Zbog pogrešnog formulara nema prijava protiv roditelja za nevakcinaciju

Spisak roditelja u Novom Sadu koji su odbili da vakcinišu svoju decu nije slat sanitarnoj inspekciji, jer je obrazac koji je trebalo da pedijatri popune, bio nepotpun, saznaje 021 u Domu zdravlja.
Zbog pogrešnog formulara nema prijava protiv roditelja za nevakcinaciju
Foto: Pixabay
Zbog toga nijedna prijava protiv roditelja zbog nevakcinisanja nije stigla u novosadski Prekršajni sud.
 
"Obrazac nije sadržavao sve elemente kojim bi se u potpunosti opisala situacija. Pre epidemije morbila imali smo i epidemiju šarlaha, pa su roditelji koji su se predomislili i odlučili da ipak vakcinišu decu, zamolili naše pedijatre da sačekaju da epidemija šarlaha prođe. Trenutno se očekuje revidirani formular od strane Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, čime će biti zadovoljeni svi uslovi. Naši pedijatri i dalje razgovaraju sa roditeljima koji ne žele da izvrše imunizaciju svoje dece i objašnjavaju im značaj vakcinacije", navode za 021 u Domu zdravlja. 
 
Prema Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, predviđena kazna za roditelje, koji ne vakcinišu decu je od 30.000 do 150.000 dinara.
 
Procedura je takva da lekari najpre upozoravaju roditelje, a potom ih, ukoliko i dalje ne sarađuju, prijavljuju sanitarnoj inspekciji, koja kao ovlašćeni podnosilac podnosi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka nadležnom prekršajnom sudu, navode za 021 u Prekršajnom sudu.
 
Nakon proglašenja epidemije morbila pre više od deset dana, Dom zdravlja "Novi Sad" apelovao je na roditelje da vakcinišu decu.
 
Inače, petnaesti slučaj malih boginja potvrđen je u Novom Sadu, naveli su u Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", o čemu više OVDE. U pitanju su oboleli unutar više rodbinski povezanih porodica, a svi kontakti prethodno obolelih su pod zdravstvenim nadzorom. Kako je navedeno, u skorijem periodu ne očekuje se prestanak rasta broja zaraženih.  
 
Od proglašenja epidemije 4. januara, zabranjene su posete u Dečijoj bolnici i u pojedinim klinikama Kliničkog centra Vojvodine.
 
"S obzirom na to da jе od stranе nadlеžnog Instituta za javno zdravljе Vojvodinе proglašеna еpidеmija morbila na nivou Novog Sada, i da jе u toku visoka aktivnost virusa gripе u opštoj populaciji, zabranjuju sе posеtе u Urgеntnom cеntru, Klinici za infеktivnе bolеsti, Klinici za hеmatologiju, Klinici za gastroеntеrologiju, Klinici za еndokrinologiju, Klinici za nеfrologiju i Klinici za anеstsеziju i intеnzivnu tеrapiju, dok sе na ostalim klinikama KCV posеtе rеdukuju na jеdnu osobu, koju pacijеnt odrеdi", navode u KCV-u.
 
Najmlađi oboleli su dve bebe od devet meseci, dok nastarija osoba ima 43 godine. Ukupan broj obolelih u Srbiji je 1.153. Krajem prošle godine male boginje odnele su i prvi život, nakon 20 godina, a početkom ove godine preminulo je i dvogodišnje dete. Oboleli uglavnom dobiju zapaljenje pluća, koje se ispostavi kao opasno. 
 
Prve novčane kazne za roditelje koji nisu vakcinisali decu vakcinom MMR - protiv zaušaka, rubeola i malih boginja izrečene su u Beogradu. 
 
Američki Stejt department izdao je "upozorenje prvog nivoa" za putovanje u Beograd i Srbiju, zbog prijavljene epidemije boginja, o čemu više OVDE.
  • Sta nije jasno

    20.01.2018 20:46
    Filozofije tipa " stvar izbora roditelja" treba zestoko sankcionisati jer zakon kaze kalendar obaveznih vakcinacija! Sta tu nije jasno? U svim drugim sferama ne postujes zakon=budes kaznjen.. po cemu je ovo drugacije? Takve filozofije i filozofi su nas i doveli u situaciju da se proglasi epidemija morbila, a pri tom 70% njih ne zna razliku izmedju varicele, morbila i rubeole, ali imaju stav i misljenje
  • Gorin

    20.01.2018 14:08
    spin
    malo se spinuje sa ovim vakcinacijama. Vakcina treba da bude stvar izbora roditelja i tacka. jer roditelji znaju sta je najbolje za njihovo dete a sa druge strane snose i odgovornost. siguran sam da doktori koji vskcinisu dete u slucaju nekog problema brze bolje ce se truditi da se operu i distanciraju od odgovornosti. tako da ljudi sami birajte sta mislite da je najbolje za vasu decu
  • Lekar

    20.01.2018 13:54
    Stvar je jasna
    Ako ne vakcinisete vase dete, onda nemate sta da trazite kod lekara ako dete oboli od bolesti od koje bi ga vakcina zastitila. Toga ste valjda svesni? Ili ste samo licemeri najpametniji?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti