Pokrajina: Porodica žene inficirane virusom HIV na vreme i detaljno informisana

Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo je saopštio da je porodica žene koja je pre mesec i po dana preminula od raka, a prethodno zaražena virusom HIV-a putem transfuzije krvi, na vreme detaljno i stručno obaveštena o svim aspektima lečenja pacijentkinje, kao i o komplikacijama koje su nastale, ali nisu bitno uticale na krajnji ishod lečenja.
Pokrajina: Porodica žene inficirane virusom HIV na vreme i detaljno informisana
Foto: 021.rs

Iz Sekreterijata poručuju da je "pacijentkinja u kraćem vremenskom periodu, nakon transfuzije krvi, preminula od posledica teške osnovne bolesti, od koje je lečena".

"Ovakvi neželjeni događaji, iako u izuzetno malom broju, nažalost, dešavaju se svuda u svetu, tako da i naša zdravstvena služba nije imuna na takve situacije. Svi nadležni državni organi aktivno učestvuju u ovom procesu i na raspolaganju su za svaku vrstu pomoći i saradnje, sa molbom da se iz pijeteta i poštovanja, kako prema porodici preminule, tako i prema velikom broju dobrovoljnih davalaca krvi na kojima počiva transfuziološka služba Srbije, učini napor da se spreči i onemogući svaki vid zloupotrebe informacija", saopšteno je iz Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo. Dodaje se da su sprovedeni svi postupci i mere u cilju utvrđivanja činjeničnog stanja i sveobuhvatne stručne i naučne ekspertize neželjenog događaja izazvanog prenosom HIV virusa putem transfuzije krvi ženi starije životne dobi.

Advokati porodice žene koja je bila inficirana HIV-om posle transfuzije krvi, a potom i preminula, saopštili su da porodica ne tvrdi da je bila u pitanju ljudska greška, ali jeste namera da se slučaj pokojne što pre zaključi i okonča, pa se ne zna da li je taj slučaj pre otvoren ili je zvanično zatvoren.

Podsetimo, 021 je objavio da je jedna žena iz okoline Novog Sada tokom ove godine zaražena virusom HIV posle transfuzije krvi, žena je u međuvremenu preminula, a iz Instituta su obrazložili zbog čega se dogodio ovakav incident, prvi put posle 32 godine o čemu više možete čitati OVDE.

Reagovala je i porodica pokojne tražeći da se nadležni izjasne da li su ispoštovana sva pravila dobre laboratorijske prakse, stavljajući pod sumnju da je ona umrla od posledica raka od kojeg je bolovala. Više u tome u zasebnom tekstu OVDE.

  • milica

    14.12.2017 08:59
    a ko su druga dva zarazena?
    Od jednog davaoca krv se deli na plazmu, trombocite i eritrocite. Ova jadna zena je zarazena najverovatnije plazmom. Kome su dati zarazeni eritrociti i trombociti ? Da li su ti ljudi i njihove porodice obavesteni?
  • Zivan

    13.12.2017 14:52
    Celom slučaju pokrajinska vlast nedopustivo birokratski pristupa...
  • starleta

    13.12.2017 14:46
    Sada vam je jasno zasto se ministri, politicari i njihova familija lece u inostranstvu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Novosadska parking balvan revolucija

Ponekad klizite ulicama i najmanje gledate na put pred vama. Nadate se, iščekujete, usporavate, kao da ćete zaskočiti prazan prostor. Vi ste lovac na slobodno parking mesto.