    15.12.2017 11:53
    @ kosta
    Otpremninu dobija samo tehnološki višak.
    Ako je otpušten tehnološki VIŠAK ne može biti novog zapošljavanja.
    Što bi jednima davali otpremnine da bi zaposlili novi VIŠAK?
    Neka država smanji poreze i doprinose na zarade zaposlenih ina taj način olakša zapošljavanje U PRIVATNOM SEKTORU.
    Ne mogu Novosadjani da izdržavaju taj ogroman broj zaposlenih.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti