"Čistoća" nema dozvolu za odlaganje otpada

Javno komunalno preduzeće "Čistoća" u Novom Sadu ne poseduje dozvolu za njegovo odlaganje, kao ni upotrebnu dozvolu za gradsku deponiju.
"Čistoća" nema dozvolu za odlaganje otpada
Foto: 021.rs
Kako piše Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE), pored toga, preduzeće ne sprovodi redovne kontrole kvaliteta vazduha i podzemnih voda, iako je zakonski u obavezi da vrši merenja nekoliko puta godišnje.
 
Iz JKP "Čistoća" naveli su da su u više navrata podnosili zahtev nadležnim organima za izdavanje neophodne dozvole, ali su svaki put ostali bez odgovora.
 
Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine im je odgovorilo da se dozvola izdaje samo odlagalištima koja zadovoljavaju tehničke, tehnološke i druge uslove, a da će se o radu novosadske deponije izjasniti do kraja ove godine.
 
VOICE navodi da se razlog za neizdavanje dozvole za odlaganje otpada može pronaći u odgovoru JKP "Čistoća" na pitanje zbog čega ne poseduje upotrebnu dozvolu za odlagalište, a koji glasi da je "gradska deponija u Novom Sadu kontrolisano smetlište, a ne sanitarna deponija", što znači da ne zadovoljava ni minimum uslova za izdavanje takvog rešenja.
 
Pokrajinski sekretar za zaštitu životne sredine i održivi razvoj Vladimir Galić odbio je da prokomentariše činjenicu da JKP "Čistoća" godinama posluje nezakonito, kao i da objasni kako je moguće da se tretiranje otpada, jedna od najbitnijih komunalnih delatnosti u glavnom gradu Vojvodine, koja je direktno povezana sa njegovim resorom, odvija suprotno propisima.
 
Resorni sekretar je u dopisu samo ukazao na to da dozvole izdaje Gradska uprava za komunalne poslove Grada Novog Sada.
 
U odgovoru Gradske uprave za komunalne poslove navodi se da taj organ ne poseduje podatak zbog čega dozvola za odlaganje otpada i upotrebna dozvola nisu izdate JKP "Čistoća" jer, kako su naveli, "tražena dokumenta i informacije nisu nastali u radu ili u vezi sa radom uprave".
 
Zastupnik udruženja Inženjeri zaštite životne sredine Igor Jezdimirović rekao je za VOICE da propust u radu "Čistoće" nije usamljen primer u Srbiji i da postoji velika razlika između slova na papiru i onoga što se susreće u praksi.
 
"Nagomilani problemi u upravljanju otpadom nisu prioriteti donosiocima odluka. Sramota je da Novi Sad, drugi grad po veličini u Srbiji, nema rešena ova pitanja, koja direktno utiču na zdravlje njegovog stanovništva i budućnost razvoja samog Grada", kazao je Jezdimirović.
 
On je ocenio da nadležni organi prebacuju odgovornost.
 
"Vreme prolazi, deponija raste, zagađenje se povećava, zdravlje ljudi je sve ugroženije i dok građani ne shvate da moraju da se izbore za svoje ustavom zagarantovano pravo na zdravu životnu sredinu i informacije o njenom stanju, ovo stanje se neće promeniti", rekao je Jezdimirović.
  • Lale

    24.02.2018 09:55
    Opsti haos je u svim sektorima u gradu. (Ne)Spsobnost clana veca se ogleda u stanju u sektoru koji vodi
    Pa tako kod komunalca imamo zelenilo kolaps gsp kolaps zohigiena kolaps spens kolaps cistoca kolaps
    Kod zastitarke sredine deponija kolaps buka kolaps
    Kod saobracaja parkiranje kolaps garaze kolaps i tako redomm....
  • Mari

    24.02.2018 09:51
    Sta sve u ns nema dozvolu.... clanica Mira ne moze mnogo da kaze kad svi znamo kako je dosla na mesto clana veca a u posao se razume ko Marica ...
  • vidim razumeju ljudi

    24.02.2018 09:29
    Cilj je nabrzinu unistiti lokalnu formu, prvo postavljanjem svog kadra, pa u gradskoj upravi tovarenjem opet svojim upucenih u posao, pa onda se sete da su zaboravili da dodele prava i papire pa cemo sad to raskantati na brzaka a ima i vec spremljeno resenje, doduse iz juzne provincije spremljeno sa njihovm bistrim kadrovima
    do poslednje kapi krvi
    iskoreniti vredne i radne ili ih koristiti iskljucivo kao robove
    dakleeto nama nastavak upliva malog bate i slicnih

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti