Menu 021

Alarmantna količina soli u hlebu koju jedu novosadski mališani i studenti

Hleb koji konzumiraju deca i studenti u Novom Sadu, a putem kuhinje "Radosnog detinjstva" i studentskih menzi, prepun je soli i predstavlja realnu opasnost po zdravlje.
Novi Sad 18.01.2018. | 14:40 > 07:20
Alarmantna količina soli u hlebu koju jedu novosadski mališani i studenti
Foto: Pixabay
Kako su pokazale analize Instituta za javno zdravlje Vojvodine, koji je kontrolisao 69 uzoraka hleba iz vrtića i menzi, četvrtina uzoraka hleba ima visok sadržaj soli (više od 1,5 grama soli u 100 grama hleba), dok tri četvrtine ima srednji sadržaj soli (0,3 - 1,5 grama natrijum-hlorida u 100 grama hleba). 
 
Takoreći, nijedan kontrolisan uzorak hleba nije imao propisanu količinu soli. Neki uzorci imali su čak 1,9 grama soli na 100 grama hleba. 
 
Načelnica Centra za higijenu i humanu ekologiju dr Sanja Bijelović kaže da se radi o donekle alarmantnim podacima, koji zahtevaju promene u tehnologiji proizvodnje hleba, a koji se potom distribuira mališanima i studentima.
 
"Problem se mora prebaciti na one koji proizvode hleb, a na kojima je da usvoje nove tehnologije i počnu da proizvode hleb koji sadrži manje soli. Naša preporuka je da se količina soli smanji, jer postoji rizik po zdravlje svih nas - hleb je namirnica koju svi jedemo i svi unosimo veliku količinu soli. Povećana količina soli dovodi do višeg krvnog pritiska, a samim tim i do srčanih oboljenja", poručuje dr Bijelović.
 
Ova saznanja će biti predstavljena i na nekim međunarodnim skupovima, a pre svega u toku Nedelje posvećene aktivnostima na smanjenju unosa soli (Salt Awereness Week), od 12. do 18. marta. 
 
Analize su rađene u sklopu projekta "Kontrola sadržaja soli u obrocima organizovane društvene ishrane dece i studenata u Gradu Novom Sadu u 2017. godini", a koji je sufinansirao Grad Novi Sad.
Autor: Gorica Nikolin - gorica@021.rs
Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
  • jedan
    19.01.2018 13:55
    a secer?
    Ne znam za so, ali bih voleo pravu istinu o kolicini i procentu secera u hlebu ns i Srbije....

    Ovo ce malobrojni znati jer je cinjenica iz knjige, ali davno po pravilnom sastavu crnog(nekadasnjeg) hleba je bilo 50% secera i 10% masti u hlebu. A danas deluje da je mnogo sladji hleb jer recimo ne pravi masu u crevima tj. kao da nema vlakana, ovo je prakticno provereno vise puta.

    Drugo izgleda da prouzrokuje gorusicu, cak i kad se nije mnogo jeo, a nije se jelo nicega ni slatkog u toku dana...!!

    AKO JE VISE SECERA u hlebu onda tokom vise godina svakodnevnog unosa takvog hleba se moze prouzrokovati vise secerne bolesti!!!
  • Domaćica
    18.01.2018 20:45
    Gotove smeše
    Bilo bi bolje da pišete o čipsu nego o navodno presoljenom hlebu!! Za hleb se po pravilniku i ne traži sadržaj soli ...a moglo bi se i mnogo mnogo više pričati o drugim sastojcima hleba...
  • novosadjanka
    18.01.2018 19:32
    Ha
    Kada zamesiš hleb i znaš šta si stavio od sastojaka,onda ne brineš.....probajte,ukus čarobnan a zdrav.....
    Retko gde stavljamo so,tako smo navikli tako volimo
  • Hadus
    18.01.2018 13:26
    Resenje
    Ne jedem hleb vec 4 meseca i super se osecam

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar



Preostalo 1500 Karaktera


* Ova polja su obavezna
Cenovnik Impresum Kontakt Pravila i uslovi korišćenja Pošalji vest