Skoro završen otkup delova kuće bana Jelačića u Petrovaradinu

Otkup rodne kuće bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu, za potrebe Hrvatskog nacionalnog veća, skoro je završen.
Skoro završen otkup delova kuće bana Jelačića u Petrovaradinu
Foto: 021
To je potvrdio gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević. 
 
"Veći deo prostora te zgrade je otkupljen od dosadašnjih vlasnika", rekao je Vučević i dodao da je za realizovanje projekta "Kuća bana Jelačića" Republika Srbija odobrila sredstva u iznosu od 600.000 evra, a Pokrajina će platiti rekonstrukciju tog objekta.
 
Podsetimo, upravo imovinsko-pravni status ove kuće, u kojoj se 1801. godine rodio Josip Jelačić, jedan je od ključnih problema koji je kočio projekat kompletnog uređenja ovog kulturno-istorijskog zdanja. Naime, ovaj objekat je nacionalizovan posle Drugog svetskog rata i sada ima više vlasnika. Za sada jedini simbol koji ukazuje da se u toj kući rodio ban Jelačić je spomen-ploča na kojoj piše:
 
"U ovom domu rodio se 16. oktobra 1801. slavni hrvatski ban grof Josip Jelačić". 
 
Ta spomen-tabla je obnovljena 2001. godine, na 200. godišnjicu banovog rođenja, dok je fasada morala da se rekonstruiše 2012. godine jer se srušila i pretila je opasnost prolaznicima, ali i stanarima.
 
Predstavnici hrvatske manjine godinama su tražili da se nađe način da se ovaj kulturno-istorijski spomenik preuredi, a deo objekta prenese na Hrvatsko nacionalno veće, međutim, sve do sada to je ostajalo na papiru, dok se nešto pomerilo s mrtve tačke nakon državne posete Aleksandra Vučića Zagrebu. On je tom prilikom u okviru razgovora o položaju hrvatske manjine u Srbiji dogovorio rešavanje statusa ovog objekta.
 
Vlast sada otkupljuje deo objekta, odnosno stan od oko 60 kvadrata, prizemlje i podrum zgrade, koji će biti sastavni delovi budućeg spomen-doma bana Josipa Jelačića.
 
Opširnije o samoj kući možete pročitati OVDE.
  • Новица

    01.08.2018 08:53
    car
    Vidio sam tu tablu nekoliko prije nekoliko godina
    I bilo mi je zao sto nemam tu stan I da ispravim
    to sto su napisali na table. Trebalo je pisati
    SRBSKI BAN JELACIC.

  • Aleksandar

    22.04.2018 22:59
    "Netransparentno, prećutkivano .. nije jasno koliko para je dato za otkup , nije jasno gde su te pare stajale od momenta kad su dobijene do momenta kada se otkupio "deo kuće", nije jasno gde je vraćeno višak para. Recimo da je za deo kuće plaćeno 430 hiljada eura nije jasno gde je završio ostatak od 170 hiljada?
    Nije jasno šta ima običan čovek od toga što će to biti sala jednog od četiri aktivna kulturna umetnička društva nacionalne zajednice? Osim favoriziranja tog društva da bi članovi glasali za trenutne vladajuće većnike u okviru nacionalne zajednice. Zbog čega se otkup vršio od ljudi koji pripadaju nacionalnoj zajednici ? Da li je bilo pritisaka da se izvrši otkup?" ZU Hgs
  • Pitanje

    22.04.2018 19:37
    Čije su pare
    Čijim novcima se otkupilo ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.