FOTO: Komaraca više zbog tople zime, nastavljaju se tretmani u Novom Sadu i okolini

Serijom kombinovanih tretmana protiv komaraca iz vazduha i sa zemlje, nastavljeno je ovogodišnje prskanje komaraca na teritoriji Novog Sada, Sremskih Karlovaca i Beočina.
Kako kažu u Ciklonizaciji, prskalo se iz aviona i helikoptera, a desetine ekipe radilo je sa zemlje.
 
"Tretmanima iz aviona i helikoptera sinoć smo obuhvatili zaštitni pojas uz Dunav od Begeča do DTD kanala, kao i Petrovaradin, Petrovaradinski rit, Subić, Šangaj i Sremske Karlovce. Istovremeno sa zemlje su izvedeni tretmani u Futogu, Veterniku, na Adicama, Telepu, u Petrovaradinu, Sremskim Karlovcima, kao i u Limanskom i Dunavskom parku", objašnjava Dario Aćimović, menadžer za odnose sa javnošću Ciklonizacije.
 
 
Kako kaže, akcija iz vazduha se nastavlja danas, a tretmani će obuhvatiti zaštitni pojas na desnoj strani Dunava od Tvrđave, Ribnjak, Sremsku Kamenicu, Ledince i sve do Čerevića. Helikopterski tretman će obuhvatiti Kovilj i zaštitnu zonu uz Koviljski rit. 
 
Sa zemlje, ULV generatorima, biće izvedeni tretmani u Sremskoj Kamenici, Beočinu, Ledincima, na Salajci, Telepu, Podbari, na svim Limanima i u Kovilju. Sa vode će se iz čamaca raditi Mačkov sprud i Kamenička ada, dok će amfibije biti zadužene za Petrovaradinski majur.
 
U drugim delovima grada, objašnjava Aćimović, stanje se prati i tretmani će biti izvođeni narednih dana, prema rezultatima monitoringa.
 
Paralelno sa ovim prskanjem rečnih komaraca, Ciklonizacija od početka sezone suzbija i brojnost takozvanih urbanih komaraca, pa se redovno izvode tretmani protiv larvi na kanalima, barama i drugim stajaćim vodenim površinama.
 
"Zbog povećanja vodostaja Dunava, prethodnih dana su aktivirana velika izvorišta upravo rečnih komaraca, te smo nekoliko dana imali povećanu brojnost komaraca. Čim su se stekli uslovi, mi smo izveli ovu seriju kombinovanih tretmana koji bi trebalo da spuste brojnost ispod one koja će ometati Novosađane u normalnim aktivnostima. Ovakvo aktiviranje komaraca pomalo je neočekivano za ovo doba godine, ali smo prateći stanje na terenu i uzimajući u obzir da je komarcima pogodovala izuzetno blaga zima, a potom i kišni period na početku proleća, pa onda naglo otopljenje, u saradnji sa gradskom upravom, bili spremni da odbijemo ovaj njihov prvi udar", kaže Aćimović.
 
Tretmani će se izvoditi do jeseni, odnosno sve dok monitoring bude pokazivao povećanu brojnost komaraca.
  • Korto

    25.04.2018 10:40
    U skladu sa tradicijom neverovatnih iznenađenja, kao što je sneg u januaru, sada su i komarci rešili u proleće da se pojave i tako miniraju planove i očekivanja komunalnih preduzeća. Zaista je nepredvidiva je ova Smrdijska priroda...
  • Darko

    25.04.2018 10:33
    Bitno da niko iz vlasti nije kriv. Kriva je topla zima. Za svaku akciju kasne. Komarci su trebali da se prskaju pre 2-3 nedelje. Kosenje trave takodje. Nosenje smeca je sve radje, manjak kontejnera. GSP nema vozace...sve funkcionise savrseno.
  • _

    25.04.2018 07:34
    _
    A da JKP Gradsko zelenilo pokosi džunglu po Limanima, možda bi bio efikasniji tretman protiv komaraca? Izgleda ne sarađuju ciklonizacija i zelenilo...?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti