FOTO: Dabar pliva Dunavom u Petrovaradinu

Specifično oglodano stablo zabeleženo je ovog vikenda u Petrovaradinu. Za ovaj prizor zaslužan je jedan dabar.
Iako se retko viđaju u našim krajevima, a naročito ne danju, dabrovi su sve više rasprostranjeni, a neki od njih dokazano su stigli i do Brčkog.
 
 
Prvi dabrovi stigli su u Srbiju iz Nemačke i to u Specijalni rezervat prirode "Zasavica", koji je dobio tridesetak jedinki 2004. godine. Već naredne godine nastanili su Obedsku baru, Mačvu, a u poslednje vreme naseljavaju i Frušku goru.
 
Kako za 021 kaže upravnik rezervata "Zasavica" Slobodan Simić, dabar koji je plovio Dunavom pripada porodici koja se pre nekoliko godina naselila u Petrovaradin, a jasno se prepoznaje po ostavljenom tragu - oglođenom stablu. On dodaje da su nedavno dabrovi viđeni i u Beogradu, a to su jedinke koje su se Dunavom spuštale iz Mađarske. 
 
 
Dabrovi su biljojedi, prepoznatljivi po spljoštenom repu, koje služi kao veslo. Vole da borave u vodi i vešti su ronioci, dok na zemlji nisu naročito brzi i snalažljivi.
 
Jaki zubi omogućuju im da potpuno oglođu drvo, a biraju meka stabla, kakvih u našim područjima ima. Stabla koriste za dizanje brana, po kojima su nadaleko poznati. 
  • Nedeljko

    09.08.2020 15:54
    Dabrovi u Fruškoj...
    "...a u poslednje vreme naseljavaju i Frušku goru."
    A ja mislio Frušku goru onako silno seče sprega državne vlasti i uprave Nacionalnog paraka... Koje neznanje i nedostatak informacija ;-)
  • Majoр

    24.12.2017 11:00
    Чистији јесте
    Веровали или не - Дунав јесте чистији. Дружим се са професионалним аласима - поново су се појавили ракови. Значи чистија је вода.
    Разлози? Не наша свест или закони већ непостојање индустрије овде, а закони у горњем току Дунава.
  • neko iz mase

    22.12.2017 13:45
    cudo
    Znači čak i nemački dabrovi su vredniji od naših ljudi :) pa došli da pomognu da se završi već jednom taj jedan most :)

    A dok se toliko doseljavaju u poslednje vreme, da li je to čistiji dunav možda...da li se sam pročistio ili su čak nešto i pomogli ljudi...nadajmo se da plivaju u čistoj vodi pa ćemo i mi moći u budućnosti...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti