"Čuvari kontejnera" ostaju da patroliraju Novim Sadom, spremljeno 10 miliona

Gradska čistoća planira da za "čuvare kontejnera" u 2018. godini izdvoji do 10 miliona dinara, saznaje 021.rs.
"Čuvari kontejnera" ostaju da patroliraju Novim Sadom, spremljeno 10 miliona
Foto: 021.rs
Nakon što istekne ugovor sa kompanijama "Ipon Security" i "G4S Secure Solutions" koje su za usluge patrolnih službi i čuvanja komunalne opreme dobile gotovo pet miliona (bez PDV-a), Čistoća će raspisati novu javnu nabavku. 
 
Kako u preduzeću poručuju za 021.rs, "angažovanje patrola je dalo odlične rezultate", a zbog proširenja projekta primarne separacije otpada, i dalje postoji potreba za njihovim radom. 
 
"U 2018. godini za ove poslove planirano je 10 miliona dinara. Koliko će sredstava biti utrošeno, znaćemo po završetku javne nabavke. Beležimo značajno manji broj oštećenja podzemnih kontejnera, što znači da je drastično manja šteta za JKP 'Čistoća' i Grad Novi Sad", navedeno je u odgovoru te gradske firme.
 
Gradska čistoća je prvo preduzeće u Srbiji koje se odlučilo na ovakav korak. Podsetimo, prema navodima "Čistoće", razlog za angažovanje radnika obezbeđenja bila je šteta koju nanose sakupljači sekundarnih sirovina, odnosno to "što odnose ambalažni otpad koji građani savesno sakupljaju i odlažu u sklopu projekta primarne separacije, što takođe predstavlja veliku štetu, kradu poklopce, razvaljuju kontejnere, lome poklopce, seku džakove u podzemnim kontejnerima".
 
Poslovi koje obavljaju čuvari neće se menjati. Oni će i dalje sprečavati uništavanje konstrukcije kontejnera i nadzirati površine na kojima su oni postavljeni. Boriće se protiv ispisivanja grafita, lepljenja plakata po kontejnerima, sprečavaće i gasiti požare, a reagovaće na sumnjiva lica i predmete kraj kontejnera. 
 
Na ulicama Novog Sada, prema prošlogodišnjoj javnoj nabavci, "krstare" dve patrole sa po dvojicom pripadnika obezbeđenja. Međutim, taj bi broj u narednom periodu mogao da se uveća.
 
"Budući da će projekat primarne separacije biti proširen ove godine, te da se kontinuirano nabavljaju i postavljaju novi podzemni kontejneri, obim posla će biti povećan. Koliko će radnika biti potrebno da se angažuje za taj posao ne zavisi od JKP 'Čistoća', nego od preduzeća koje te poslove bude obavljalo, odnosno bude kao najpovoljniji ponuđač izabrano na tenderu", dodaju u Gradskoj čistoći za 021.rs.
 
Pažnju javnosti je bila privukla najava da će čuvari zadržavati sakupljače sekundarnih sirovina do dolaska komunalne policije. Na pitanje koliko puta su "čuvari kontejnera" zadržali sakupljače, odnosno koliko je njihovih akcija rezultiralo podnešenjem krivičnih prijava, u "Čistoći" ne daju konkretne podatke, već navode da su "više puta radnici koji u patrolama obilaze kontejnerska mesta po gradu kontaktirali nadležne službe i institucije, uz desetine intervencija na mesečnom nivou".
 
To je, kažu, sprečilo uništavanje gradske imovine. Kako bi se iznašlo rešenje za sakupljače, kao posrednik između njih i gradskih institucija javilo se Udruženje romskih studenata.
 
"Ova informacija svakako nije dobra. Mi smo sa gradonačelnikom imali dogovor da se sakupljači neće kažnjavati. I tako je bilo - od sastanka (oktobar 2017.) sakupljači sekundarnih sirovina nisu dobijali kazne. Šta će dalje biti videćemo, ali svakako da nećemo ćutati na nove kazne, ako ih bude. Mislim da nema potrebe za pitanjem kazni ukoliko se kontejneri ne uništavaju", poručuje za 021.rs Jasmina Drmaku iz ovog udruženja.
 
"Čuvari" koji su izazvali pažnju
 
Nakon što je 021.rs objavio informaciju da će Gradska čistoća angažovati "čuvare kontejnera" u junu prošle godine, usledila je lavina reakcija u javnosti. 
 
Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić, ocenio je odluku Čistoće "više nego diskutabilnom".
 
Oglasilo se i više od 30 organizacija i udruženja koje su osudile angažovanje privatnog obezbeđenja za čuvanje kontejnera, te su "apelovali na odbranu dostojanstva i prava na rad sakupljača sekundarnih sirovina". U njihovom proglasu se navodi da je reč o "beskrupuloznom kršenju ljudskih prava", ali i o "ataku na zdrav razum građana Novog Sada i Srbije"
 
Mesec dana nakon angažovanja obezbeđenja "Čistoća" je navela da je zadovoljna njihovim radom, te da su već tada uspeli da smanje oštećenja na kontejnerima i rasipanje smeća iz istih. 
  • Profa

    27.01.2018 17:41
    Manjak školskih policajaca, deca nisu bezbedna u školama, a mi izdvajamo novac da čuvamo kontejnere
  • koliko košta

    27.01.2018 03:04
    čistoća u NS
    Bilo bi zanimljivo saznati kako je Čistoća napravila ugovor sa G4S (i Ipon)
    https://corporatewatch.org/g4s-company-profile/ :
    G4S is also carrying a significant level of debt. Its accounts show it owes around £900 million in loans to banks, and almost £1.2 billion due through loan notes issued since 2007 to unknown investors. £830 million of these notes are private, £350 million are publicly traded (known as Eurobonds). G4S has recently added to this debt by issuing a £489 million Eurobond in March 2012.[2]
    Svoje je poslovne interese zaštitila preko AmCham, koja je opet imala značajan i u javnosti nepoznat doprinos u kreiranju ZIO, a mi tu čistoću plaćamo čak i preko izvršitelja, zar ne?
    Do juče sam mislila da imam samo dva parazita (izvršitelja Informatike + advokata) na svojoj mizernoj zaradi u Naledovoj multinacionalnoj članici, u "reformisanom poslovnom okruženju" sa galerijom Naledovih titulara, a svakim danom sve mi je jasnije da imam (imamo) posla sa kolonijom parazita.
    Kako su nam se desili ovakvi?
  • 6 meleona

    27.01.2018 01:54
    for four & ..
    da li se vi šalite? samo kontejnere?
    https://corporatewatch.org/?s=g4s

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti