Menu 021

Alarmantna količina soli u hlebu koju jedu novosadski mališani i studenti

Hleb koji konzumiraju deca i studenti u Novom Sadu, a putem kuhinje "Radosnog detinjstva" i studentskih menzi, prepun je soli i predstavlja realnu opasnost po zdravlje.
Novi Sad 18.01.2018. | 14:40 > 07:20
Alarmantna količina soli u hlebu koju jedu novosadski mališani i studenti
Foto: Pixabay
Kako su pokazale analize Instituta za javno zdravlje Vojvodine, koji je kontrolisao 69 uzoraka hleba iz vrtića i menzi, četvrtina uzoraka hleba ima visok sadržaj soli (više od 1,5 grama soli u 100 grama hleba), dok tri četvrtine ima srednji sadržaj soli (0,3 - 1,5 grama natrijum-hlorida u 100 grama hleba). 
 
Takoreći, nijedan kontrolisan uzorak hleba nije imao propisanu količinu soli. Neki uzorci imali su čak 1,9 grama soli na 100 grama hleba. 
 
Načelnica Centra za higijenu i humanu ekologiju dr Sanja Bijelović kaže da se radi o donekle alarmantnim podacima, koji zahtevaju promene u tehnologiji proizvodnje hleba, a koji se potom distribuira mališanima i studentima.
 
"Problem se mora prebaciti na one koji proizvode hleb, a na kojima je da usvoje nove tehnologije i počnu da proizvode hleb koji sadrži manje soli. Naša preporuka je da se količina soli smanji, jer postoji rizik po zdravlje svih nas - hleb je namirnica koju svi jedemo i svi unosimo veliku količinu soli. Povećana količina soli dovodi do višeg krvnog pritiska, a samim tim i do srčanih oboljenja", poručuje dr Bijelović.
 
Ova saznanja će biti predstavljena i na nekim međunarodnim skupovima, a pre svega u toku Nedelje posvećene aktivnostima na smanjenju unosa soli (Salt Awereness Week), od 12. do 18. marta. 
 
Analize su rađene u sklopu projekta "Kontrola sadržaja soli u obrocima organizovane društvene ishrane dece i studenata u Gradu Novom Sadu u 2017. godini", a koji je sufinansirao Grad Novi Sad.
Autor: Gorica Nikolin - gorica@021.rs
Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
  • jedan
    19.01.2018 13:55
    a secer?
    Ne znam za so, ali bih voleo pravu istinu o kolicini i procentu secera u hlebu ns i Srbije....

    Ovo ce malobrojni znati jer je cinjenica iz knjige, ali davno po pravilnom sastavu crnog(nekadasnjeg) hleba je bilo 50% secera i 10% masti u hlebu. A danas deluje da je mnogo sladji hleb jer recimo ne pravi masu u crevima tj. kao da nema vlakana, ovo je prakticno provereno vise puta.

    Drugo izgleda da prouzrokuje gorusicu, cak i kad se nije mnogo jeo, a nije se jelo nicega ni slatkog u toku dana...!!

    AKO JE VISE SECERA u hlebu onda tokom vise godina svakodnevnog unosa takvog hleba se moze prouzrokovati vise secerne bolesti!!!
  • Domaćica
    18.01.2018 20:45
    Gotove smeše
    Bilo bi bolje da pišete o čipsu nego o navodno presoljenom hlebu!! Za hleb se po pravilniku i ne traži sadržaj soli ...a moglo bi se i mnogo mnogo više pričati o drugim sastojcima hleba...
  • novosadjanka
    18.01.2018 19:32
    Ha
    Kada zamesiš hleb i znaš šta si stavio od sastojaka,onda ne brineš.....probajte,ukus čarobnan a zdrav.....
    Retko gde stavljamo so,tako smo navikli tako volimo
  • Hadus
    18.01.2018 13:26
    Resenje
    Ne jedem hleb vec 4 meseca i super se osecam

KOMENTARI nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje autora komentara.

NEMAMO nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za izbor komentara koji će biti objavljeni i nemamo obavezu obrazlaganja odluka s tim u vezi.

NEĆE BITI OBJAVLJENI komentari koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje, koji sadrže pretnje, uvrede na rasnoj, verskoj i nacionalnoj osnovi, netoleranciju svake vrste, upućuju na nezakonit sadržaj ili predstavljaju osnov za utvrđivanje građanske odgovornosti. Neće biti objavljeni ni oni komentari koji su opsceni, pornografski ili klevetnički.

NEĆE BITI OBJAVLJENI komentari u kojima nam skrećete pažnju na propuste, koji se odnose na uređivačku politiku i koji su napisani velikim slovima.

MOLIMO VAS, obratite pažnju na pravopis i gramatiku, prednost imaju komentari koji su napisani bez pravopisnih i gramatičkih grešaka.

OGRANIČENO je pisanje komentara na 1.500 karaktera.

PORTAL 021 zadržava pravo da bez prethodnog obaveštavanja, u svakom trenutku, ukloni ili onemogući pristup bilo kom sadržaju i nalogu po sopstvenomm nahođenju, za koji se utvrdi da predstavlja kršenje odredaba ili da je na drugi način štetan za 021.

Napiši komentar



Preostalo 1500 Karaktera


* Ova polja su obavezna
Cenovnik Impresum Kontakt Uslovi korišćenja Pošalji vest