Protestni skup danas na Trgu slobode povodom Dana porodice

Članova Pokreta "Pravda za tate" i Udruženja građana "Zaštitimo decu" održaće danas na Trgu slobode protestni skup zbog nezadovoljstva radom centara za socijalni rad.
Protestni skup danas na Trgu slobode povodom Dana porodice
Foto: 021.rs
Na 15. maj - Međunarodni dan porodice, predstavnici ovih udruženja žele da ukažu na višedecenijsku diskriminaciju očeva kao roditelja, a naročito nakon prekida bračnih i vanbračnih veza.
 
Takođe, okupljeni će tražiti da ih primi Pokrajinski ombudsman na razgovor.
 
"Centri za socijalni rad, zakonom određeni za pomoć porodici i nadzor nad vršenjem roditeljskog prava, postali su odeljenja nevladinih organizacija, koji na sve načine pomažu majkama u zakonom zabranjenoj zloupotrebi roditeljskog prava. Svako četvrto dete u Srbiji odrasta bez oca. Preko 100.000 dece u Srbiji nema lične odnose sa svojim očevima, zbog toga što majke to ne dopuštaju, a nadležne državne institucije neskriveno tolerišu nepoštovanje sudskih odluka oko vremena i načina održavanja ličnih odnosa dece i njihovih očeva. Iako to samo formalno predstavlja krivično delo u Srbiji, veoma retko će nadležna tužilaštva neku majku goniti zbog izvršenja, dok Centri za socijalni rad ne preduzimaju ništa na zaštiti dece. Ali, sa druge strane, revnosno će preduzeti krivično gonjenje očeva u slučajevima kada kasne ili ne plaćaju određenu alimentaciju. Favorizovanje jednog prava deteta u odnosu na druga prava, nisu predviđena Konvencijom", navode organizatori skupa i zaključuju da očevi vole svoju decu, emotivno su vezani za decu, kao i majke, i žele da učestvuju u životima svoje dece, da učestvuju u odrastanju dece, da brinu o deci i vaspitavaju. 
 
Skup će početi u 11:59 časova.
  • Limanac

    15.05.2018 14:34
    Bravo očevi
    Podržavam očeve.
    Ko to nije iskusio ne može ni da zna, ali je ovo način da i drugi saznaju.
    Nikada ne znate kada ćete doći u takvu situaciju i to ne svojom voljom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti