Zbog jednog prezimena, "Heroj nacije" nepoželjna predstava u Beočinu

Kultna predstava "Heroj nacije" Ivana M. Lalića, koja se u različitim, adaptiranim verzijama igra decenijama unazad, nije poželjna u Beočinu.
Amatersko pozorište kulturno-umetničkog društva "Brile" priredilo je 9. marta premijeru ove predstave u adaptiranoj verziji u Centru za kulturu, sport i turizam opštine Beočin. Reditelj Sekula Petrović, koji je od 2011. do sada režirao sedam premijera za beočinsku publiku, kaže za 021 da je predstava doživela ovacije prisutnih i veliko interesovanje za reprizu. Međutim, tu reprizu, priča Petrović, neko moćan u opštini ne dozvoljava.
 
Naime, adaptacija predstave izvedena je na način da su prezimena likova zamenjena najčešćim prezimenima u Beočinu, u nameri da se radnja lokalizuje i učini još zanimljivijom. Tako se u ovoj komediji i "multimedijalnom komadu za široke narodne mase", u kojem se ismevaju rijalitiji i šou-program na televiziji, pominju prezimena Prekogačić, Tresiglavić, ali i Milinković - što je prezime predsednika opštine Beočin Mitra Milinkovića.
 
"U predstavi najpre lažno, pa onda i stvarno, strada kontrolor GSP-a Budimir Životić. Ožalošćenoj porodici pristižu telegrami, kako od prijatelja tako i od preduzeća koja se bave prevozom putnika. Kao reditelj, izvršio sam neznatnu adaptaciju teksta i radnju predstave smestio u lokalno podneblje. Tako ožalošćena porodica Životić telegrame saučešća prima od poznatih beočinskih porodica. Sporno je prezime Milinković. Naime, sticajem okolnosti, sadašnji predsednik opštine Beočin ima isto takvo prezime i tu neko uzima igle i pletivo u ruke... I počinje da plete...", priča Sekula Petrović.
 
On za 021 objašnjava da nije bilo nikakve namere da se proziva predsednik opštine, a da se digla ogromna halabuka. Najveća posledica je, dodaje on, nemogućnost KUD-a "Brile" da zakaže termin za reprizu, koju iz nepoznatih razloga stopira direktorka Centra za kulturu, sport i turizam Sofija Martinović. 
 
"Običaj na beočinskoj sceni je da se repriza predstave izvede nedelju dana nakon premijere. Pokušao sam da zakažem sa direktorkom Doma kulture termin, a ona mi je saopštila da su svi termini zauzeti - što nije tačno. U Domu kulture sam svakog dana i svedočim da od 365 dana u godini, dom zvrji prazan 300 dana. Neke termine zauzima folklorni sastav našeg kulturnog društva, s kojim imamo odličnu komunikaciju jer je, pre svega, deo nas i ranije smo menjali i pomerali termine zbog probi i predstava. Očigledno da je po nečijem nalogu direktorka dobila uputstvo da se zabrani reprizno izvođenje predstave. Probe igračkih ekipa nisu aktivnosti kulturnog centra, kao što su recimo predstave i koncerti", naglašava naš sagovornik.
 
U Centru za kulturu, ali ni u rukovodstvu opštine, nisu za 021 odgovorili na navode kulturnog društva za cenzurisanje pozorišne predstave. 
 
Inače, KUD "Brile" je dobio poziv da sa ovom adaptacijom poznatog dela nastupa u Zaječaru, Bogatiću, pa čak i u Mađarskoj. Nakon predstojećih praznika, glumci će nastupati i u Irigu. Međutim, Sekula Petrović naglašava da to ne rešava problem.
 
"Beočinska publika neće dobiti svoju reprizu jer je neko pogrešno protumačio poentu predstave. Naši građani gledaju predstave u Domu kulture poslednjih 40 godina i sada dolazi do opstrukcije kulture iz potpuno pogrešnih razloga", dodaje Petrović, koji je na svom fejsbuk profilu objavio seriju ličnih reakcija na ova događanja, pod nazivom "Beočinska vunena vremena".
  • Običan Običnjaković

    30.03.2018 17:51
    lol
    Direktorica je smehotres koji se bori samo za svoju poziciju, oterala je kvalitetne radnike sa kičmom jer nisu hteli da mašu SNS zastavama i mitinguju, a ostavila na nekim fantomskim pozicijama botove i sakupljače glasova koji ili ne dolaze na posao ili spavaju po javnim preduzećima. Tuga ko sve može biti direktor za kulturu. Podrška umetnicima i glumcima. Ne dajte se Beočinci!
  • Sremac

    30.03.2018 14:08
    Ne samo sto drzi sliku nego je cela opstina Beocin prekrivena bilbordima (a i neki saobracajni znaci) sa slikom Aleksandra Vucica. A nikada tamo nije bilo bilborda sa slikama Slobodana Milosevica, niti Kostunice, niti Tadica, niti Nikolica a niti voljenoga Vojislava Seselja. Bolje staviti sliku vola na raznju, primerenije je
  • Random

    30.03.2018 13:52
    Direktorica
    Najvecu ljagu na ovu predstavu bacila je tkzv direktorica Sofija Martinovic koja je posle neuspelog pokusaja da bude novinar na televiziji (citaj nije umela da sklopi dve recenice iako je zavrsila neki od jezickih fakulteta), uplovila u politicke vode, a nakon promene vlasti preko zutih uletela u plave kako bi zadrzala funkciju i uvela teror medju radnike, od kojih su neki od njih dobili otkaz, neki prinudjeno otisli, a neki i dobili druga radna mesta. Inace slika dragog im preCednika, stojala je na ulazu u taj isti Kulturni centar mesecima unazad... Toliko o trulom nam Beočinu..podrska glumcima !!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti