FOTO: Sudije, tužioci, advokati napustili javnu raspravu u Novom Sadu zbog pomoćnika ministra

Članovi sudijskih i tužilačkih udruženja napustili su javnu raspravu o predloženim izmenama Ustava koje se odnose na pravosuđe, zbog, kako su naveli, istupa pomoćnika ministra pravde Čedomira Backovića.
Protiv radnog teksta izmena Ustava pobunile su se sudije, tužioci, organizacije koji se bave pravima građanima, i svi su saglasni u tome da one narušavaju nezavisnost srpskog pravosuđa. Odgovarajući na pitanja novinara o tome kako komentariše primedbe da predložene izmene neće dovesti do depolitizacije, Čedomir Backović je rekao da to nije očekivao od "'struke' da se frlja sa takvim imenima".
 
Kada je došlo do javne rasprave o amandmanima na Ustav, dijalog je bio u drugom planu. Backović je najpre predstavio novine koje niko ne spori, a potom govorio o onima koje su na meti kritika. Takođe, rekao je da izmene nisu na udaru svih sudija, tužilaca i organizacija, već onih najglasnijih, koje je nazivao i "centralnim komitetom".
 
Jedna od stavki koja stvara razdor između ministarstva i struke jeste izbor članova Visokog saveta sudstva. On bi, prema predlogu, imao 10 članova, od toga bi polovina bile sudije, a drugu polovinu bi predstavljali "istaknuti pravnici" koje bi birala Skupština Srbije. I dalje je nejasno šta su kriterijumi za "istaknutog pravnika", što stvara sumnju kod sudija i tužilaca. 
 
 
Govoreći o ovoj izmeni, Backović je rekao kako bi one sudije koje smatraju da predstavnike koje bira Skupština nemaju autoritet ili kredibilitet, trebalo da podnesu ostavke. 
 
"Mi smo imali do sada javnu raspravu i poviku ko su tih pet istaknutih pravnika koje bira Narodna skupština i ko su oni da uopšte pomišljaju da se udostoje da sede sa pet predstavnika koje su izabrale sudije. Svi oni koji zastupaju stav da Skupština nema nekakav autoritet i kredibilitet bi trebalo da podnesu ostavke. Znači, sve one sudije koje je izabrala Skupština, a ovamo pljuju po skupštini, nije mi jasno zašto su još uvek sudije. Ili su te skupštine koje su njih birale nešto kao bolje od ovih skupština, pa da vidimo kako zašto, u čemu su to bolje", rekao je Backović.
 
Neslaganje izaziva i "zlatni glas", odnosno predlog po kom bi "istaknuti pravnici" uvek mogli da nadglasaju sudije.
 
"Kad pet sudija zauzme stav po principu 'vrana vrana oči ne vadi', a pet istaknutih pravnika, koji nemaju jedinstvo interesa kao sudije, nego dolaze iz različitih oblasti, drže drugu liniju, onda treba da presudi osoba koja nije sudija. To se zove uzajamna kontrola vlasti", dodao je Backović.
 
Članica Upravog odbora Društva sudija Srbije Gordana Vidojković je poručila da je ovo udruženje odlučilo da učestvuje na javnoj raspravi "bez obzira na uvrede i pretnje". 
 
"Moderatora ove rasprave pozivam da kaže da li iznete pretnje predstavljaju poziv koji osnažuje učesnike ove rasprave da iskažu suprotno mišljenje ministarstvu, imajući u vidu da je u TV duelu izneo mišljenje da će uraditi sve što može da nanese štetu predsednici Društva sudija Srbije i svima koji su njoj slični, dakle svima koji misle suprotno od ministarstva. Postavljamo pitanje ministarki pravde Neli Kuburović da li se pridržuje i podržava izjavu njenog pomoćnika i da li će preduzeti nešto u vezi sa tim?", kazala je Vidojković.
 
  
 
Ona je iznela niz primedbi na radni tekst izmena Ustava, te upitala da li je Vlada sledila državni kontinuitet u donošenju svojih odluka. Pozvala je i nadležne državne organe da spreče urušavanje pravosuđa, ali i ugleda Srbije u inostranstvu.
 
Jedan nepoznati građanin je ustao nakon izlaganja, počeo da iznosi svoj lični slučaj, da bi potom upitao Vidojkovićevu da li je ona uopšte iz Srbije. U tom trenutku su članovi udruženja tužilaca i sudija odlučili da napuste javnu raspravu. Po njihovim rečima nema dijaloga, a građanin koji je izazvao buru na raspravi je dao podršku Backoviću.
 
Direktor komiteta za ljudska prava Milan Antonijević kaže za 021.rs da ono što se moglo videti u Novom Sadu nije nikakva javna rasprava, jer bi ona morala da bude suštinska i da se pokaže poštovanje prema drugoj strani. Po njegovim rečima, građani su mogli da čuju niz uvreda i "nečega što su i sudije okarakterisale kao pretnje predstavnika ministarstva".
 
"To govori o tome da se ne poštuje ni struka, ne poštuje se ni drguačije mišljenje, mi ovde nemamo prostora za suštinsku raspravu i ono što bi građane zaista trebalo da interesuje je kako će izgledati nezavisno pravosuđe u budućnosti. Ako se na ovakav način budu nastavili ovi okrugli stolovi, to će samo pokazati da se ne veruje u vladavinu prava, da Srbija treba bilo šta da menja zarad poboljšanja stanja u pravosuđu", naveo je on.
 
  
 
Na pitanje da prokomentariše izjavu pomoćnika ministra o tome kako bi oni koji "pljuju po Skupštini" trebalo da podnesu ostavke, Antonijević je rekao da "smo mogli da vidimo nešto što bismo nazvali jednoumljem".
 
"Svi koji se ne slažu sa onim što je danas izneto biće na ovakav način napadani. To je poruka i zbog toga smo, i sudije i tužoci i organizacije koje su želele da učestvuju u ovom procesu, napustili ovakav skup", dodao je Antonijević za 021.rs.
 
Svoje predstavnike sa današnje rasprave u Gradskoj kući povukla je i Advokatska komora Vojvodine.
 
"Umesto argumentovane pravne rasprave i davanja odgovora na postavljena pitanja Backović se na krajnje neprimeren način obratio sudiji Vidojković, ali i svim sudijama koje je ona predstavljala. Imajući u vidu ponašanje pomoćnika ministra pravde, nije začuđujuće što je nakon toga i jedan učesnik u raspravi sebi dao za pravo da se neprimerenim tonom obrati sudiji Vidojković. Kako je izostala bilo kakva reakcija organizatora događaja, odnosno Ministarstva pravde na ovakvo ponašanje i svojevrstan napad na sudiju, predstavnici Advokatske komore Vojvodine odlučili su da je napuste, a o učešću u narednim javnim raspravama odlučiće Upravni odbor", saopštili su u Advokatskoj komori Vojvodine.
 
Nakon incidenta i odlaska gotovo polovine prisutnih sa javne rasprave, ona je nastavljena. Član Visokog saveta sudstva Savo Đurđić izneo je zaključak ovog tela kada su u pitanju predložene izmene Ustava.
 
"Imajući u vidu brojnost i ozbiljnost iznetih primedbi, Visoki savet sudstva zaključuje da Radni tekst amandmana Ministarstva pravde na Ustav Republike Srbije, ne može predstavljati polaznu osnovu za kvalitetnu javnu raspravu. Stoga predlažemo da se ponuđeni tekst povuče iz javne rasprave, da se u izradu novog inicijalnog predloga uključe predstavnici nauke (posebno iz oblasti ustavnog prava), da se novi radni tekst razmotri od strane Komisije za sprovođenje Nacionalne strategije reforme pravosuđa i tek potom organizuje javna rasprava, za koju treba predvideti više vremena nego što je sada predviđeno", zaključio je on.
 
U jednom trenutku tokom rasprave intervenisao je i Zaštitnik građana Zoran Pašalić, koji je prisustvovao današnjem događaju. On je rekao kako bi trebalo da se smire strasti, jer je rasprava otišla u pogrešnom pravcu.
  • D

    26.02.2018 19:59
    Postupanje Sudija i Advokata
    Isto iskustvo kao goske i gospodin iz inostranstva kome nisu priznali troskove. Strasno! Jos nije zavrseno nakon 6 godina!
  • Goške

    24.02.2018 18:15
    Moje iskustvo
    Nisam pravnik,ali sam na teži način proučio tu struku.Sudije su digle glas zbog nepoštovanja,a sa druge strane oni nepoštuju nikoga,kasne na suđenja,odugovlače ili skraćuju zavisno od njihovog interesa,viču na svedoke,ako pričaju činjenice koje se ne uklapaju u njihovu unapred pripremljenu presudu,puše na suđenju,u sudskom bifeu su stalne mušterije i tu sa advokatima"pripremaju" suđenje,ne čitaju žalbe ili prosto ne odgovore na pitanje iz žalbe nego daju neko nesuvislo objašnjenje,bez veze ili dobre sreće(da protivna strana nema vezu) nemožete ostvariti elementarnu pravdu.Oni misle da su Bogovi na zemlji. A advokati su završili isti fakultet ito su 99% derikože,njima je svejedno da li oderu protivnika ili svog klijenta oni imaju za naše uslove predimenzionirane troškovnike npr.žalba višem sudu je 18600,a ustavnom čak 90000,ne libe se potegnuti vezu ili lažno svedočenje,koriste sve mogućnosti da produže suđenje i da imaju što više žalbi,podnesaka itd.SKUPO PLAĆENIH.Ovo sam ja sve prošao u dvije godine i kad se nisam UBIO ISPRED SUDA,živjeću sto pedeset godina.
  • Branimir

    21.02.2018 13:41
    Vidi kad meni precednica suda prekrene saslusanje doktora vestaka u zavrsnu rec i kaze mi: dajte troskovnik ili kasnije naknando nemozete a niko nije govorio niti je poziv bio za zavrsnu rec kad se i predaju troskovi nakon 4 godine sudjenja kojeg je ona na brzaka zakljucila, znaci hvalisace se kako radi super itd uzimati pare iz EU za resavanje sudskih procesa kao moj koji traje 5 godina i ovako ga zakljuciti, da meni koji sam advokatima platio preko 500.000 dinara i troskove dolazaka iz inostranstva ne prizna svaka joj cast. Sramota bas taki treba da imaju odgovornost i da ih se smeni kad krse zakon a ne sudije da imaju neogranicen mandat. Absurd. Ma sprdacina od pravosudja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti