Novosađani prikupljaju pomoć za izbeglice na hrvatskoj i mađarskoj granici

Akcija prikupljanja pomoći izbeglicama na granici sa Mađarskom i Hrvatskom "Solidarnost, ne granice" počela je u Omladinskom centru CK13, a trajaće do 4. aprila.
Skupljanje pomoći organizuju Volonterski centar Vojvodine i CK13, a cilj je da se pomogne rad organizacija Rigardu, BelgrAid i Škola s dušom (Escuela con alma). Ove organizacije, koje pomažu izbeglicama na granicama sa Mađarskom i Hrvatskom, čine volonteri iz Srbije i celog sveta koji sami finansiraju svoj boravak ovde.  
 
"Mi smo odlučili da ih pomognemo zato što te organizacije nemaju nikakve izvore finansiranja, a potrebne su im neke stvari da bi još bolje radili svoj posao. Izbeglicama su najpotrebnije stvari kao što su muški donji veš veličine od XS do L, donji delovi trenerki iste veličine, obuća, šamponi, ali i namirnice kao što su ulje, mleko, pirinač, pasulj, sočivo", kaže za 021 volonterka VCV-a Frančeska Fornari
 
Iako se izbeglice na putu i dalje zadržavaju na teritoriji Srbiji, vesti o tome ima sve manje. U medijima se mogu pronaći sporadični izveštaji o nasilju prema migrantima i izbeglica na bugarskoj i hrvatskoj granici. Fornari, koja je pre tri godine stigla u Srbija i radila u prihvatnom centru, podseća da izbeglice i dalje prolaze i da im je potrebna pomoć.
 
"Mnogo njih ne može da nađe mesto u prihvatnim centrima, koji su u prilično lošem stanju, tako da veliki deo njih boravi na granici, čekajući priliku da je pređu. Uslovi na granici su vrlo teški, ljudi borave pod šatorima, nemaju struju, tople vode, ne dobijaju hranu. Njihova situacija je vrlo teška, radi se najviše o mladima, a ima i mnogo dece, maloletnika bez pratnje", priča naša sagovornica.
 
Organizacija Rigardu izveštava i o slučajevima policijskog nasilja na granicama, a izveštaji se mogu pratiti na sajtu borderviolence.eu
 
Pomoć se može ostaviti u prostorijama Volonterskog centra Vojvodine radnim danima od 10 do 14 časova ili u klubu CK13 od 17 časova, a oba prostora se nalaze na istoj adresi u Vojvode Bojovića 13.
  • Ns 49

    16.03.2018 17:10
    Upravo je Mađarski ministar inostranih poslova Peter Siarto izjavio da ih ne treba pomagati jer što ih više budu pomagali više će njih doći jer većina njh su ekonomski emigranti.
  • Korto

    16.03.2018 16:29
    Humana dokolica
    Zaludan pop goveda krsti.... A baš sam mislio da pomaganje migrantima više nije in.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Novosadska parking balvan revolucija

Ponekad klizite ulicama i najmanje gledate na put pred vama. Nadate se, iščekujete, usporavate, kao da ćete zaskočiti prazan prostor. Vi ste lovac na slobodno parking mesto.