Nezadovoljni radnici GSP-a traže smenu rukovodstva, direktor tvrdi da je preduzeće stabilno

Nezadovoljni radnici GSP-a uz podršku sindikata Nezavisnost održali su juče skup na kojem su odlučili da zatraže od vrha novosadske vlasti smenu rukovodstva i preduzimanje hitnih mera da se reši sve teža situacija u tom preduzeću, saznaje 021.rs.

Nezadovoljni radnici, kojih je u velikoj sali uprave preduzeća bilo oko dve stotine, što je oko šestina zaposlenih, naveli su da su nezadovoljni što ostaju bez sve više vozača, što se vozni park ne obnavlja, što nema povećanja zarada i druge probleme.

Izvor 021.rs iz GSP-a je naveo i da su nezadovoljni radnici zatražili da se povedu razgovori sa novosadskom vlašću da se smeni rukovodstvo, obezbedi dovoljan broj vozača za normalno funkcionisanje javnog prevoza, da se povećaju plate, ozbiljno reorganizuje preduzeće, obnovi vozni park i da se konačno u autobuse uvede elektronski sistem naplate.

Prema rečima našeg izvora, radnici su se samoorganizovali i jedino ih je podržao sindikat Nezavisnost, dok ostali sindikati nisu hteli da učestvuju na sastanku.

Predsednik sindikata Nezavisnost u GSP-u Obrad Tepić za 021.rs za sada nije želeo da govori o zahtevima, ali je potvrdio da je bilo skupa u firmi. On je obrazložio da prvo žele zahteve zvanično da proslede kabinetu gradonačelnika, od kojeg će zatražiti prijem i razgovor.

Ceo proglas nezadovoljnih radnika možete pročitati u nastavku:

Direktor: Preduzeće je finansijski sigurno i stabilno
 
Direktor GSP-a Milan Stanivuković, u pisanoj izjavi za 021.rs povodom zahteva dela radnika, tvrdi da je "preduzeće finansijski sigurno i stabilno, da se zarade isplaćuju redovno, a da je prosečna neto plata vozača od 54.825 dinara iznad republičkog proseka, kao i iznad proseka zarada ostalih zaposlenih u preduzeću koji iznosi 51.661 dinar".
 
On je dodao i da je "vozni park značajno obnovljen i da će to biti nastavljeno i u ovoj godini, kao i da će Grad ove godine izdvojiti i sredstva za uvođenje elektronskog sistema naplate gradskog prevoza". Stanivuković navodi i da je "na skupu pod nazivom 'Zbor nezadovoljnih radnika' od ukupno 1.255 zaposlenih bilo prisutno manje od 10 odsto radnika". 
 
Povodom problema odlaska vozača iz preduzeća, rekao je da je manjak vozača autobusa i kamiona globalni problem, na koji preduzeće ne može da utiče. Kako kaže, vozači odlaze u inostranstvo zbog boljih uslova, a oni, kao preduzeće, "ulažu napore da u okviru zakonskih mogućnosti stimulišu zaposlene da ostanu", dok su "mase zarada zakonski ograničene na nivou države još u oktobru 2014. godine".
 
Stanivuković dodaje da odlazak vozača nadoknađuju kandidatima iz baze kadrova koji prethodno prođu testiranja. 
 
- Preduzeće se, u skladu sa zakonom, svakog meseca obraća Komisiji Vlade Srbije sa molbom za popunu upražnjenih radnih mesta zbog velikog odliva vozača u inostranstvo. Do sada je u više navrata dobijena saglasnost za novo zapošljavanje i od kada sam ja direktor zapošljavani su na neodređeno vreme isključivo vozači, mehaničari, limari i kontrolori. Broj zaposlenih je smanjen, sa 1.313 na 1.255, pri čemu je broj vozača ostao isti i iznosi 610 - kaže direktor gradskog prevoznika.
------
Napomena: Originalni tekst 021.rs pod naslovom: "Nezadovoljni radnici GSP-a traže smenu rukovodstva i bolje uslove rada" dopunjen je pisanom izjavom direktora GSP Milana Stanivukovića neposredno po dostavljanju odgovora našem novinaru. Po dobijanju odgovora, pristupljeno je i izmeni originalnog naslova. Dodate izjave Stanivukovića i izmena naslova ni na koji način nisu izmenili suštinu i originalni sadržaj objavljenog teksta.

Komentari 162

  • Pablo

    22.01.2018 13:09
    Tamo negde drugde
    Živim ceo svoj život na zapadu. Vidim da ovde mnogi pricaju o stvarima o kojima su slusali ili gledali tv. Jedno je sigurno, nigde nema obecane zemlje. Zlatna vremena su prohujala nepovratno. Pljačkaški zapad je toliko u dugu da se to nikada ne može otplatiti. Pljačkali, ratovali, otimali i opet problem. Prevoz je sigurno očajan ali šta je u Srbiji još dobro. Riba smrdi od glave, državu vode nekvalifikovane priucene zanatlije sa kupljenim diplomama i prostitutke koje se danas zovu starlete, pevačice, dizajnerke, politicarke. Šta bre ljudi vi očekujete? Ko da vam uredi zemlju? Moje mišljenje, uvek će ovako biti jer je jednostavno to naša kultura, nivo, znanje. ..i koliko god se trudili i napravili bolje, čistije, lepše docice ovi sa kantama crne farbe i prekrecice to vaše.
    Otići ili ostati, nema univerzalnog rešenja za sve. Svako neka gleda a dotle borba neprestana za mesto pod suncem
  • Krsto

    15.01.2018 22:15
    Mene samo zanima da li Gradonacelnik cita ovo? Da li vidi koliko su glasaci nezadovoljni njegovim kadrovima? Svi radnici pa i clanovi sns se zale na miloseve direktore arcija egica bocaru zohigijenu informatiku a nas gradonacelnik cuti i gleda u zvezde
  • EU emigrant

    15.01.2018 14:36
    bio nekada tu
    Samo kada sam otišao iz GSP-a, NS, Srbije. Vozim bus po EU, rasterećen, plata dobra i redovna, putnici kulturni, raspored rada prilagođen odmorima i pauzama, gazda korektan. Dobro je da sam učio nemački godinu dana pa ih razumem. Autobusi svi 2016. godište, sasvim druga planeta. Kolege, ne odustajte od svojih zahteva. Tek kada se ode iz Srbije, vidi se gde je Srbija. Ma kakva EU, još sto godina neće ući u EU. Ako ste odlučili da ostanete, sretno! Uz Vas sam. Ali za svoja prava ako se sami ne izborite, niko neće. Ako planirate kofere, što pre, posla ima, ali se mora znati nemački. Neka Vas Bog čuva!
    I za kraj : Rajko Pejiću, vrati se, sve ti je oprošteno!!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.