U Novom Sadu 21 slučaj malih boginja

Broj obolelih od malih boginja u Novom Sadu povećao se u odnosu na proteklu sedmicu i trenutno je 21.
U Novom Sadu 21 slučaj malih boginja
Foto: Pixabay
Od malih boginja počeli su da oboljevaju i zdravstveni radnici, kao i vaspitači, zbog čega se preduzimaju određene mere. Epidemija morbila proglašena je 4. januara, a posete su zabranjene na većini odeljenja zdravstvenih ustanova.
 
Zbog opasnosti od širenja malih boginja u kolektivima, Dom zdravlja "Novi Sad" apelovao je na roditelje da dovedu nevakcinisanu decu na imunizaciju, a Predškolska ustanova "Radosno detinjstvo" je, po nalogu Ministarstva zdravlja, poručilo roditeljima da donesu vakcinalne statuse dece - u suprotnom, nevakcinisana deca neće smeti u vrtić, dok će za privremeno nevakcinisanu biti potrebna potvrda o razlogu nevakcinisanja. 
 
Prikupljanje potvrda od roditelja je u toku.
 
Broj obolelih od morbila u Srbiji je 1.719.
  • @Svetlana NS

    06.02.2018 02:05
    Pravi bedem je znanje
    Kakvo lupetanje! Pa ako je vise od hiljadu u Srbiji obolelo a stotinak u Vojvodini koja ima obuhvat vakcinisanih preko 90%, sta moze i prosecan covek da zakljuci osim da su bedem upravo VAKCINE. Naravno da se sada zna da je za dugovecniju otpornost potrebno dobiti 2 doze.
  • Mali od palube

    05.02.2018 22:47
    2 u 1
    Zelim Vam uspesnu kampanju protiv vakcinacije ali pre toga se zapitajte i proverite da li ste zbog bojkota MMR vakcine pored morbila prelezali parotitis i rubelu pa taman da o istom trosku za koju godinu, ako se trend nevakcinisanja nastavi, vidimo Darvinovu prirodnu selekciju na delu.
  • Svetlana NS

    05.02.2018 15:57
    Činjenice
    Vakcina samo odlaže bolest, pomera je za kasnije godine kad je opasnija i teža. Morbili su pre svega DEČJA bolest i tada bi bilo njajbolje da se preleže kao i ostale dečje bolesti. Ovo sadašnje razboljevanje odraslih je zato što im je vakcinalni imunitet istekao. Oni su podložni zarazi isto kao i nevakcinisani. Strašno je što sada mlade majke, koje su vakcinisane kao deca, nemaju imunitet (istekao je) da ga putem dojenja prenesu svojim bebama dok doje. Zato su i bebe ugrožene. Pravi bedem protiv zaraznih morbila čine samo oni koji su preležali ovu bolest i stekli doživotni imunitet. Svi ostali se moraju do kraja života povremeno vakcinisati da bi bili zaštićeni, kako od morbila tako i od drugih zaraznih bolesti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti