Toplo-hladno iz Banovine

Samo nekoliko dana nakon što je pokrajinska vlada stekla poene refundiranjem paorima dela novca utrošenih za kupovinu traktora i priključnih mašina, ista vlast je razočarala javnost budžetskim svođenjem aktivnosti Muzeja savremene umetnosti Vojvodine na dve, tri izložbe godišnje.
Toplo-hladno iz Banovine
Foto: 021.rs

Piše: Živan Lazić

Po prvi put je pokrajina Vojvodina podstakla obnovu veoma starog mašinskog parka poljoprivednika. Iznosom od 156 miliona dinara subvencionisano je 115 paora koji su 2017. godine kupili traktore i još njih osamnaest za nove priključne mašine.

Bliže mladima, dalje od veleposednika

Deo javnosti je tek petodnevno trajanje konkursa označio suviše kratkim za uspešnu realizaciju i posumnjao da su vladajuće stranke posao unapred aranžirale sa svojim favoritima. Prijava čak 482 kandidata ne ide u prilog kritičarima.

Refundiralo se do 40 odsto uložene svote, ali najviše dva miliona dinara za traktor, odnosno pola miliona za mašinu. U obzir za refundaciju svrstani su samo seljaci sa vlasništvom do 50 hektara za traktor, odnosno do 100 hektara za priključnu mašinu.

Socijalnim uslovom eliminisana je ne baš malobrojna grupa veleposednika koja je ranijih godina, u okviru drugih podsticajnih linija, i previše budžetski subvencionisana. Kako novca nije bilo za sve, pri konačnom odabiru se vodilo računa da je vlasnik gazdinstva (relativno) mlad čovek, prednost su imale i žene.

Obnova mašinskog parka

Akcija inoviranja mašinskog parka vodi se i sa republičkog nivoa, podsticanjem kupovina voćarskih i vinogradarskih mašina. Potom je raspisan i konkurs za subvencionisanje kupovine poljomašina i poljopreme, prvi put novcem iz IPARD fonda Evropske unije u iznosu od 8,2 miliona evra.

Očito, naši seljaci imaju velikih potreba za novim i modernijim mašinama i podsticanje obnove mašinskog parka je došlo gotovo u poslednji čas. U tom smislu, potez Vlade Vojvodine je zapažen u javnosti.

Muzej kao prosjak

Međutim, nekoliko dana nakon ugodnih vesti, javnost je ostala zatečena potezom Banovine. Pročulo se da je pokrajinska vlada za celu godišnju aktivnost Muzeju savremene umetnosti Vojvodine namenila, moglo bi se reći udelila, jedva pet miliona dinara, dva i po puta manje nego prethodne sezone.

Reč je u ustanovi koja se unazad petanaestak godina pozicionirala kao značajna u regionalnim okvirima i razvila snažnu međunarodnu saradnju. Tako su Novosađani proteklih godina mogli da se upoznaju sa najaktuelnijim trendovima na svetskoj sceni, sa vodećim baš kao i sa umetnicima čije vreme tek dolazi.

Od Tajlanda do Sjedinjenih Američkih Država.

Živa i sadržajna delatnost

Muzej je uporedo negovao intenzivnu saradnju sa srodnim institucijama iz Beograda, Zagreba, Ljubljane, Skoplja, Maribora, Pečuja, Banjaluke, Cetinja, Podgorice, Pečuja, Graca... Pri tome kustosi MSUV, zajedno sa spoljnim saradnicima, pratili su dosta živu i raznovrsnu domaću scenu i sarađivali sa galerijama iz manjih vojvođanskih gradova.

Nisu zaboravljali ni mlade, ni stvaraoce izvan velikih gradova, kojima je i u razvijenim sredinama teže prikazati se publici. Upravo ovih dana posetioci mogu na izložbi "Jesu sve ovce na broju" uočiti koliko je na sceni i Vojvodine i Srbije "nevidljivih" umetnika, onih koji godinama (decenijama) uporno stvaraju, često izlažu i u inostranstvu, ali neobično retko u domaćim galerijama.

Maksimalno sažimanje programa

Drastičnim umanjenjem novca za aktivnost, MSUV će morati sažeti program, od planiranih sedam u glavnoj dvorani jedva će se održati tri izložbe. U Podrumu program će se još više redukovati.

Dodatna je nevolja što je došao pod upitnik ciklus pet manih postavki mlađih autora. Biće i skromnija izdavačka delatnost, po kojoj je Muzej više od deceniju uočljivo prepoznatljiv.

A očekivali smo da Muzej obnovi izdavanje časopisa "Anomalija", čije se duže neizlaženje itekako primećuje u kulturnoj javnosti. Teško da će biti para i za otkup dela, a proteklih godina je ovim putem za nevelik novac pribavljen solidan broj radova istaknutih umetnika, pa se već mogu nazirati obrisi stalne postavke.

Para ima

Da zlo bude gore, pre dve godine Muzej je bio prinuđen da broj kustosa sa sedam smanji na pet. I umesto da zapažene izložbe i odlični katalozi podstaknu vlasti da se Muzeju vrate sasečena dragocena kustoska mesta, Vlada Vojvodine, koja ove godine planira čak pet miljardi dinara veći budžet nego pred prethodnu sezonu, iz ko zna kakvih motiva svotu za funkcionisanje svodi na minimum.

Hladan šok za stvaraoce i poklonike moderne umetnosti.

  • Pićuka

    27.12.2017 16:47
    Novi Sad grad kulture. Zaboravi. Nikad više. Što jedna budala pokvari sto pametnih ne može da poravi.
  • Talalaj

    27.12.2017 14:43
    Prazna priča...
    Nije Vojvodina zakinula, jer za kulturu neće biti više, nego manje. Ako pogledamo ranije vesti o budžetu, nigde se ne spominje povećanje za kulturu, a navedene su oblasti koje dobijaju više. Dakle, Beograd je opet redukovao i prava adresa za žalbu MSU je tamo... Zna se ko gospodari.
  • Biba

    27.12.2017 14:01
    Ostali muzeji su proporcionalno dobili još manje, sve ide na muzičke konkurse i gluposti. Zašto ne tražite uzroke malog budžeta za institucije, umesto da apostrofirate jednu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti