VIDEO: Sinestetička poezija Aleksandre Dimitrijević uskoro ponovo pred Novosađanima

Knjiga poezije Aleksandre Dimitrijević pod nazivom "Zgarište i pučine", predstavljena je nedavno u Radio kafeu multimedijalnom predstavom "True colours", a novosadska publika će uskoro imati još jednu priliku da vidi ovaj performans.
VIDEO: Sinestetička poezija Aleksandre Dimitrijević uskoro ponovo pred Novosađanima
Foto: 021
"Zgarište i pučine" je zbirka koja se sastoji iz dva dela, a kako Aleksandra objašnjava za 021, u pitanju je kompozicija kontrasta. 
 
"Prvi deo zove se "Zgarišta" i čine ga pesme pune bunta, sa puno jakih metafora i emocija, ali ne na negativan način. Prve pesme iz tog dela zbirke nastale su pre pet, šest godina, i posledica su nekih ružnih događaja u mom životu, i bilo mi je važno da od svega toga što sam prošla nije ostao samo bol i ružno iskustvo, već jedno umetničko delo. Drugi deo se naziva "Pučine", i čine je lirične pesme o ljubavi, prijateljstvu i ulozi čoveka u svetu", objašnjava Aleksandra za 021.
 
 
Kako dodaje, znak jin i janga na koricama knjige je zapravo poruka da u svemu lošem treba da se pronađe nešto dobro i iz svake teške situacije u životu izvuče bar neko korisno iskustvo.
 
Performans koji je izveden u Radio kafeu zamišljen je na samo kao puko čitanje poezije iz zbirke, već je Aleksandra odlučila da sa još nekoliko umetnika iskombinuje više medija, kako bi njeno ali i dela tih drugih umetnika bila dostupna što široj publici, kako onima koji inače nisu veliki ljubitelji poezije, tako i svima onima koji su zbog neke razvojne poteškoće onemogućeni da inače uživaju i na pravi način dožive umetnost. 
 
"Važno mi je bilo da koristim više medija, jer je poezija danas postala nešto što je razumljivo i prihvaćeno među malim brojem ljudi. Većina konzumira kič sa nekom dozom komercijale. Takođe, pošto se bavim inkluzijom, poenta je bila da se sinestezijom ostvari komunikacija sa ljudima kojima zbog oštećenja vida ili sluha umetnost nije dostupna svakodnevno", navodi Aleksandra.
 
 
Tako je nastala nadrealistična predstava "True colours" koja predstavlja spoj tri medija - poezije, muzike i fotografije. Svaki od umetnika uključenih u projekat bio je u prilici da pogleda materijal onog drugog i da u skladu sa emocijom koju oseti odabere sadržaj koji smatra odgovarajućim. Rezultat ove saradnje je 13 videa koji nisu i neće svi biti prikazani u Radio kafeu.
 
"Ovi spotovi su deo predstave za koji sam napisala scenario, koristeći delove zbirke "Zgarišta i pučine". Ceo performans, uz vizuelnu pratnju izvodimo književnica Danijela Milanova Božičković, moja nekadašnja učenica Milica Cicović i ja. Ovom takozvanom 3D šetnjom kroz knjigu poezije nastojimo da približimo publici neke univerzalne emocije", kaže Aleksandra.
 
 
Knjigu poezije "Zgarište i pučine" moguće je nabaviti preko sajta knjižare Bobo, a Aleksandra najavljuje još jedan performans za početak februara. Tačan datum biće naknadno objavljen.
 
O Aleksandri Dimitrijević:
 
Rođena je 2. jula 1984. godine. Prvi roman "Šta se to čuje, bako?" napisala je sa 11 i objavila sa 12 godina, od kada je i članica Udruženja književnika Srbije i nagrađena diplomom najmlađeg romanopisca. Drugu knjigu "Plovim oblakom ljubavi" objavila je 2000, zatim 2003. Vrisak duše". Godine 2007. završava Srpski jezik i književnost na filozofskom fakultetu u Novom Sadu, a odmah potom i master iz Metodike nastave, ali je njen fokus inkluzija u formalnom obrazovnom sektoru, inovativni nastavni modeli i sistemi. Završila je interdisciplinarne švedsko-srpske master studije Omladinski rad u zajednici. Učestvovala u više inkluzivnih projekata. Trenutno predaje u školi u Petrovcu na Mlavi.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti