Gradska kasa naredne godine manja od ovogodišnje

Gradska kasa će naredne godine biti manja od ovogodišnje za 1,2 milijarde dinara.
Gradska kasa naredne godine manja od ovogodišnje
Foto: 021.rs

Kako se navodi u predlogu odluke koja će se naći na sednici Skupštine grada 27. decembra, novosadski budžet će iznositi 24,4 milijarde dinara, od čega će 3,6 milijardi biti preneti višak iz ranijih godina, dok je ovogodišnji iznosio 25,5 milijardi.

Kada se izuzmu preneta sredstva, koja su u ovoj godini iznosila 4,5 milijardi, a u sledećoj će biti 3,6 milijardi, osnovni prihodi grada su manji za oko 200 miliona dinara (21 milijarda 2017, 20,8 milijardi 2018).

Kada se radi o troškovima budžeta, on će skoro po svim stavkama biti isti kao i u ovoj godini, jer u osnovi nema viška novca, dok će nekoliko stavki biti nešto manje. Jedini koji zapravo mogu očekivati više para su radnici, jer se, kako je i najavljeno, planiraju za 5 odsto veće plate za administraciju, a 10 odsto za zaposlene u predškolskoj ustanovi, ustanovama kulture i socijalne zaštite.

Dodajmo i da je plan da se, nakon nedavnog povećanja broja radnika za 24, u narednoj godini taj broj smanji za 18 i to onih koji su zaposleni na određeno, tako da će ih ukupno biti 3.777.

Pojedinačno najveći trošak budžeta i dalje ostaje predškolska ustanova koja će i u 2018. dobiti 2,4 milijarde dinara. Javna preduzeća će i naredne godine dobiti više od dve milijarde dinara, što kapitalnih subvencija, što tekućih subvencija.

Kada se pogledaju kapitalne subvencije podela ide ovako: Čistoća 91,3 miliona, Vodovod 592,7 miliona, Zelenilo 316 miliona, Zoohigijena 29,7 miliona, Tržnica 33 miliona, Lisje 49 miliona, Parking servis 5 miliona, Put 45,5 miliona i GSP skoro 112 miliona dinara.

Tekuće subvencije su jedino jasno vidljive kod GSP-a gde iznose 150 miliona dinara i kod Spensa gde su 416 miliona, pri čemu se posebno navodi da će Spens novac dobiti od Novosadske toplane i da je na to Gradsko veće dalo saglasnost 13. decembra ove godine.

Za ostala preduzeća tekuće subvencije nisu jasno vidljive, jer se usled promene načina prikazivanja stavki u budžetu sada sve zavodi kroz razne programe ili specijalizovane usluge. Kada se ove stavke pogledaju, vidi se da se za održavanje zelenih površina, što radi Zelenilo, predviđa 675 miliona dinara, za održavanje čistoće, što je posao Čistoće, 331,1 milion dinara, a za održavanje pijaca, što radi Tržnica, 33 miliona.

Takođe, u budžetu se za održavanje grobalja, što je posao Lisja, planira 199 miliona dinara, a za snabdevanje vodom 103,7 miliona, što je opet posao Vodovoda.

Za proizvodnju i distribuciju toplotne energije nisu predviđene subvencije, što je i očekivano jer Novosadska toplana posluje pozitivno poslednje dve-tri godine. Za Zoohigijenu se navodi izdvajanje 373,7 miliona dinara, ali treba uzeti u obzir da veliki deo ovih sredstava zapravo ide na plaćanje troškova po tužbama zbog ujeda pasa.

Za putnu privredu planirano je 900 miliona dinara, što su poslovi koje uglavnom obavlja JKP "Put". Iz budžeta se vidi i da će Uprava za građevinsko zemljište u 2018. godini upravljati sa 7,3 milijarde, što je značajno manje jer je u ovoj godini imala na raspolaganju 8,9 milijardi dinara, dok će Uprava za imovinu imati 1,2 milijarde što je otprilike na ovogodišnjem nivou.

Inače, u budžetu se ne vidi da će Grad pokretati nove značajne investicione projekte, nego se samo spominje završavanje postojećih, kao što je zgrada Hitne pomoći, Muzičko-baletska škola, Žeželjev most i pristupni putevi ovom mostu ili će se krenuti sa realizacijom ranije najavljenih kao što je uređenje Kineske četvrti, proširenje Sentandrejskog puta i radovi na Sentandrejskom mostu. Jedina novina, koliko se vidi, jeste gradnja podzemne garaže pored Banovine, o čemu je 021.rs pisao nedavno.

  • ?

    25.12.2017 23:27
    ???
    A na kojoj sednici ce se govoriti o predlogu resenja za gradsku apoteku ?Apoteke su prazne, bez osnovnih lekova,mesecima unazad, zaposleni bez plata, mesecima ,nadlezni bez resenja mesecima...
  • 9oooo

    22.12.2017 21:07
    9ooooo
    Kakav je to komentar da je predskolska i dalje najskuplja....pa gospodo ta predskolska vam za sitne pare cuvs socijalni mir.....17000 dece...34000 roditelja...preko 2000 zaposlenih sa najbednijom platom u drzavi....sram vas bilo
  • deda Mraz

    22.12.2017 18:40
    djed Božićnjak
    Smiješno društvo, smešan budzet, smešan grad, smiješni gradjani tj ovce.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.