FOTO: Veliki mural posvećen Mihajlu Pupinu oslikan u centru grada

Veliki mural posvećen Mihajlu Pupinu oslikan je na zgradi u centru grada, na uglu Ulice Ilije Ognjanovića i bulevara koji nosi ime ovog slavnog srpsko-američkog naučnika.
FOTO: Veliki mural posvećen Mihajlu Pupinu oslikan u centru grada
Foto: 021.rs
Mural je oslikan u okviru Dana američke kulture, koji se održavaju u Novom Sadu. Na oslikavanju su zajednički radili umetnici iz SAD, Marthalicia Matarrita, Dister Rondon i novosadski ulični umetnik Uroš Strboja.
 
Član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić je ocenio da ulična umetnost ima važno mesto u kulturi grada i da je veliko zadovoljstvo ugostiti umetnike svetskog ranga.

- Pupin je jedan od naših velikana čija su dela od značaja za ceo svet, i možemo samo biti zadovoljni što smo mu i na ovaj način odali počast. On je dobar deo života proveo u Njujorku i sada su Njujorčani u Novom Sadu oslikali ovaj imponzatni mural. Cilj Evropske prestonice kulture, ali i Uprave za kulturu Grada jeste da ujedini umetnike, kulturne poslenike, organizacije i ustanove oko projekata koji će pozitivno uticati na kvalitet života, uz uključivanje građana u društveno-kulturne procese - istakao je Rožić. 
 
Tokom manifestacije održaće se još nekoliko događaja. U petak, 11. maja, organizovaće se stand up veče u Srpskom narodnom pozorištu, dok će dan kasnije Novosađani moći da prisustvuju skejt takmičenju.
 
  
 
Mihajlo Pupin rođen je 1854. godine u selu Idvor u Banatu. Školovao se u svom rodnom mestu, potom u Crepaji, Pančevu, Pragu, a u 20. godini života se seli u Ameriku. 
 
Pupin ima 24 prijavljena patenta, a poznat je po "Pupinovom kalemu" koji je omogućio telefonske razgovore na velikim udaljenostima. Bio je profesor na Univerzitetu Kolumbija, nosilac je nekoliko značajnih odlikovanja, a 1924. godine dobio je Pulicerovu nagradu za autobiografiju "Od pašnjaka do naučenjaka". 
 
Oslikavanje murala u Novom Sadu podržali su Grad Novi Sad i Američka ambasada u Beogradu.
  • Tata Ikun

    14.05.2018 13:01
    Kakvi crni murali, okrečite tu zgradu kao sav normalan svet. Samo škrabate bezveze po zgradama.
    Ipak, ako mora da se bira, više mi se sviđa ovo nego halucinacije modernih "muralista".
  • :/

    14.05.2018 06:38
    ko je prekrečio remeda?
  • @miki

    13.05.2018 16:24
    A onda je mrmot umotao cokoladu, novokomponovanja istorije i izmisljotine na kub

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti