Odgovor

U skladu sa Zakonom o javnom informisanju, objavljujemo odgovor koji je podovom objavljenih komentara na članak "Dekan FTN spornim mentorstvom i uslovom za penziju u novi mandat" poslao Dragan Popović, u svoje i ime kompanije "DMS grupa" i "Schneider electric DMS NS".
Odgovor
Foto: 021.rs
ODGOVOR
 
Povodom članka "Dekan FTN spornim mentorstvom i uslovom za penziju u novi mandat" autorKE Gorice Nikolin od 29.12.2017. godine, objavljeni su komentari anonimnih čitalaca koji sadrže sledeće neistinite i nepotpune informacije.
 
Doros 29.12.2017. 
 
"... DMS ih od onda mora debelo podmazivati da bi nastavio sa zloupotrebljavanjem fakulteta i unistavanjem studijskih programa. Ne ulazim u to ko stoji iza ovog teksta, nije me mnogo ni briga, samo cu reci da je velika borba izmedju privatnih kompanija ko ce vladati FTN-om, tako da su tu studenti i njihovo znanje na poslednjem mestu."
 
Pera pisar 29.12.2017.
 
"Covek koji ce otici za mesec dana u penziju, treba da hara jos tri godine i terorise sve oko sebe. I to samo zarad privatnih interesa, pre svega njega i njegovog kompanjona Popovica i kako bi ispunili konacan plan DMS-a da pokupi sve najkvalitetnije studente koji studiraju softversko inzenjerstvo... Da ne govorim o zlodelu nazvanom "DMS stipendije", svako ko ne zna o cemu se radi moze da vrlo lako sve pronadje u pretrazi na internetu. I sada konacan plan da se zavrne drzava, a sve zakonski pokriveno... Da DMS dobije ogroman prostor u novoj zgradi NT parka, i to sve kao fol nisu oni nego FTN, pa ce E1 departman da se najvise prosiri."
 
Ovim odgovorom ukazujem na sledeće:
 
Privredna društva "DMS GRUPA" D.O.O. Novi Sad i Schneider Electric DMS NS D.O.O. Novi Sad nisu uništavala, niti uništavaju nijedan studijski program na bilo kom fakultetu, a naročito ne na FTN. Baš naprotiv, značajno su doprinela razvoju novih studijskih programa posebno u sektoru IT, kao i povećanju kvaliteta nastave studentima IT, zbog toga što studente sa svih studijskih programa IT, zapošljavaju u velikom broju.
 
Navodi "... da su studenti i njihovo znanje na poslednjem mestu" su apsurdni i umesto dokazivanja istine postaviću sledeće pitanje: Ima li na svetu ijedno privatno privredno društvo koje, trošeći svoje kadrovske i tehničke kapacitete, na bilo koji način zapostavlja (ruinira) obrazovanje i znanje studenata koje stipendira, kojima obezbeđuje višenedeljne stručne prakse i značajnu pomoć prilikom izrade njihovih diplomskih i master radova, pa ih onda zapošljava bez pripravničkog staža, sa prilično velikim zaradama?
 
Interes dekana FTN, a i celog društva jeste u tome da FTN školuje studente koji se odmah zapošljavaju u Srbiji. Zapošljavanje najkvalitetnijih među tim studentima jeste interes privrednih društva kojima rukovodim. Taj interes nije ništa manji, niti veći od interesa ostalih privrednih društava u sektoru IT. Takvo zapošljavanje uveliko podiže nivo kako FTN, tako i privrednih društava na čijem sam čelu. Tako raste i prihod privrednog društva i zaposlenih u njemu, pa i ugled svih profesora FTN. Ako je to moj "privatni interes", onda taj termin prihvatam s velikim zadovoljstvom. Time se ponosim, pošto bi veliki broj inženjera kada ih mi ne bismo zaposlili završilo u inostranstvu ili u "iznajmljenim stanovima" radeći kao "frilenseri" za inostrane kompanije na srpskom sivom tržištu IT.
 
Stipendije koje obezbeđuje Schneider Electric DMS NS D.O.O. Novi Sad nisu usmerene samo ka olakšanju studentskog života njihovih primalaca, već i ka podizanju kvaliteta znanja studenata kroz razne obuke i prakse u Schneider Electric DMS NS D.O.O. Novi Sad. Privredna društva na čijem sam ja čelu nisu jedina koja obezbeđuju stipendije studentima u Srbiji. Stipendije su jedna od komponenata tržišne trke za kadrovima, koju trče sva privredna društva koja misle o svojoj budućnosti.
 
Naučno-tehnološki park FTN je pre svega namenjen Departmanu za energetiku, elektroniku i telekomunikacije i Departmanu za računarstvo i automatiku, ali i privrednim društvima koja su iznikla iz FTN, koja sarađuju sa FTN i zapošljavaju inženjere školovane na FTN. Takvih ima stotinak, od kojih su dva velika - Schneider Electric DMS NS D.O.O. i RT-RK D.O.O. Novi Sad. Korišćenje prostora u okviru Naučno-tehnološkog parka od strane privrednih društva biće zasnovano na tržišnom principu - na zakupu prostora na određeno vreme. Stav Schneider Electric DMS NS D.O.O. Novi Sad je da zakupi onoliko prostora u okviru Naučno-tehnološkog parka koliko ostane posle namirivanja zahteva ostalih privrednih društava koja su za to zainteresovana.
 
Prof. dr Dragan Popović, u svoje ime i za:
"DMS GRUPA" D.O.O Novi Sad
Schneider Electric DMS NS D.O.O.

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti