FOTO: Zbog izgradnje Promenade uništeno zelenilo, stradale i staze

Izgradnja tržnog centra "Promenada" u Novom Sadu dovela je do devastacije zelenih površina, ali i oštećenja trotoara i biciklističkih staza duž Bulevara cara Lazara.
FOTO: Zbog izgradnje Promenade uništeno zelenilo, stradale i staze
Foto: 021.rs
Iako postoji znak koji ukazuje da se radi o gradilištu, građani se ne obaziru i slobodno koriste ove površine, prolazeći pored građevinaca, a koji se ne suzdržavaju da svoje mašine slobodno parkiraju preko zelenih površina. Problem je u ograđivanju ovog prostora - s obzirom na to da prostor koji predstavlja gradilište nije dovoljno odvojen od pešaka i biciklista, građani ni ne smatraju da se radi o zauzetoj površini. 
 
 
 
S druge strane, U kompaniji NEPI, koja dovodi tržni centar "Promenada" u Novi Sad, kažu za 021 da celo područje trenutno ne izgleda reprezentativno - ali to nema veze, jer će ova površina svakako biti rekonstruisana. Dok rekonstrukcija površina duž Bulevara cara Lazara i Bulevara oslobođenja ne dođe na red, shodno rečenom, izvođači radova "P.A.B. Company" slobodno će moći da devastiraju okolinu.
 
 
Ova informacija posebno je razočarala jednog Novosađanina, koji se nedavno obratio komunalnoj policiji sa zahtevom da ispita na koji način građevinski radnici sa mašinama smeju da zauzmu pešačku zonu duž Bulevara oslobođenja, koja nije ograđena. Od komunalne policije dobio je odgovor da ova služba "veruje da je ishodovanje dozvole u toku".
 
"Otuda proizlaze dva scenarija, od kojih bi jedan komunalna policija morala da izabere. Ako je postupak izdavanja dozvole u toku, onda to znači da izvođač nema dozvolu i stoga nema ni pravo da koristi tj. uništava trotoar. Ukoliko, pak, činjenicom da je postupak u toku, komunalna policija smatra da izvođač ima dozvolu, onda bi komunalna policija trebalo da naloži da se gradilište obezbedi na pravilan način i, što je naročito važno, onemogući da građani stupe na gradilište bez adekvatne zaštitne opreme čime su im neposredno ugroženi životi", kaže za 021 ovaj Novosađanin.
 
Kako za 021 kažu u Gradskoj upravi za inspekcijske poslove, investitor poseduje odobrenje za privremenu između režima saobraćaja za Bulevar cara Lazara do 30. maja naredne godine, a za Bulevar oslobođenja do 1. septembra 2018. godine. Tu dozvolu su dobili 21. decembra - pre nekoliko dana, o čemu je komunalna policija govorila našem građaninu. Od Gradske uprave za komunalne poslove za zauzeća javnih površina na uglu Bulevara cara Lazara i Bulevara oslobođenja dobili su odobrenje do 31. marta 2018. godine. Dakle, sve dozvole su tu.
 
"Obaveza investitora je da gradilište bude ograđeno, a površine na kojima je privremeno izmenjen saobraćaj nije nužno da budu 'unutar ograde' jer često ove površine imaju privremenu ili kombinovanu namenu. U svakom slučaju, obaveza svih je da se ponašaju u skladu sa postavljenom signalizacijom i uslovima određenim u rešenju o odobrenju. U rešenjima koje izdaju Gradska uprava za komunalne poslove i Gradska uprava za saobraćaj i puteve obavezuju investitora da, u slučaju da u toku gradnje objekta dođe do devastacije neke od javnih površina, su u obavezi da ih dovedu i tehnički ispravno stanje ili (ako se menja stanje) Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije kroz program opremanja građevinskog zemljišta ove površine oprema u skladu sa usvojenim projektom", kažu za naš portal u upravi.
 
 
I Gradu i privatnoj firmi je, dakle, skoro pa svejedno da li će se ove površine uništiti, jer je Grad još letos završio tender za tehničku dokumentaciju za partnerno uređenje sa infrastrukturom za ugao Bulevara oslobođenja i Bulevar cara Lazara. Projektom se predviđa i dokumentacija za javno osvetljenje, a sve u sklopu izgleda i funkcije budućeg tržnog centra kod Spensa. Predviđa se da sam parter bude nastavak funkcije tržnog centra, to jest da se radi o jedinstvenoj celini, a na ovim površinama planiraju se, kako je već pisano, tereni za basket i odbojku, dečije igralište, manji trg sa puno zelenila itd.
 
Menadžer NEPI-ja Nemanja Savčić kaže da će se firma potruditi da se ovako devastirane površine dovedu u red i pre samih radova na uređenju dva bulevara. 
 
"Možda ne izgleda naročito reprezentativno, ali ovo je neki privremeni period. Najbitnije je da smo ispunili sve uslove za bezbednost građana i naših radnika. Mi ćemo uraditi sve u našoj moći da područje saniramo, čak iako izlazi izvan naših mogućnosti, a sve će u narednoj fazi izgradnje biti sigurno još lepše", navodi Savčić i dodaje da je nemoguće potpuno ograditi i zatvoriti ove saobraćajne površine. Nada se, kako kaže, da građani neće koristiti trotoar i biciklističku stazu, obuhvaćenu gradnjom.
 
 
Detaljnije o izgledu Promenade, koja se očekuje naredne godine, čitajte OVDE. A kako su građevinski radovi u toku noći uznemiravali stanare, čitajte OVDE.
  • Nemanja

    26.12.2017 17:17
    @БЛОК

    Dođe mi baš smešno i tužno kad se neko iz Bloka odvaži da kritikuje stanje u drugim delovima grada. Kao da postoji nešto blaže od totalne nuklearne katastrofe što bi moglo da dodatno naruži ono čudo u kojem živite.
  • Mitar

    26.12.2017 17:12
    Da smo mi normalni
    Da smo mi normalni gradili bi trzni centar kod hladnjace, ili prema kacu, koliko povrsine ima preko puta GSP-a? Ne mi unistavamo jedunu preostalu povrsinu koja je mogla sluziti mladima u svrhu sportskih aktivnosti! Ostaje jos strand da zauzmu, posto je tvrdjava unistio exit!
  • БЛОК

    26.12.2017 15:54
    Pećinari
    Kolika količina mentola na jednom mestu. Kako se svi ovi „svesni“ i „savesni“, stanovnici ovog grada, nisu setili da se bune kada su džipadžije improvizovali pristup teniskim terenima? Gde su bili kada se gazio tartan oko stadiona.
    Pogledajte one ludake u Dunavskom parku, koji svoje četvorotočkaše uteruju u sam park, ne bi li izbegli plaćanje parkinga.
    Naravno, najsramotnije ponašanje stanara koji svoje krševe parkiraju u kaljuzi na uglu M. Gorkog i Stražilovske. Sramotno je i to što niko od nadležnih nije reagovao.

    @The
    Slažem se 
    @jjjj
    Evo ti Tokio
    https://www.shutterstock.com/video/clip-3244219-stock-footage-tokyo-japan-november-workers-using-heavy-machinery-are-busy-at-a-construction-site-in.html

    verovatno ove kamione donose helikopterima, a ti verovatno ni do Futoga nisi dobacio.
    @Drum
    Gde ti živiš? Pogledaj ćošak Stražilovske i M. Gorkog.
    @mrzim butikase @Novosadjanka
    Još me je srce bolelo kad je niklo SNP onako nakaradno uklopljeno. SPENS je bio avangarda svog vremena, ali Limani su uvek bili smišljeni sa namerom da se na brzinu promeni demografska slika grada (i pokrajine).
    @fuj @trt i ostali, debelo ste mentalno zaostali

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti