FOTO: Budući izgled spomen-obeležja Momčilu Tapavici kod DIF-a

Gradska uprava je raspisala javnu nabavku za postavljanje spomen-obeležja arhitekti i olimpijcu Momčilu Tapavici u parku pored Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje (DIF), na uglu Bulevara cara Lazara i Stražilovske ulice.
FOTO: Budući izgled spomen-obeležja Momčilu Tapavici kod DIF-a
Foto: 021.rs

Procenjena vrednost radova je 1,2 miliona dinara bez PDV-a, a za taj novac biće uređena lokacija gde će biti spomen-obeležje i postavljen sam spomenik.

Podsetimo da je pre nekoliko meseci na konkursu Matice srpske izabran rad autora Luke Kulića kao idejno rešenje za buduće spomen-obeležje, a koje predviđada će ono imati postament od kružnih betonskih formi koji podsećaju na olimpijske krugove. Na krugovima će biti vertikalni postament sa bistom, a postament asocira na arhitektonski detalj na zgradi Matice srpske, a koju je projektovao Momčilo Tapavica.



Podsetimo, da je Momčilo Tapavica rođen u Nadalju 1872. godine, gimnaziju je završio u Novom Sadu, arhitekturu i građevinarstvo u Budimpešti. Prema njegovim projektima 1912. godine izgrađena je tadašnja zgrada Sirotišta, današnje Matice srpske, zadužbina Marije Trandafil, kao i drugi objekti u Novom Sadu u periodu između dva svetska rata. Projektovao je i objekte u Crnoj Gori, kao što su Hotel Boka u Herceg Novom, nekadašnja Crnogorska centralna banka na Cetinju i drugo. Posle Drugog svetskog rata koji je proveo u Novom Sadu odlazi u Poreč da bi radio na obnovi ovog grada, ali oboleva od žutice i 1948. godine umire u Puli. Pre Prvog svetskog rata je bio i politički aktivan, gde je bio u struji protiv radikala, pa je ostala zabeležena njegova tuča sa vođom radikala Jašom Tomićem.

Tapavica je bio jedini Srbin učesnik prvih Olimpijskih igara i osvajač bronzane medalje u tenisu, dok je u rvanju bio četvrti, a u dizanju tegova peti. Od atletskih disciplina je odustao zbog povrede. Bio je član trinaestočlane ekipe Kraljevine Ugarske na Olimpijadi, a posle Igara sportom se bavio samo rekreativno.

  • pls

    07.03.2018 15:49
    Čista pljačka po skopljanskom receptu... Neko je izgleda shvatio da je najlakše manipulisati, krasti i presipati javni novac u privatne džepove pri izradi spomenika i ostalih umetničkih projekata...
  • dexter

    06.03.2018 14:38
    .
    Ako ti je ovo brat pravio onda se lepo pitam kako je on zavrsio akademiju i ako je zavrsio. Ovo ne da nije skuptura nego je sramota,a po svoj prilici poznavajuci ovde sve zna se kako se i doslo do pobednika konkursa,sigurno je izabran od strane roditelja,kumova,brace,a ipak mislim preko zeme nekog posto nam takvi kroje kulturu i sve sto se desava u gradu. A po svoj prilici je bilo boljih skuptura od ovoga grada sa sve zlatnom bojom .................
  • Gost

    06.03.2018 09:02
    Prvo ukloniti bistu PP Njegošu na studentskom trgu. Ne može gore od toga.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti