Budžet Novog Sada za 2018. godinu - investicije, ali ništa novo

Odbornici vladajuće većine su na Skupštini grada usvojili budžet za narednu godinu, dok nijedna opoziciona stranka nije podržala predlog.
Budžet Novog Sada za 2018. godinu - investicije, ali ništa novo
Foto: 021.rs

Dok gradska vlast najavljuje nove investicije u 2018. godini, opozicija smatra da se iz budžeta ne vidi da će išta novo biti rađeno. Skoro trosatna rasprava o gradskoj kasi je protekla uz oprečne stavove o tome šta zapravo piše u nacrtu odluke o budžetu.

Gradonačelnik Miloš Vučević je izjavio da će gradski budžet, koji će iznositi 24,4 milijarde dinara, biti veći nego ovogodišnji, ako se posmatraju osnovni prihodi bez prihoda korisnika i suficita. Mada je ovo naveo gradonačelnik, treba reći da je gradska kasa realno manja za 1,2 milijardu u odnosu na budžet za 2017. godinu, što se navodi i u samoj odluci koja je usvojena.

Vučević je ocenio da je zadovoljan budžetom, navodeći da je on razvojni, ali da se neće zapostaviti njegov socijalni deo. Kako je naveo, sledi proširenje Sentandrejskog bulevara, završetak zgrade Hitne pomoći, novog železničkog mosta na mestu Žeželjevog, nastavak radova na Muzičko-baletskoj školi i drugi projekti.

On je naveo kao novinu projektovanje podzemne garaže pored Banovine, kao i početak radova na gradnji nove crpne stanice kod bivšeg Žeželjevog mosta, čime će se otvoriti mogućnost za ukidanje izliva kanalizacije na Keju nedaleko od ugla sa Bulevarom cara Lazara, što je opet i predradnja za gradnju centralnog prečistača. Gradonačelnik je ovom prilikom ponovio da se uskoro očekuju smene čelnika u javnim preduzećima i načelnika gradskih uprava, koji se u prethodnom periodu nisu pokazali, ali da smena još nije bilo jer je čekao da se prvo pripremi i usvoji budžet.

S druge strane, opozicija je ocenila da se iz budžeta vidi da Grad stagnira, odnosno da Novosađani, kao poreski obveznici, redovno izmiruju svoje obaveze i da se sve više puni gradska kasa, a da vlast nema ideju šta da radi sa novcem. Predsednik odborničke grupe SRS Đurađ Jakšić kaže da se iz budžeta vidi da je ovo spisak želja, pri čemu se mnoge od njih ponavljaju iz budžeta za 2017. godinu, jer je realizacija loša. On je precizirao da je ove godine realizovan tek manji deo kapitalnih ulaganja i da su sada sve prenete u sledeću godinu, tako da nas očekuje tokom 2018. godine rebalans u kome će biti najveći suficit jer se novac samo presipa u budžeta u budžet. 

Šef odborničke grupe DJB Aleksandar Bujić kaže da se iz nacrta odluke o budžetu ne vidi da će se išta novo raditi, jer je spisak investicija skoro pa prepisan spisak nerealizovanih planova iz ove ili prethodne godine. On je ocenio da novosadska vlast nastavlja politiku koja traje već četiri-pet godina - da se više milijardi dinara samo prebacuje kao suficit iz godine u godinu u budžetu, a da se novac troši samo za subvencije i tekuću potrošnju, bez ikakvih ulaganja u kapitalne investicije.

Iz Demokratske stranke, koja je jedina i zvanično tražila da se budžet ne usvoji i uvede privremeno finansiranje dok se ne usvoji novi i bolji plan trošenja gradske kase, a imala je i skoro 20 amandmana koji su svi redom odbijeni, su ocenili da vlast ne radi na razvoju grada, jer je tek 15 odsto sredstava planirano za kapitalna ulaganja, pri čemu se uglavnom radi o ovogodišnjim nerealizovanim investicijama.

Skupština grada je u popodnevnom delu nastavila raspravu o planovima poslovanja javnih preduzeća i gradskih ustanova, kao i o nizu odluka povezanih sa usvajanjem budžeta za narednu godinu.

  • Goran

    28.01.2018 21:23
    Kvantaska pijaca
    Vec niz godina, Kvantaska pijaca na kraju Keja je ruglo grada. Park pored je unisten I prljav I pravo ogledalo nove vlasti.
  • Dejan

    28.12.2017 14:53
    Klupa u Dragiše Brašovana
    Evo prilike da se u ulici Dragiše Brašovana pored igrališta koje se nalzi ispred zgrade Dragiše Brašovana 14B napokon postavi nova klupa umesto izlomljene klupe
  • Predlog

    28.12.2017 10:38
    Eto prilike da se uradi prečistač kanalizacije na Dunavu, i/ili obnovi kolovoz u npr. ulici M. Gorkog. Taj i mnogi drugi kolovozi u gradu vape za obnovom, ej odbornici.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.