Begečka šargarepa postala zaštićeni brend

Brend "Begečka šargarepa" je zvanično, pored "Futoškog kupusa" i "Fruškogorskog lipovog meda", postao proizvod sa zaštićenim geografskim poreklom.
Begečka šargarepa postala zaštićeni brend
Foto: Pixabay
"Dobili smo treći proizvod sa zaštićenim geografskim poreklom na teritoriji Novog Sada. Pre godinu dana u razgovoru sa proizvođačima šargarepe, na inicijativu GU za privredu, pokrenuli smo postupak zaštite geografskog porekla begečke šargarepe. Naišli smo na razumevanje potrošača, a u ceo proces uključila se i zadruga "Begečki povrtari". Izuzetna saradnja ovih godinu dana krunisana je sertifikatom. Ceo postupak je finansirao Grad Novi Sad, i nastavićemo u narednom periodu to da radimo", rekao je član Gradskog veća za privredu Milorad Radojević 
 
Radojević je dodao da će proizvođači sada biti prepoznatljiviji na tržištu, a potrošači će lakše moći da dođu do kvalitetnijeg proizvoda.
 
Direktor Zadruge "Begečki povrtari" Goran Zec rekao je da je posao sertifikacije bio obiman. 
 
"Počeli smo sa prvim laboratorijskim analizama još u martu, zatim smo radili i grupnu analizu u septembru, kao i pojedinačne analize na šećere i beta karotine za svakog proizvođača. Begečku šargarepu od ostalih izdvajaju fizičke i hemijske karakteritike odnosno ukus, boja, miris i oblik. Kao proizvođači smo dokazani na domaćem tržištu i tu nam konkurencija nije velika, ali ćemo raditi na priznavanju u evropskim okvirima jer je 70 odsto naše proizvodnje prisutno u Evropi", rekao je Zec.
  • /

    24.12.2017 00:13
    /
    prvi put cujem da je to brend
  • Lala

    21.12.2017 18:36
    Crnjak
    Svaka cast, alo daleko je od Molske sargarepe i zeleni..
  • NS

    21.12.2017 18:19
    svako mora biti lep
    Ko se okupa u Dunavu!
    Pa i Šangarepa...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti