Pojedini Novosađani nikad nisu platili nijedan račun za vrtić

Ukupno 1.920 roditelja godinama je dugovalo ogromne sume za boravak dece u vrtićima Predškolske ustanove "Radosno detinjstvo".
Pojedini Novosađani nikad nisu platili nijedan račun za vrtić
Foto: 021.rs
Iako je ovo mali broj u odnosu na ukupan broj dece koja idu u vrtiće, sume su milionske i, za poslednja dva dana, "Radosno detinjstvo" naplatilo je više od 12,5 miliona dinara. Prema rečima direktorke ustanove Mirjane Đurđev, ustanova je bila primorana da ispisuje decu i služi se prinudnom naplatom jer su sve ostale mere - opomene i upozorenja, bile nedovoljne. 
 
Podsetimo, ovih dana su redovi ispred uprave "Radosnog detinjstva", u kojima su roditelji-dužnici, kao i oni koji tvrde da su platili svaku ratu, ali se od njih tražilo da dokažu mesečne uplate od oko 3.100 dinara, koliko košta celodnevni boravak. Prethodno je ustanova slala opomene 2016. godine, kao i prethodne godine, a određene sume naplatiće se preko pravobranilaštva i suda, što ide sporo.
 
Direktorka ustanove kaže za 021 da je Upravni odbor 8. marta doneo odluku o ispisivanju decu u skladu sa odredbama ugovora koji su roditelji sklopili, a dat je rok za izmirenje računa do 23. marta.
 
"U periodu od 8. do 23. marta, uspeli smo da naplatimo oko 10 miliona dinara duga. Ispisivanje dece počelo je tek 27. marta, kad smo ispisali više od 1.300 dece. U prethodna dva dana naplatili smo oko 2,5 miliona dinara. Kada imate cenu vrtića koja je vrlo popularna, najniža u regionu i koja obuhvata kompletnu uslugu i negu deteta, nekorektno je i neodgovorno da se ne plaća ono što je ugovorom definisano. Pri tome, to nije novac ustanove, već budžetska sredstva koja se kasnije vraćaju i ponovo ulažu u decu", smatra direktorka "Radosnog detinjstva".
 
Još oko 500 roditelja ostalo je problematično i sa višegodišnjim dugovima za boravak, a sa njima će ustanova dogovoriti isplatu na rate. Po dogovoru, deca će biti vraćena u sistem boravka.
 
"Imate roditelje koji nisu platili nijednu ratu, a koje ne možete nikako da naterate da to učine - jedino da ih utužite, što ćemo mi sad i činiti. Žao nam je što ovo moramo da radimo jer smo do sada bili vrlo tolerantni i razumeli smo situaciju, ali i naši vaspitači moraju da plate račune i kupe hranu. Nismo ispisivali decu koja su u pripremnom predškolskom sistemu, a čiji roditelji duguju, ali ćemo pronaći način da ih zakonski utužimo. Ti roditelji jednostavno ne plate boravak jer računaju da je obavezan za decu, što je vrlo nekorektno prema redovnim platišama", napominje direktorka predškolske ustanove. 
 
Prema njenim rečima, ima mnogo pozitivnih primera roditelja koji razumeju situaciju u kojoj je ustanova, pa su tako roditelji iz objekta u Zlatne grede skupili približno 6.000 evra za opremanje vrtića, a u Visarionovoj su se organizovali i sami krečili. Đurđev se njima i svim odgovornim roditeljima zahvaljuje, kao i Gradu Novom Sadu koji je, kako kaže, poslednjih godina uložio ogromna sredstva u "Radosno detinjstvo".
 
Zbog situacije u ustanovi, Demokratska stranka traži preispitivanje rada rukovodstva, o čemu možete da čitate OVDE.
 
Kako je bilo protekla dva dana ispred uprave čitajte u našem tekstu OVDE.
  • Ja

    02.04.2018 13:29
    Sta vas čudi pa to je " novosadski"
  • damir stoj

    02.04.2018 10:24
    "zahvaljuje, kao i Gradu Novom Sadu koji je, kako kaže, poslednjih godina uložio ogromna sredstva u "Radosno detinjstvo". ovo je ključna rećenica! a grad ni jedan vrtić za 6g. ove vlasti nije napravio! i vrtić besplatan za svu decu nije to neka stavka za grad ako hoće naravno
  • Vaš izbor

    02.04.2018 00:54
    @ Agnes
    Da bi RD "ušlo u keš" potrebno je račune za boravak dece u RD višestruko uvećati.
    Kada budete plaćali ekonomsku cenu, kvalitet hrane biće bolji , ubruse i sve ostalo nećete morati kupovati.
    Uostalom, imate i mogućnost da upišete dete i u privatni vrtić ili platite osobu koja će čuvati dete, ako smatrate da je to bolje rešenje .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti