Veternik dobija spomenik srpskom vojniku dobrovoljcu

Na kružnom toku u Veterniku do novembra i obeležavanja stogodišnjice proboja Solunskog fronta, postaviće se spomenik srpskom vojniku dobrovoljcu, saznaje 021.rs.

Inicijativu da Veternik dobije ovakvo obeležje dali su lokalna mesna zajednica, nekoliko udurženja i meštana Veternika. Oni su u predlogu naveli da žele da naselje dobije obeležje koje će podsećati na prve stanovnike ovog naselja i njegove osnivače, srpske vojnike invalide koji su oslepeli u bici na Veterniku.

Spomenik koji bi trebalo da predstavlja srpskog vojnika u uniformi u dinamičnom pokretu, verovatno jurišu, visine od oko tri metra sa postamentom, prema načelnoj ideji trebalo bi da bude postavljen na kružnom toku, ali još uvek nije doneta konačna odluka dok urbanisti ne obave analize.

Direktor JP "Urbanizam" Dušan Miladinović za 021.rs navodi da se proveravaju uslovi za postavljanje spomenika, kao što je lokacija, njegova veličina, oblik, itd. Prema njegovim rečima, ima još dovoljno vremena da se obave pripreme i spomenik izradi do novembra kada će biti obeležavanje stogodišnjice, jer je izrada ovog monumenta jednostavnija od spomenika kralju Petru I Karađorđeviću, koji će biti postavljen na Trgu republike i za čiju izradu već uveliko traju pripreme.

- Ovo je inicijativa građana i udruženja iz Veternika, koja je došala preko mesne zajednice i u njoj se traži lokalitet za postavljanje spomenika srpskom dobrovoljcu povodom stogodišnjice proboja Solunskog fronta. Urbanizam sada razmatra lokaciju, dok će vajar u saradnji sa nama i Zavodom za zaštitu spomenika kulture predložiti kako će spomenik izgledati - kaže Miladinović. 

Podizanje spomenika srpskom vojniku dobrovoljcu u Veterniku ušlo je u zvanični deo programa obeležavanja stogodišnjice oslobođenja, odnosno ulaska Srpske vojske u Novi Sad na kraju Prvog svetskog rata 9. novembra 1918. godine.

Ko su borci koji su osnovali Veternik

Veternik je osnovan 1923. godine kada su se na prostor tadašnjeg nenaseljenog Novog majura naselile 34 invalidske porodice sa 107 članova.

To su bili nekadašnji vojnici Srpske vojske, uglavnom dobrovoljci iz prekookenaskih zemalja, koji su ostali slepi u bici na planini Veternik u Makedoniji (deo kajmakčalanskog masiva) prilikom proboja Solunskog fronta. Tada su na njih Bugari bacili nervni bojni otrov.

Ovi solunski borci su naselili dve ulice u Novom majuru sa tipskim kućama, od kojih su i neke i danas sačuvane, a potom je to prvobitno naselje počelo da se širi, popunjava i drugim stanovnicima, da bi vremenom poprimilo oblik sela.

U Drugom svetskom ratu, po uspostavljanju mađarske fašističke okupacije, deo stanovnika Veternika je ubijen, a svi ostali su proterani u Srbiju i celo naselje je naseljeno Mađarima. Pred oslobođenje, iz Veternika se iseljavaju na divlje useljeni mađarski doseljenici, a preživeli Veterničani se vraćaju u skoro uništeno selo.

Posle rata, tokom kolonizacije, Veternik će dobiti još novih stanovnika, a naselje će narednih decenija sve više rasti. Po poslednjem popisu iz 2011. godine u Veterniku živi oko 17.500 ljudi.

  • Mirjana

    21.12.2022 09:55
    Мој деда, Стеван Радосављевић из Велике плане, и бака из Ужичке Пожеге, су једна од првих 18 породица које су населиле пустару Нови мајур.
  • Мунгос

    06.03.2018 09:01
    Предлажем да споменик приказује како добровољац убија троглаву аждају: Аустро – Угарску, Немачку и Турску. Да нас подсећа на славне дане.
  • Бачванин

    05.03.2018 21:13
    За дођоше из Баа- Лале и друге
    Лале и остали дођоши, сада велики Новосађани. Ветерник је настао 1924 као једно од бројних колонија солунских добровољаца који су добили земљу од Краља Александра. Место се зове по планини у данашњој БЈРМ где су ти исти солунски добровољци у нападу бугарске војске ослепљени нападом гасним отровом, те насељени на простор који су назвали Ветерник. Битан детаљ за жуто црне носталгичаре,сви добровољци су били држављани Аустро-Угарске, жуто црне Монархије, српске националности.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti