Rebalans budžeta: Više para za subvencije i usluge, ulaže se u kulturu

Odbornici Skupštine grada u petak će razmatrati rebalans gradskog budžeta, kao i izmene gradskih akata i planova za tekuću godinu.
Rebalans budžeta: Više para za subvencije i usluge, ulaže se u kulturu
Foto: 021.rs
Najvažnija tačka dnevnog reda svakako je rebalans budžeta, kojim se predviđa ukupan iznos od 25,5 milijardi dinara umesto 23 milijarde dinara u gradskoj kasi. 
 
Rebalansom su predviđene subvencije u visini od oko 1,7 milijardi dinara, što je za oko 200 miliona više u odnosu na prethodno usvojen budžet. Javnim preduzećima i organizacijama biće uplaćeno 1,6 milijardi dinara, privatnim preduzećima 81 milion dinara, a privatnim institucijama dva miliona dinara. Znatno su smanjene kapitalne subvencije namenjene Toplani (sa 136,3 miliona na 76,3 miliona dinara rebalansom), subvencije namenjene Čistoći ostaju 91,3 miliona dinara, ali se uvodi finansiranje takozvanih specijalizovanih usluga i to u iznosu od 4,5 miliona dinara. Značajno povećanje u iznosu kapitalnih subvencija očekuje i Vodovod (528,7 miliona dinara), dok Zelenilu ostaju kapitalne subvencije od 326,3 miliona dinara, sa povećanjem iznosa za specijalizovane usluge (sa 310 na 336 miliona dinara).
 
Zoohigijena i veterina može da računa na 29 miliona dinara na ime kapitalnih subvencija, dok za specijalizovane usluge dobija povišicu i to sa 73,4 miliona dinara na 103,4 miliona dinara. Namenjeno je još novca na ime specijalizovanih usluga u oblasti komunalnih delatnosti, u iznosu od 61 miliona dinara. Tržnica može da računa na subvencije u iznosu od 30 miliona dinara, dok Lisje očekuje 49 miliona dinara kapitalnih subvencija i dodatnih 150 miliona dinara za specijalizovane usluge. JKP Informatika je namenjeno 48,7 miliona dinara subvencija i oko 211 miliona dinara za usluge po ugovoru, što je povišica od oko 37 miliona dinara u odnosu na prvobitno sastavljen budžet. JKP Put može da računa na 57 miliona dinara subvencija, Parking servis na 16,4 miliona dinara (tekuće i kapitalne subvencije), GSP Novi Sad na 300 miliona dinara (tekuće i kapitalne subvencije), a Spens 52,2 miliona dinara. 
 
 
Osnovni prihodi iz budžeta predviđaju se na 17,2 milijarde, umesto ranije usvojenih 16,8 milijardi dinara. Sopstveni prihodi budžetskih korisnika, to jest ustanova i organizacija, smanjuju se sa 142,1 miliona na 116,8 miliona dinara. Gradske vlasti očekuju i donacije od inostranih zemalja u iznosu od 754.000 dinara, kao i donacije međunarodnih organizacija u iznosu od 62,7 miliona. Transfer od drugih nivoa vlasti biće 1,8 miijarde umesto ranije predviđenih 1,7 milijardi dinara.
 
Finansijska pomoć Evropske unije se takođe očekuje i to u iznosu od 4,9 milijardi umesto 4,6 milijardi dinara. Milijarda se očekuje na račun neutrošenih sredstava od privatizacija iz ranijih godina. Grad ima i neutrošenih donacija iz ranijih godina u iznosu od 5,5 miliona dinara.
 
Neraspoređeni višak prihoda iz ranijih godina očekuje se u iznosu od 4,6 milijardi umesto 2,3 milijarde dinara.
 
Povećava se tekuća budžetska rezerva i iznosiće 365,1 milion dinara umesto 309 miliona dinara.
 
Grad nije potrošio sve pare koje je dalo Ministarstvo građevinarstva 2015. godine za uklanjanje nelegalno izgrađenih objekata i to u iznosu od 7,9 miliona dinara, koje će vratiti u budžet Republike. Grad će vratiti i određene manje iznose u budžet Republike i za projekte za koje nisu potrošene sve pare, poput CLIPS i MobiWallet, kao i za projekat stručnog osposobljavanja pripravnika.
 
Tekući izdaci i rashodi, sa sredstvima budžetske rezerve biće 25,3 milijardi dinara, a finansiraće se iz prenetih sredstava i prihoda od 20,7 milijardi dinara. Ukupni tekući rashodi i izdaci iz dodatnih prihoda biće 135,1 milijardu dinara umesto 142,1 milijardi dinara.
 
 
Kada je reč o projektima i aktivnostima u Novom Sadu, duplo se povećava iznos namenjen održavanju čistoće na javnim površinama i biće 11 miliona. Skoro milion dinara manje je, doduše, namenjeno za projekte u oblasti bezbednosti saobraćaja. Za investicione projekte biće 143 miliona više tj. ukupno 241,5 miliona dinara, kao i za investicije ustanova kulture - oko devet miliona više tj. ukupno 92 miliona. 
 
Rebalansom se projekat završetka biciklističke staze Novi Sad - Begeč odlaže za narednu godinu, za kada se planira 70,43 miliona ulaganja, verovatno iz novca koje će putem projekata finansirati Evropska unija. Uložiće se oko 22 miliona u sređivanje Futoške ulice i Futoškog puta, a u narednim godinama za istu namenu predviđa se još više novca. 
 
Radiće se raskrsnica Bulevara cara Lazara i Fruškogorske, za Petrovaradinsku tvrđavu se izdvaja oko sedam miliona dinara, a za Podgrađe 73,3 miliona dinara. Planira se izdvajanje za prečistač otpadnih voda u Begeču, kanalizaciju u prigradskim naseljima, ali se za sada odustaje od uređenja Radne zone Kać.
 
Za radove na Mostu slobode planira se ulaganje od oko milion dinara, a radiće se i na opremanju Sentandrejskog mosta (doduše, u smanjenom iznosu od 65 miliona dinara), pešačkog mosta preko kanala DTD, kao i na projektu koji uveliko traje i prioritet je - izgradnja Žeželjevog mosta.
 
Za likvidaciju transformiranog preduzeća Zavod za izgradnju grada planira se 442,7 miliona dinara, a za likvidaciju Poslovnog prostora oko 20,7 miliona dinara. Za opremanje javnih površina za potrebe projekta "Evropska prestonica kulture" izdvojiće se 24 miliona dinara, a za pripreme objekata u okviru istog projekta biće potrebno 55,5 miliona dinara. 
 
Kako se vidi u budžetu, tek 2018. i 2019. godine radiće se rekonstrukcija Pozorišnog trga, javnih toaleta, javna garaža u Šafarikovoj, rasadnik na Somborskoj rampi, biciklističke staze na Rumenačkom putu, izgradnja glavne saobraćajnice kroz Futog, put Novi Sad - Kać i Novi Sad - Rumenka....
 
Planira se, kako je 021 ranije pisao, otvaranje četiri kulturne stanice u Novom Sadu, kojima će upravljati Fondacija 2021 i za koje se predviđa najmanje 55,8 miliona dinara.
 
U obrazloženju rebalansa navodi se da su vidljive veće sume koje će se izdvajati za nagrade i posebne naknade zaposlenima - 1,3 miliona veće nego što se planiralo. Ubedljivo najveća izdvajanja su za pomenute specijalizovane usluge preduzeća - čak 633 miliona dinara više nego što se predviđalo u decembru. Podsetimo da je prvobitni budžet ocenjen kao restriktivan i štedljiv, o čemu detaljnije možete da čitate OVDE.
  • nsss

    29.06.2017 13:40
    nsss
    ni D od dinara koje je drzava tj lokalna samouprava duzna predskolcima za plate...evo prodje i druga godina a od odluke vlade srbije da se vrati 4% ni traga ni glasa...vazno da trpaju decu do ludila po vrticima a plate nesto malo vece od minimalca i to visoko obrazovanog kadra...sada ima para pa bi bilo lepo da neko objasni u cemu je problem
  • kerber

    29.06.2017 12:56
    grrr
    A, jkp Stan??? I tamo ljudi rade, jos smo pod Vasim patronatom???
  • Ccccc

    29.06.2017 12:56
    @ Odgovor
    Treba otpustiti i nove i stare.Evidentno da od 2000 godine pa do danas Banovina sa Vojvodinavodama i Vojvodinašumama isplaćuje iz budžeta ( a na račun svih nas) preko 5.000 plata
    Pa to ni Nemačka privreda ne može izdržavati!
    Što je mnogo mnogo je. Plate raznih zamenika i pomoćnika pokrajinskih ministara preko 120.000 dinara neto plus troškovi....
    PS. Neka mladi sposobni i školovani otvore neki privatni posao, a bez bespovratnih subvencija (tako sposobni) koje delite godinama unazad (još od bivših) opet na račun svih nas....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.