Usvojen rebalans budžeta Novog Sada

Odbornici Skupštine Novog Sada usvojili su rebalans budžeta za 2017. godinu.
Usvojen rebalans budžeta Novog Sada
Foto: 021.rs
Rebalansom je predviđeno da budžet grada iznosi 25,5 milijardi dinara, umesto 23 milijardi, pošto su preneta sredstva iz prošle godine. Predviđene su subvencije u visini od oko 1,7 milijardi dinara, što je za oko 200 miliona više u odnosu na prethodno usvojen budžet. Javnim preduzećima i organizacijama biće uplaćeno 1,6 milijardi dinara, privatnim preduzećima 81 milion dinara, a privatnim institucijama dva miliona dinara.
 
Gradonačelik Miloš Vučević kaže da će najveći deo dodatnog novca dobiti Uprava za investicije i građevinsko zemljište, kao i da je budžet stabilan.
 
"Ponosan sam na predlog odluke o rebalansu budžetu za tekuću godinu. Uprava za investicije i građevinsko zemljište dobiće 1,1 milijardu dinara, najveći deo ide njoj. Gotovo 200 miliona namenjujemo za imovinsko pravne odnose, a oko 380 miliona ide za putnu privredu, kolovoze i trotoare. Vodili smo računa o ravnomernoj zastupljenosti svih delova grada. Nadam se da će izvršenje budžeta ići bolje u narednom periodu. Što se tiče punjenja budžeta ono je stabilno. Očekujemo da krene bolje realizacija pre svega kapitalnih projekata na nivou grada u ovoj godini, uvek je ta druga polovina bolja", naveo je Vučević.
 
I dok gradonačelnik ističe da je ponosan na predlog rebalansa budžeta, opozicija upućuje kritike. Šef odborničke grupe Srpske radikalne stranke Đurađ Jakšić smatra da je Novi Sad u poslednjem periodu stagnirao, te da se nije razvijao. Po njegovim rečima, sredstva koja se raspoređuju rebalansom uglavnom odlaze na tekuću potrošnje, dok samo mali deo ide na kapitalne investicije.
 
"Mi smo izuzetno kritični zbog toga što budžet koji je planiran na 25,5 milijardi, najveći budžet koji je Novi Sad ikad imao, da će najvećim delom, sa ove rashodne strane, ostati mrtvo slovo na papiru. Veliki broj u prvom delu kapitalnih projekata sada će već tradicionalno ostati nerealizovan do kraja 2017. Grad mora da gradi vrtiće, tri škole na kritičnim tačkama, da uređuje parkove. Ne očekujemo mi da bilo ko čarobnim štapićem reši sve probleme u gradu, ali neuporedivo kreativnije, brže i agilnije mora da se radi u Novom Sadu", poručio je Jakšić.
 
Znatno su smanjene kapitalne subvencije namenjene Toplani (sa 136,3 miliona na 76,3 miliona dinara rebalansom), subvencije namenjene Čistoći ostaju 91,3 miliona dinara, ali se uvodi finansiranje takozvanih specijalizovanih usluga i to u iznosu od 4,5 miliona dinara, a o tome šta sve predviđa rebalans budžeta možete da pročitate OVDE.
 
Demokratska stranka takođe upućuje kritike na predlog rebalansa. Kako navodi Veljko Krstonošić, sredstva koja se dodaju na prvobitni budžet otići će na zapušavanje rupa koje su nastale lošim vođenjem javnih preduzeća.
 
"Današnjim rebalansom budžeta se opredeljuju nepotrošena sredstva iz prethodne godine i ona mahom idu na zapušavanje rupa koja su nastala lošim vođenjem javnih komunalnih preduzeća, sve zbog postavljanja nestručnih i nekompetentnih ljudi da vode ovakav sektor. Jasno je da sva ova sredstva koja se opredeljuju idu u tekuću potrošnju i na taj način će se samo zamagliti stanje u Gradu Novom Sadu", poručio je Krstonišić.
 
Pozdravljaju se odluke izgradnje Sentandrejskog puta, kao i zgrade Hitne pomoći, ali se upozorava i da pojedini delovi grada i dalje nemaju vodu, kanalizaciju, struju.
 
U budžetu grada se po prvi put pojavljuju specijalizovane usluge komunalnih preduzeća, za koje se izdvajaju stotine miliona dinara. Po rečima Vučevića, radi se "održavanju novih površina, koje do sada nisu bile u nadležnosti komunalnih preduzeća". Sa druge strane, Krstonošić je mišljenja da je nova stavka u budžetu samo jedan od način kojim se prikrivaju subvencije za tekuću potrošnju.

Gradonačelnik kaže da je za obrazovanje rebalansom izdvojeno 253 miliona dinara, ali i da nije realno da grad izdvoji više za subvencionisanje dece u privatnim vrtićima, niti je moguća izgradnja novih državnih obdaništa. "Vrlo teško, zato što nećemo moći da zaposlimo nove vaspitačice, spremačice, pedagoge, psihologe", kaže Vučević.

On dodaje i da će do kraja godine biti doneta odluka šta će se raditi sa Spensom, a u narednim danima i rešenje za Apoteke Novi Sad.

  • nss

    04.07.2017 10:45
    nsss
    nikada mi nece biti jasno kako neko moze biti ponosan na to sto nije ulozio sredstva u razvoj grada pa mu ostale pare(svako normalan zna da ni preveliki manjak kao ni visak nisu odraz dobrog poslovanja)....takodje nije jasno kako to ne mogu da se zaposle vaspitaci,psiholozi i pedagozi a mogu da se otvaraju nova ministarstva, pa kojekakve institucije za zbrinjavanje stranackog kadra i ostale bahanalije
  • rebalans

    01.07.2017 11:43
    ludila
    " .. sredstva koja se raspoređuju rebalansom uglavnom odlaze na ...

    ... dodatno punjenje dzepova .
  • VladaN

    01.07.2017 10:41
    @Dobrotvorka
    Nije nikakva "mantra" već ona stara, "čime se budala ponosi pametan se stidi".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti