Suđenje za svirepo ubistvo u Veterniku načelno se vraća na početak zbog zamene sudije

Suđenje Arpadu Sabou, osumnjičenom za dvostruko teško ubistvo 2016. godine u Veterniku, načelno počinje ispočetka zbog uvođenja novog sudije u postupak.
Suđenje za svirepo ubistvo u Veterniku načelno se vraća na početak zbog zamene sudije
Foto: 021.rs
Naime, sudija Višeg suda Tamara Radović, koja je predsedavala velikim većem u ovom slučaju, imenovana je za predsednicu Osnovnog suda u Novom Sadu i svi njeni predmeti biće dodeljeni sudijama Milici Novaković i Tatjani Šunjki. Osim postupka protiv Arpada Saboa.
 
Slučaj ubistva Slavice i Nikoline Sabo, koji javnost prati proteklih meseci i koji je stigao u završnu fazu, pripašće sudiji Borislavu Papu, koji je bio član veća kojim je predsedavala Tamara Radović i od početka pretresa je u toku sa ovim predmetom, kaže za 021 portparolka Višeg suda u Novom Sadu Ivana Karapandžić.
 
"Sudija Pap upoznat je sa bitnim činjenicama, okolnostima i izvedenim dokazima u postupku, te je na ovaj način odlučeno kako bi se u predmetu koji se primakao završnoj fazi postupka, omogućilo što efikasnije dalje sprovođenje postupka. U načelu, ako se glavni pretres drži pred drugim (novim) predsednikom veća, glavni pretres mora početi iznova i svi dokazi moraju biti ponovo izvedeni, ali izuzetno, zbog proteka vremena, zaštite svedoka ili drugih važnih razloga, veće može, nakon izjašnjenja stranaka, rešenjem odlučiti da se svedoci i veštaci ne ispituju ponovo, nego da se izvrši uvid u zapisnike o njihovim iskazima datim na ranijem glavnom pretresu ili ako je to potrebno, predsednik veća može ukratko da iznese sadržinu tih izjava ili da ih pročita, ali će se o svemu tome odluka doneti na novozakazanom ročištu pred novim predsednikom veća, kako u ovom konkretnom predmetu, tako i u ostalim", navodi Karapandžić.
 
U suštini, glavni pretres počinje ispočetka, ali je za očekivati da sudija Pap neće tražiti ponavljanje bilo kog od prethodnih postupaka, već će nastaviti gde je sudija Radović stala. 
 
Podsetimo, suđenje za svirepo ubistvo 14. avgusta 2016. godine došlo je u fazu preispitivanja da li je Arpad Sabo, koji je priznao ubistvo supruge, ali negira da je odgovoran za smrt četvoromesečne bebe, u trenutku ubistva Slavice Sabo bio uračunljiv. U slučaju da se utvrdi da ubica nije bio uračunljiv prilikom ubistva supruge, kazna od 40 godina zatvora, koliko mu trenutno preti, mogla bi da bude i umanjena.
 
Sabo je u svojoj odbrani izneo da ga je supruga psovala i omalovažavala prilikom svađe, što je na njega uticalo da uzme nož i ubije je. Naveo je i da je bebu zatekao bez znakova života. 
 
Veštačenje je utvrdilo da na dršci noža nije bilo DNK tragova, dok su na sečivu noža pronađeni tragovi krvi žene i bebe.
 
Telo Slavice i bebe je pronašao stanodavac. Osumnjičeni je uhapšen tek u ponedeljak popodne, dok se krio u Bačkoj Palanci.
  • nezavisno sudstvo

    05.04.2018 14:00
    Kad se menjaju sudije to je jasan znak da se predmet zapetljao u razne ineterese, koje nemaju veze sa istinom i činjenicama.
  • Munja

    04.04.2018 15:28
    Nista novo za pravosudje u Srbiji...bljak...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti