Radiće se procena uticaja saobraćaja na Petrovaradinsku tvrđavu

Zavod za zaštitu spomenika kulture Novog Sada angažovao je nakon javnog tendera, Fakultet tehničkih nauka da obavi ispitivanje uticaja saobraćaja na Petrovaradinsku tvrđavu.
Radiće se procena uticaja saobraćaja na Petrovaradinsku tvrđavu
Foto: 021.rs
Kako je navedeno u konkursnoj dokumentaciji, projekat predviđa da će biti urađeno ispitivanje uticaja dinamičkih opterećenja  uzrokovanih kolskim saobraćajem na elemente Petrovaradinske tvrđave. Kako je objašnjeno, ispitivanje će obuhvatiti prostore i objekte koji se nalaze na Donjoj i Gornjoj Petrovaradinskoj tvrđavi, glavni saobraćajni pravac Beogradske ulice, kao i kolski put do Gornje tvrđave. Na ovom prostoru analizom će biti obuhvaćena 23 objekta u Beogradskoj ulici, kao i fortifikacijski objekti: Beogradska kapija, Jozefov bastion, Komunikaciona, Molinarijeva i Dvorska kapija sa tunelom ispod Kavalira. 
 
Zavod za zaštitu spomenika očekuje da će se ovim ispitivanjem dobiti potrebne informacije o realnom stanju Tvrđave i utvrditi stepen ugroženosti usled opterećenja izazvanih intenzivnim saobraćajem. U ovoj ustanovi su naveli da je cilj projekta da se na osnovu sprovedenih istraživanja, nedvosmisleno, na naučnim osnovama, utvrde uticaji postojećeg saobraćaja koji se odvija na Petrovaradinskoj tvrđavi i ti rezultati će omogućiti izradu mape rizika kojom će se dokumentovati posledice postojećih rešenja i utvrditi program mera zaštite kao osnov za pokretanje inicijative da se izmeni režim saobraćaja. 
 
Vrednost posla je milion dinara, a FTN će imati i podizvođača preduzeće "TRC PR Petrovaradin". 
 
Podsetimo da se o zabrani ili strogim ograničenjima kretanja vozila u Podgrađu i na Petrovaradinskoj tvrđavi govori decenijama, ali da lokalna vlast do sada nije zabranjivala saobraćaj, izuzev na Gornjem delu Tvrđave, ali se ta zabrana slabo primenjuje, pa svako može kolima da dođe do sata na Tvrđavi i tu se parkira.
  • марија јањушевић

    30.01.2018 22:40
    Мара
    А Егзит нико не спомиње? Немам ништа против фестивала, али на некој другој локацији. Неозбиљно је говорити о оштећењима а прећутати да је зид већ почео да пуца због тог летњег иживљавања
  • Esmarh oko vrata

    25.01.2018 13:24
    Ne morate da radite procenu, evo ja vam kažem: saobraćaj utiče. Svi voze polovljake s razdrndanim motorima.
  • ĐURO

    25.01.2018 12:03
    KOLIKO JE SAMO KAMIONA BILO...
    Sa raznim teretom na gornjem delu Tvrđave!
    O,Decibelima da ne pričam!Pogledajte Zidove!
    Aaaa,BUŠENJE TUNELA za NOVI MOST!?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti