Defile i besplatan pasulj za građane na proslavi Dana Vojske u Novom Sadu

Defile pripadnika Vojske biće organizovan u ponedeljak, 23. aprila u Novom Sadu u sklopu obeležavanja Dana Vojske Srbije.
Defile i besplatan pasulj za građane na proslavi Dana Vojske u Novom Sadu
Foto: 021

Kako su najavili iz Komande 1. brigade Kopnene vojske, obeležavanje Dana Vojske počeće u 11 časova na Trgu slobode.

Građani će imati priliku da vide vojničku svečanost sa defileom jedinica, egzercirom Vojne akademije i taktičko-tehnički zbor na kojem će biti izloženo naoružanje kojim raspolažu jedinice Prve brigade Kopnene vojske, 240. samohodnog raketnog diviziona za protivvazduhoplovnu odbranu i jedinice Vojne policije.

Potom će oko 12:30 časova biti upriličen defile brodova Rečne flotile Dunavom koji će građani moći da gledaju sa keja kod Varadinskog mosta.

Na kraju, u dvorištu Doma Vojske, na Beogradskom keju 9a, svim građanima koji budu želeli biće podeljen besplatan vojnički pasulj.

Svemu ovome prethodiće proba, koja će biti organizovana u subotu, 21. aprila. 

Vojska je apelovala na građane da budu strpljivi zbog toga što će u dva vremenska perioda oko na 15 minuta biti zaustavljen saobraćaj u Dunavskoj ulici i Beogradskom keju zbog prolaska ljudi i tehnike. Prekida saobraćaja će biti i tokom probe i na sam dan manifestacije.

Dan Vojske se obeležava u znak sećanja na Drugi srpski ustanak podignut 23. aprila 1815. godine u Takovu, a ovo je prvi put da se u Novom Sadu svečanim programom obeležava ovaj datum.
 
U Novom Sadu prethodnih decenija nije bilo vojnih defilea, već su pripadnici JNA, odnosno VJ i VS uglavnom svečanosti održavali u kasarnama. Prva vojna parada je organizovana 22. oktobra 2016. godine povodom 72 godine od oslobođenja Novog Sada od fašizma 23. oktobra 1944. godine. 
 
Dodajmo i da još nema zvaničnih potvrda da će se u Novom Sadu ove godine održati još jedna vojna parada, i to u novembru, a povodom 100 godina od završetka Prvog svetskog rata i odluke da se Vojvodina prisajedini Srbiji.
  • Autonomaš

    26.04.2018 14:09
    Gde su bili...
    .. da obuzdaju Jogurt revoluciju što su imali u obavezi po tadašnjem Ustavu? Ko je bio stariji od Ustava i važniji?
  • White Power

    23.04.2018 13:16
    Čist idijotizam
    Kakva "vojska" koji bakrači i kakve veze imaju sa II srpskim ustankom?!?
    Pre dva veka su Srbi ustali na najveću imperiju u Evropi, a ovi priučeni šumari su naslednici jedine vojske u istoriji koja je izgubila SVE ratove koje je vodila.
    U crno zavili narod gde god da su se pojavili i oduvek bili izgovor vlasti da loži krezubu, nepismenu rulju kako su neka "sila" i da se nešto pitaju.
  • Mastodont

    23.04.2018 09:03
    @Sever Srbije

    Koliko znam svako ko ide - ide dobrovoljno, ali samo iskompleksirani idioti poput tebe se lože na to.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti