Povećao se broj srednjoškolaca u Novom Sadu koji upotrebljavaju kanabis

Broj učenika prvog razreda srednjih škola i gimnazija u Novom Sadu koji su upotrebljavali kanabis uvećao se u odnosu na 2012. godinu.
Povećao se broj srednjoškolaca u Novom Sadu koji upotrebljavaju kanabis
Foto: Pixabay
Tokom decembra 2017. godine sprovedeno je istraživanje o upotrebi psihoaktivnih supstanci među učenicima prvih razreda srednjih škola i gimnazija u Novom Sadu. U njemu je učestvovalo 1.236 učenika iz 19 škola. Mladi Novosađani su odgovarali na pitanja o upotrebi alkohola, droga, cigareta, ali i o tome koliko koriste internet.
 
"Najčešće zloupotrebljavane droge u ovom uzrastu bile su kanabis (prevalencija tokom života 11,6%), sredstva za smirenje (6,2%), inhalansi (4,4%) i ekstazi (4,2%). Posmatrajući ove rezultate, uočava se povećanje prevalencije upotrebe kanabisa (tokom života) za 3,3 odsto u odnosu na prethodno (2012. godine) ESPAD istraživanje dok su ostale droge u istoj ili manjoj meri rasprostranjene kod mladih uzrasta 16 godina u Novom Sadu", saopštio je Institut za javno zdravlje Vojvodine.
 
Oko 60 odsto 16-godišnjaka nikada nije pušilo cigarete, dok je gotovo 80 odsto njih reklo da nije pušilo u poslednjih 30 dana. Najveći procenat ispitanika (14,7%) je prvu cigaretu popušilo sa 14 godina, dok svakodnevno puši 16,6 odsto 16-godišnjaka. Među onima koji redovno puše cigarete, više je devojaka.
 
Više od 85 odsto ispitanih je reklo da se nisu kockali za novac u poslednjih godinu dana, dok je osam odsto izjavilo da su se kockali od dva do četiri puta mesečno. Kada je reč o kockanju, tu su daleko više aktivniji dečaci (15,3%) u odnosu na devojčice (2,1%). 
 
Mladi su, prema podacima dobijenim u ovom istraživanju koje je rađeno u decembru, u poslednjih sedam dana internet koristili u proseku 6,03 dana. 
 
"I to devojčice značajno više (6,23 dana) nego dečaci (5,78 dana). Najveći procenat ispitanika (85,6%) u poslednjih 7 dana koristio je internet 4 i više dana za socijalne medije (Vocap, Tviter, Fejsbuk, Skajp, Instagram, Snepčet), u čemu su prednjačile devojčice (91,4%) u odnosu na dečake (78,5%)", zaključuje se u istraživanju.
  • Nemanja

    19.02.2018 20:17
    @Posmatrač

    Pa kad tako postaviš stvari, potpuno si u pravu: mnogo bitniji prioritet od legalizacije kanabisa je obezbediti večernje škole i/ili psihijatrijsku pomoć ljudima koji relativno neškodljiv porok poistovećuju sa nošenjem oružja, borbama pasa, pedofilijom, vršnjačkim nasiljem itd.
  • @Posmatrač

    19.02.2018 15:33
    Mozes da:
    1. verujes u plod svoje maste i sprdas se/karikiras
    2. (ako si u stanju) sednes i analiziras problem i shvatis sta i kako
    3. pogledas iskustva onih koji su tako nesto uradili (od gradova do celih drzava na planeti).

    Izbor je na tebi (s tim da ako odaberes 1. nemas pravo da se posle zalis na porast narkomanije i kriminala).
  • komentator

    19.02.2018 12:07
    sve po planu
    uspešno se realizuju kratkoročni i dugoročni planovi

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti