Rezultat decenije parničenja sa investitorima: Život u nebezbednom stanu i milionski sudski trošak

Posle 10 godina sporenja zbog oštećenog stana i zgrade u kojoj stanuje u Kosovskoj ulici na Podbari, Novosađanin Miloš Bajac, osim što živi u nebezbednom stanu, mora da plati i oko 10.000 evra za sudske troškove.
Rezultat decenije parničenja sa investitorima: Život u nebezbednom stanu i milionski sudski trošak
Foto: 021.rs
"To se sve vrti u krug već 10 godina. Dobijemo jednu presudu, pa se vrati ponovo na suđenje, dođe druga presuda, pa se ponovi postupak. I tako prođe 10 godina, a troškovi advokata dođu do 10.000 evra", ovako prepričava svoje sudsko iskustvo Miloš Bajac.
 
Portal 021.rs je ranije pisao o borbi ovog Novosađanina koji od 2006. godine živi u oštećenom stanu za koji su veštaci utvrdili da je nebezbedan za život. 
 
U čitavom slučaju učestvovala su dva investitora koja su gradila višespratnicu do one u kojoj stanuje Bajac. Tokom gradnje nastala je šteta na zgradi u Kosovskoj ulici broj 6, popucali su zidovi, objekat se nakrivio, a Bajac je izgubio gradsko grejanje, zbog čega se tokom zime greje na kaljevu peć.
 
Prema prvoj presudi jedan od investitora, koji je u međuvremenu otišao u stečaj, trebalo je da isplati Novosađaninu oko 30.000 evra štete. Istovremeno, Bajac je morao da nadoknadi 670.000 dinara za sudske troškove investitoru koji je proglašen nevinim, a koji i dalje posluje. Prema tome, Bajac svoju štetu nije mogao da naplati, ali je morao da plati troškove suđenja drugom investitoru. Zbog toga je podneo žalbu.
 
Međutim, najnovijom odlukom određeno je da svako plaća svoje troškove suđenja, dok su investitori u obavezi da Bajcu solidarno isplate 144.600 dinara. 
 
"Investitor je trebalo da mi isplati više od tri miliona dinara. Taj broj nisam ja izmislio, tako su veštaci rekli. Čekamo da se sada sve završi, da vidimo šta će biti odluka Kasacionog suda. Ja neću odustati, ako je potrebno ići ću i do Strazbura. Ja ostajem u ovom stanu iako ne postoje uslovi za stanovanje. Nemam alternativu da živim na nekom drugom mestu", dodaje naš sagovornik.
 
  
 
U žalbi Bajčevog advokata na poslednju presudu navodi se da se krše prava tužitelja, kao i to da su investitori anekse ugovora sklapali nakon nastanka štete, što, smatra advokat, ne bi smelo da se radi.
 
Prema viđenju veštaka, objekat u kojem živi Bajac je nestabilan, a razlog tome je izgradnja temelja višespratnice. Takođe, navodi se i da postoji pukotina na podu terase koja će "dovesti do odvajanja dela terase i obrušavanja dela objekta u dvorište".
 
Osim što živi u nebezbednom objektu, Bajac skreće pažnju i na dužinu trajanja čitavog postupka, zbog čega poručuje da će podneti i tužbu zbog suđenja u razumnom roku.
 
"Stvarno je apsurdno da toliko traje. Nekome se sruši krov nad glavom, a osnovno pravo vam je pravo na stanovanje, što ja već 10 godina ne mogu da imam. Sve to utiče i na moje vreme i na moje zdravlje, a to niko ne može da mi vrati", zaključuje ovaj Novosađanin.
  • /

    11.05.2018 08:36
    /
    @Ne verujem
    svakome u lancu nije tesko da se strpe neki period
    jedan od poznatih po tome je advokat u novosadskog sajma

    klijentima kaze 'ne brinite' a za to vreme ucestvuje u precenjivanju sporne imovine, pa saceka neki period i onda krenu kamate i izvrsitelji

    tvoje ne verujem je na nivou price o deda mrazu

  • Ne verujem

    08.05.2018 10:13
    @ //
    Zašto bi investitor bio u šemi sa advokatom tolike godine ?Da hoće da plati, platio bi tužiocu i do sada bi gradnja bila gotova!
    Nije ovo jedina parcela u gradu gde se može graditi. Investotor zaradjuje kada izgradi zgradu i proda stanove, a ne od parničenja tolike godine.
  • 20 godina

    08.05.2018 09:47
    @vic
    Ne mogu da zamislim parničara koji 20 godina redovno plaća advokata.
    Uglavnom svi bi hteli besplatno ,a advokat da se naplati od protivne strane kad se parnica završi.
    Tako da taj vic ne pije vodu.
    Najlakše se dete odškoluje od 20 godina (ne) rada na državnim jaslama, pa ga tata posle zaposli u "svojoj " firmi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti