Raste broj zaraženih u novosadskim vrtićima, od streptokoke obolelo 254 dece

Ukupno 254 mališana koji pohađaju vrtiće "Radosnog detinjstva" obolelo je od šarlaha, streptokoknih tonzilitisa i faringitisa u epidemiji streptokoknih infekcija.
Raste broj zaraženih u novosadskim vrtićima, od streptokoke obolelo 254 dece
Foto: 021.rs
Ovo je značajan, ali i očekivani rast broja obolele dece, s obzirom na to da je do 23. novembra registrovano 27 obolele dece. Podaci koje je danas objavio Institut za javno zdravlje Vojvodine odnose se na analize u periodu od početka praćenja stanja (17. oktobar) do 10. decembra, što znači da je za 17 dana potvrđeno još 227 zaraženih mališana.
 
Od ukupnog broja zaraženih, 94 dece je obolelo od šarlaha, dok su ostala deca imala streptokokne upale krajnika i ždrela, navode u Institutu za javno zdravlje Vojvodine. 
 
Najmlađe zaraženo dete ima dve godine, najstarije šest godina, a kao što smo ranije pisali, sva zaražena deca pohađaju različite vrtiće u Novom Sadu.
 
Simptomi bolesti su bili: upala grla, povišena temperatura, a kod šarlaha je tipična bila skarlatinozna ospa. 
 
"Sva obolela deca su zbog blage kliničke slike lečena ambulantno. Svi prijavljeni slučajevi su laboratorijski potvrđeni. Pojavi epidemije doprineo je kolektivni smeštaj u vrtićima, spavanje dece u zajedničkim prostorijama, obedovanje u zajedničkoj trpezariji (većina vrtića) i korišćenje zajedničkog toaleta", zaključuju u Institutu za javno zdravlje Vojvodine.
 
Sva obolela deca su pod nadzorom lekara doma zdravlja. 
 
S obzirom na to da su deca u kolektivu, očekuju se novi slučajevi bolesti.
 
Podsetimo, epidemija streptokoke pojavila se u vrtićima "Radosnog detinjstva" u oktobru. Kako su za 021 poručili u ustanovi, ovakvi talasi oboljevanja javljaju se svakih nekoliko godina i nisu neuobičajeni. Do nastanka epidemije, poručila je za 021 koordinatorka Službe Preventivno-zdravstvene zaštite "Radosnog detinjstva" Ljubinka Vujić, nije doveo veliki broj dece u grupama, a streptokoku je nemoguće sprečiti jer deca, po prirodi organizacije rada vrtića, moraju da borave u kolektivima. 
 
"Streptokokne bolesti poput šarlaha i gnojne angine su blage bolesti, ali se moraju tretirati antibioticima kako se zaraza ne bi dalje širila na druge. One su posebno karakteristične za period jeseni i zime, a naročito kad počne školska godina. Mi smo prve slučajeve u našim vrtićima registrovali u drugoj polovini oktobra, kad su bila jasna neka grupisanja, pa smo alarmirali Institut za javno zdravlje Vojvodine, koji su s pedijatrima proverili situaciju i 20. novembra proglasili epidemiju", rekla je Vujić za naš portal krajem novembra. 
 
Ona je naglasila da su stavovi neupućenih pojedinaca da je epidemija povezana sa vakcinama potpuni nonsens, jer ne postoji vakcina protiv ovakvih bolesti. Detaljnije čitajte u našem tekstu OVDE.
  • av

    13.12.2017 17:37
    av
    ustanova kaze da to nema veze sa velikim brojem dece a institut da je zbog zajednickog spavanja,obedovanja,toaleta...pa ne znas ko je ludji...a zar u vrticu moze svako dete imati svoju sobu i zar ce neko stvasrno poverovati da 35-40 dece nije mnogo u jednoj sobi...uzas
  • dzo

    13.12.2017 12:25
    Da se kontroliše higijena redovno, ne bi bila ova priča..
  • Darwin

    13.12.2017 11:22
    Darwin approved!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti