FOTO: Nevakcinisana deca neće moći da idu u novosadske vrtiće bez potvrde

Roditelji sve dece koja pohađaju vrtiće "Radosnog detinjstva" u Novom Sadu moraće ustanovi da donesu potvrdu da je dete vakcinisano, saznaje 021.
FOTO: Nevakcinisana deca neće moći da idu u novosadske vrtiće bez potvrde
Foto: 021.rs
Oni roditelji koji odbiju da postupe po obaveštenju predškolske ustanove u Novom Sadu neće imati pravo da dovedu dete u vrtić.
 
Naime, Ministarstvo zdravlja podsetilo je početkom meseca novosadske vrtiće da je za boravak dece u ovim kolektivima neophodna potvrda izabranog lekara da je dete zdravo i uredno vakcinisano, a sve u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. Takođe, deca koja imaju neku privremenu ili trajnu kontraindikaciju, zbog koje nisu mogla da budu vakcinisana, moraju da imaju potvrdu o istom.
 
S obzirom na to da je u Novom Sadu trenutno epidemija malih boginja, ustanova je pojačala nadzor i obavestila sve roditelje da će proveravati vakcinalni status svakog upisanog deteta. U narednim danima će biti održan niz roditeljskih sastanaka kako bi se roditeljima predočile činjenice, zakonske obaveze i uslovi u kojima je jedino moguće da deca borave u vrtiću i da ne budu ugrožena.
 
"S navedenim u vezi, obaveštavate se da su roditelji dužni da sarađuju sa vaspitačima i zaposlenima u Ustanovi, te da su dužni da prilikom povratka deteta u vrtić zbog odsustva radi preležane bolesti donesu potvrdu od izabranog lekara da je dete zdravo i da može da pohađa vrtić. Napominjemo da deca čiji roditelji ne prilože navedenu potvrdu izabranog lekara neće biti primljena u kolektiv dok je ne dostave", navodi se u dopisu direktorke "Radosnog detinjstva" Mirjane Đurđev.
 
 
Ovaj dopis izazvao je revolt manjeg broja roditelja koji kategorično odbijaju da vakcinišu svoju decu i time direktno dovode u opasnost ne samo svoju, već i tuđu decu. Ovi roditelji imaju izbor da ne vakcinišu decu, ali onda moraju da prihvate da im deca neće smeti među drugu decu u vrtić.
 
Kako za 021 kaže koordinatorka Službe Preventivno-zdravstvene zaštite "Radosnog detinjstva" Ljubinka Vujić, zakon je jasan i ustanova mora da ga poštuje. Zato će se u narednim danima od roditelja prikupljati podaci o vakcinacijama mališana, a koji će potom biti analizirani. Deca roditelja koji ne budu predočili dokaze o vakcinaciji neće moći da idu u vrtiće, dok će moći da borave mališani kojima je vakcinacija odložena zbog trenutnog zdravstvenog statusa. Ona pojašnjava da je situacija trenutno nerazjašnjena jer nije poznato koliko tačno dece nije vakcinisano i iz kojih razloga, ali će se sve znati u narednom periodu i biće poslata povratna informacija Ministarstvu zdravlja.
 
"Niko roditelje ne prisiljava da vakcinišu decu, ali im poručujemo da mi moramo da poštujemo zakon. Ako je vaša odluka da ne vakcinišete dete, mi njega ne smemo da primimo u kolektiv. Trenutno sva deca borave u vrtiću, dok ne budemo imali analizirane podatke", napominje Vujić za naš portal.
 
Inače, do sada nije prijavljen niti registrovan nijedan slučaj zaražene dece u novosadskim vrtićima. Postoje, doduše, dva slučaja zaraženih odraslih osoba - jedna servirka u objektu u Begeču hospitalizovana je zbog morbila, a s posla su udaljene tri osobe koje s njom bile u kontaktu, a postoji i sumnja da je zaražena jedna vaspitačica vrtića "Zvončica". Potvrda ovih sumnji čeka se iz "Torlaka".
 
U ustanovi apeluju na roditelje da brinu o svojoj deci i imaju u vidu zdravlje svih mališana u kolektivima.
 
Inače, ove godine će biti podnete i krivične prijave protiv poznatih ličnosti koje su doprinele da se širi panika i dezinformacije u vezi sa vakcinisanjem.
 
Grupa lekara i roditelja sakupila je dokazni materijal i podneće 35 krivičnih prijava protiv protiv javnih ličnosti, administratora grupa i drugih koji se protive vakcinisanju dece. Među njima su Jelena Karleuša, Mirjana Bobić Mojsilović, Maja Volk, Miroljub Petrović i pojedini lekari zbog kojih je, kako smatraju u grupi, rapidno opao broj vakcinisane dece, što je prouzrokovalo epidemiju malih boginja u Srbiji.
 
Koliko je antivakcinalni lobi u Srbiji jak najbolje svedoči podatak da broj vakcinisane dece u Srbiji nikada nije bio manji. Detaljnije o ovim zabrinjavajućim činjenicama čitajte OVDE.
  • Поп

    03.02.2018 07:15
    Кисинџер
    Потражите на интернету текст о документу „Меморандум 200" чији је творац био Хенри Кисинџер још давне 1975.
  • Toša

    02.02.2018 13:03
    A potvrda o ispravnosti?
    Da se ne zavaravamo i ranije je bilo ,,epidemija'' boginja (malih, velikih, rubeola), iako smo mi a i naša deca bili vakcinisani. Ranije dok je bilo Torlak-a koji je proizvodio vakcine, niko nije ni postavljao pitanje hoće li ili neće vakcinisati svoje dete. Danas Torlak-a nema, ali zato imamo vakcine koje uvozimo.
    Ok vakcinisaću svoje dete i doneti potvrdu, ali isto tako zahtevam i da mi ordinirajući lekar izda potvrdu da je ta ista vakcina bezopasna po zdravlje moga deteta (naravno pod krivičnom i materijalnom odgovornošću).
  • DekiNS

    31.01.2018 21:18
    Nebojša - Bil Gejts
    Nebojša, pitao si zašto pišu tako o potrebi vakcinisanja..., pa jednostavno zato što su prodane jajare, koje su zagarantovano politički angažovane da pišu ovakve komentare! I da - komentar ti je realan i ispravan, pošto je Bil Gejts zaista to izjavio. Ne znam šta se desilo sa ovim "narodom" da je toliko postao debilan i podložan toliko manipulaciji. Siguran sam da ni novac nisu dobili za ovo propagiranje o potrebi vackinisanja, što govori koliko najobičnijih bednika nema osnovni nivo ljudskog dostojanstva, a kako bi ga i imali kada se ponašaju kao krdo goveda!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti