Ministar Popović u Novom Sadu kao portparol privatne IT kompanije

Ministar Nenad Popović, u Vladi Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj, posetio je u Novom Sadu razvojni centar francuske kompanije DMS Šnajder Elektrik.
Ministar Popović u Novom Sadu kao portparol privatne IT kompanije
Foto: 021.rs
Popović je zajedno sa predsednikom Šnajder Elektrika DMS NS Draganom Popovićem i predsednikom Skupštine Grada Zdravkom Jelušićem obišao prostorije uz neskriveno oduševljenje ovom IT kompanijom.
 
Obilazeći kancelarijski prostor rekao je kako je prvi put ovde, ali da će sigurno ponovo doći. Da je zahvalan gost pokazalo se u obraćanju novinarima, kada je ministar Popović  bezmalo šest minuta pohvalno govorio o jednoj od, prema nekim procenama, preko sto IT firmi u Novom Sadu.
 
"Zaista smo impresionirani onim što smo videli", "ovo je nešto zaista najkvalitetnije i najbolje", "praktično na svim kontinentima se njihovi softveri koriste", isticao je Popović. 
 
  
 
On je poručio da u francuskom preduzeću u Novom Sadu radi 1.500 mladih inženjera, te da je to najbolji spoj nauke i privrede.
 
"I ono što je najvažnije, deca koja završe fakultete, odlični studenti, imaju mogućnost da rade u potpuno istim, ako ne i boljim uslovima nego njihove kolege u Americi, Londonu, Mančesteru ili bilo kom drugom gradu. Zaista je impresivno sve ovo videti. Bili smo u njihovoj softverskoj sobi, kao u svemirskom brodu da smo bili... Oni su deo jednog velikog sistema jedne od najvećih svetskih kompanija Šnajder Elektrik i u okviru tog sistema oni postižu neviđeno dobre rezultate. Broj jedan su", rekao je ministar Popović zaključujući da je u pitanju "jedna od najkvalitetnijih kompanija koje Srbije danas ima".
 
Upitan zašto se odlučio da poseti baš DMS, a ne neku od drugih razvojnih kompanija pre svega u domaćem vlasništvu i kojih je pregršt u Novom Sadu, posebno imajući u vidu činjenicu da se njegova stranka zalaže za razvoj malih i srednjih preduzeća, ministar je rekao da obilazi mnoge kompanije i da je "logično da danas bude kod najuspešnijih".
 
Podsetimo da su DMS Šnajder Elektrik prošle godine pred izbore posetili tadašnji premijer Aleksandar Vučić, kao i tadašnja ministarka Ana Brnabić. Sa njima su DMS obilazili i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, ali i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević. S druge strane, direktor ove firme Dragan Popović, jedan je od potpisnika Apela 650 javnih ličnosti koje su dali podršku Aleksandru Vučiću na izborima za predsednika republike. 
 
  
 
Dragan Popović je kazao da kompanija ima potencijal da svoj posao širi na druge države. On je naveo da će se sklopiti ugovori sa tehnološkim parkovima iz Rusije, SAD, Kanade i Evrope, zato što je, kako je rekao, "transfer tehnologije neophodan preduslov za širenje velikog izvoznog potencijala".
 
"Pored ogromnog broja projekata koje imamo i mnogo većih projekata koji dolaze, strane kompanije prave oglase gde traže resurse koji su školovani u Novom Sadu, što je ogroman uspeh našeg sistema obrazovanja i fakulteta u Novom Sadu, to jedan ogroman izvozni potencijal. Kruna svega toga bi bila kada ne bismo izvozili resurs, nego produkt, i onda bi svi u našoj zemlji mnogo bolje živeli", rekao je direktor DMS-a.
 
Nedavna anketa Startit centra u kojoj je učestvovalo gotovo 1.900 IT radnika u Srbiji, pokazala je da 31 odsto ispitanika planira da napusti zemlju, njih osam odsto već radi na tome, 33 odsto nije znalo odgovor, dok četvrtina to ne bi učinila. Upitan da prokomentariše te rezultate, ministar Popović je naveo da "iz Izraela, koji je lider u inovacijama, odlazi preko 30 odsto ljudi za Ameriku, ali se dosta njih i vraća".
 
"U Novom Sadu traje izgradnja najmodernijeg tehnološkog parka u jugoistočnoj Evropi, koji će biti gotov ove ili početkom sledeće godine. To će biti 'state of art' u IT-ju, gde će moći da rade nove start-up kompanije, ali i kompanije kao što su DMS ili RT-RK. Vlada trenutno radi na pet velikih projekata. Jedna je izgradnja naučno-tehnološkog parka u Nišu, a u Novom Sadu uskoro kreće izgradnja najmodernije poslovne zgrade Instituta Biosens, gde će iznos od 28 miliona evra finansirati pola fondovi EU, a pola Vlada Srbije. Prvi put pokrećemo inovacione start-up centre i u drugim gradovima, ne samo u Novom Sadu, Beogradu i Nišu. Sigurno će biti reči i o Čačku, Kragujevcu, Užicu, kako bi mladi imali mogućnost da pokažu sposobnosti i da rade sa najsavremenijim tehnologijama", zaključio je on.
 
Portal 021.rs je već pisao o tome da su političari sve agresivniji u (samo)promociji, te da građani svakodnevno, hteli to ili ne, dobijaju dozu aktivnosti domaćih funkcionera. Više o svemu tome čitajte OVDE.
 
Ukazano je i na činjenicu moguće monopolizacije tržišta najkvalitetnije radne snage u softverskoj industriji zbog "neobičnih veza" koje imaju Fakultet tehničkih nauka i DMS (čitajte OVDE), odnosno profesori ovog fakulteta uvezani putem interesno-političkih veza.
  • ns ja

    16.01.2018 10:18
    Da li ste svi vi ovde koji pljujete totalno poludeli (od zavisti?)!? Hej, kao svršeni student sa FTN-a, ja sada ovde vidim onaj ideal o kojem se pričalo devedesetih (bezuspešno!) - da se napravi spoj nauke-fakulteta i naučenog - i konkretne primene u praksi! Svaka čast!

    Čestitam onima koji su stvorili DMS!!! Od čega su ga stvorili? Od talova, dovijanja , otvaranja smerova... itd, itd!!! Hej, od ničega!! Svojim veštinama, kombinacijama politike i nauke, s tim s čime su mogli - nabiranjem para iz političkih veza, hej !!! Pa to je apsolutno normalno - i jedino moguće!!! A šta mislite kako su nastali RT-RK i ostale IT firme povezane sa FTN-om!?!? Identično ISTO, samo u skladu sa - koliko moći, veza i veština - toliko velike i uspešne!!! I kakve god da su, sve te IT firme su SUPER!!! Hej ne budalite!!! Svaka čast, eto za 15-tak godina se stvorio, a sve oko FTN-a, čitav jedan moćan sektor u NS!!!! Ja sam oduševljen, bez obzira što mi je razumljiva frustracija - lično sam odbio takvu ponudu profesora iz TMD-a (grupe koja je prethodila firmi-limenci), i sigurno ne bih prošao gore da sam je prihvatio! Možda samo bolje!

    Tako da deco, studenti, pustite neka vas slobodno "zloupotrebljavaju" profesori i neka vam uspešan rad na delu projekta priznaju kao ispit - taj ispit je 100X kvalitetniji - nego da ste ga teoretisali u prazno!! Svim profesorima sa FTN-a i Dekanu (i prošlom! i sadašnjem!) svaka čast - bez izuzetka!!
  • /

    15.01.2018 15:29
    /
    i jos koriste decu u kampanji

  • @Bobo

    15.01.2018 14:58
    Među tim firmama je i DMS, koji tako isplaćuje svoje spoljne saradnike. Pokušali su da pređu na takav vid isplate i za sve zaposlene, ali im Francuzi nisu dali pošto bi teže kontrolisali gde se uprazno troši njihov kapital. Svakako, isplaćivanje preko "agencija" nije nelegalno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.