Izložba "Majska skupština - 170 godina kasnije" otvorena u Galeriji Matice srpske

Izložba "Majska skupština – 170 godina kasnije", čiju okosnicu čini slika Pavla Simića "Srpska narodna skupština 1. maja 1848. godine", otvorena je danas u Galeriji Matice srpske.
Izložba "Majska skupština - 170 godina kasnije" otvorena u Galeriji Matice srpske
Foto: 021
Tom prilikom predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović naglasio je da je obeležavanje 170. godišnjice Majske skupštine veoma važan događaj, jer podseća na jedno veliko vreme i velike ljude koji su odredili put celog našeg naroda. 
 
"Srpska Vojvodina koja je na Majskoj skupštini formirana postala je zavetna ideja svih Srba u Habzburškoj monarhiji. Istorijska iskušenja kroz koja je ta ideja prolazila bila su ogromna, ali uprkos njima, 70 godina kasnije, na Velikoj narodnoj skupštini u Novom Sadu, ta ideja je postala stvarnost prisajedinjenjem vojvođanskih oblasti Kraljevini Srbiji", rekao je Mirović.
 
Dragoceno, vizuelno svedočanstvo te velike ideje, kako je rekao predsednik Mirović, je slika Pavla Simića "Srpska narodna skupština 1. maja 1848. godine".
 
"Ova slika je svedočanostvo rađanja jedne velike ideje i grupni portret ne samo njenih najistaknutijih rodonačelnika, patrijarha Josifa Rajačića, Đorđa Stratimirovića, episkopa Nikanora Grujića nego i niza onih koji će tu ideju nositi, čuvati i sačuvati, poput Svetozara Miletića, Jovana Đorđevića, Stevana Vladislava Kaćanskog i najzad samog Pavla Simića", rekao je Mirović.
 
Slika Pavla Simića "Srpska narodna skupština 1. maja 1848. godine" je istorijski dokument našeg naroda o najznačajnijem događaju 19. veka, rekla je  upravnica Galerije Matice srpske Tijana Palkovljević Bugarski.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.