Bivši načelnik novosadske inspekcije pokušava da se nagodi sa sudom za zloupotrebu službenog položaja

Odbrana bivšeg načelnika Gradske uprave za inspekcijske poslove Vladimira Balabana, kom se sudi za zloupotrebu službenog položaja, podnela je predlog sporazuma o priznanju krivice.
Bivši načelnik novosadske inspekcije pokušava da se nagodi sa sudom za zloupotrebu službenog položaja
Foto: 021.rs
Advokat Vladimira Balabana je to učinio na ročištu održanom u februaru, potvrđeno je za 021.rs u Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu. 
 
"Advokat Vladimira B. podneo je predlog za zaključenje sporazuma o priznanju krivičnog dela između okrivljenog i ovog Tužilaštva, o čemu je branilac okrivljenog obavestio i sud na ročištu 21. februara 2018. godine, na osnovu kog predloga je zaključen Sporazum o priznanju krivičnog dela između Osnovnog javnog tužilaštva u Novom Sadu i Vladimira B, o kom sporazumu će odlučivati sud, saglasno članu 315. Zakonika o krivičnom postupku, na ročištu pošto se isto zakaže", navode u Tužilaštvu. 
 
Ovim postupkom Balaban je praktično priznao krivicu, a sudu se predlaže raspon kazne oko kojeg se usaglašavaju optužba i odbrana. U nekim slučajevima, kazna može da bude ispod zakonom propisanog minimuma za izvršeno krivično delo. 
 
Postupak protiv bivšeg načelnika uprave za inspekcijske poslove pokrenut je nakon što je uzbunjivačica Marija Beretka, uz pomoć Zorana Pandurova, ukazala da njen šef i njegovi saradnici ukidaju prekršajne naloge privilegovanim vlasnicima vozila koji su se parkirali na zelenim površinama, da predmete čuvaju u fiokama do zastarevanja, ali i da falsifikuju podatke kako bi službene automobile prikazali kao privatne radi blaže kazne.
 
Kako je pisao portal "Pištaljka", inspektor novosadske kriminalističke policije Dejan Korać svedočio je na suđenju da su po Beretkinoj prijavi obavili pretres u Upravi za inspekcijske poslove, gde su otkrili "klasično krivotvorenje dokumentacije".
 
U slučaju Marije Beretke doneta je prva pravnosnažna presuda po Zakonu o zaštiti uzbunjivača, te je Apelacioni sud u Novom Sadu utvrdio da je Gradska uprava za inspekcijske poslove nanela štetu uzbunjivačici, kao i da su joj povređeni čast i ugled, zbog čega je naloženo da joj Grad Novi Sad isplati 100.000 dinara odštete. 
 
Kada je u pitanju Zoran Pandurov, novosadski Apelacioni sud je doneo prvu pravnosnažnu presudu za lice povezano sa uzbunjivačem. Gradu je naloženo da Pandurovu isplati 180.000 dinara zbog pretrpljenog straha i povrede časti i ugleda. Samo tri meseca nakon donošenja presude, Pandurovu je zapaljen automobil na parkingu na Detelinari.
 
U međuvremenu, Balaban je postavljen za inspektora za zaštitu životne sredine.
  • novosadjanka

    23.03.2018 09:28
    tako bas
    svaka cast na hrabrosti i istrajnosti uzbunjivacima, samo mi nije jasno zasto grad placa, zar ne bi trebao licno Balaban da im isplati obestecenje od novaca koje je ucario a ne grad i svi mi gradjani da placamo njegovo bahacenje a on lepo opet funkcija, u cemu je onda smisao svega ovoga vuk sit a ovce na broju.
  • Sale NS

    23.03.2018 08:04
    E drago mi je ...
    .. da je ova(j) BARABAn konačno dolijao, pa makar i uz nagodbu - VREME JE !
  • Tihi

    22.03.2018 23:57
    Bravo
    Svaka cast Mariji Beretki na velikoj hrarosti da prijavi korupciju svog nadredjenog. S obzirom da zivimo u zemlji gde se vlada strahom i gde su unistene institucije trebalo je imati hrabrosti za ovaj cin, bez obzira na to sto ce okrivljeni i pored priznanja za ucinjeno krivicno delo proci dobro i naravno ostati u drzavnoj sluzbi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.