Nizom događaja obeležena 170. godišnjica Majske skupštine

Povodom obeležavanja 170. godišnjice Majske skupštine kada je proglašeno osnivanje Srpske Vojvodine, danas je, u Sremskim Karlovcima održana svečana akademija, kojoj je prethodila liturgija u Sabornoj crkvi.
Uoči svečane akademije, u zgradi Magistrata održana je svečana sednica Pokrajinske vlade, na kojoj je doneta odluka o formiranju budžetskog fonda za obnovu kulturno-istorijskog nasleđa i razvoj Sremskih Karlovaca.
 
Na sednici je usvojena i inicijativa o izmeni Zakona za obnovu Sremskih Karlovaca.
 
"To će omogućiti dodati impuls za obnovu i razvoj ovog veoma važnog mesta u našoj istoriji, ali i za budućnost građana koji danas žive ovde, za razvoj turizma i obrazovanja", rekao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i najavio izdvajanje značajnih finasijskih sredstava iz pokrajinskog i republičkog budžeta.
 
Osvrnuvši se na 1848. godinu, kada je začeta ideja o osnivanju Srpske Vojvodine i 1918. godinu, kada je ta ideja, kako je rekao, pretvorena u stvarnost prisajedinjenjem vojvođanskih oblasti Kraljevini Srbiji, Mirović je istakao da je Vojvodina, uprkos svim iskušenjima, postala model skladnog života svih naroda čije su se sudbine u njoj vekovima preplitale.
 
"To je model koji nije politička ili bilo kakva druga proklamacija, već model koji je postao stvaran, autentičan, svakodnevni život. Model koji je deo svakog čoveka koji u njoj danas živi, bez obzira bio on Srbin, Mađar, Slovak, Hrvat, Rumun, Rusin, Bunjevac ili pripadnik bilo koje druge nacionalne zajednice", naglasio je Mirović.
 
Ministar za kulturu i informisanje Vladan Vukosavljević rekao je da istorija srpskog naroda i srpsko kulturno nasleđe ne bi bili ovakvi da nije bilo Sremskih Karlovaca, te da, kako je istakao, odužujući dug precima, stvaramo temelj budućnosti.
 
Održana je i i Svečana akademija u Karlovačkoj gimnaziji, a svemu je prethodilo otvaranje izložbe "Majska skupština - 170 godina kasnije" u Galeriji Matice srpske, čiju okosnicu čini slika Pavla Simića. 
 
Radikali čuvaju uspomenu, ligaši čestitaju rođendan Vojvodine
 
Povodom 17 decenija od ovog važnog istorijskog događaja oglasili su se i predstavnici poslaničkih grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine i Srpske radikalne stranke u Skupštini Vojvodine.
 
Ligaši su Vojvodini čestitali rođendan i istakli da će ona uvek postojati. "Na današnji dan pre 170 godina Vojvodina je izašla na evropsku pozornicu kao istorijski subjekat. Iako su mnogi pokušavali da je ospore ili ukinu, Vojvodina i dalje postoji i postojaće", istakao je generalni sekretar LSV Bojan Kostreš.
 
Radikali su  naveli "da rado evociraju uspomene i čuvaju od zaborava sećanje na naše slavne pretke i znamenite događaje od 13. i 15. maja 1848. godine."
 
"Srpski narod severno od Save i Dunava, stvorio je pre 170 godina Srpsku Vojvodinu, boreći se za očuvanje nacionalnog, verskog i kulturnog identiteta, izložen žestokim nasrtajima mađarizacije. Za Srpsku radikalnu stranku ne postoje značajniji datumi u prošlosti ovih prostora od 15. maja 1848. godine, kada je proglašena Srpska Vojvodina i od 24. i 25. novembra 1918. godine, kada je doneta odluka o prisajedinjenju Srema, Banata, Bačke i Baranje matičnoj srpskoj državi", naveo je SRS. 
 
Podsetimo, na Majskoj skupštini od 13. do 15. maja 1848. u Sremskim Karlovcima, Srbi su tražili formiranje Srpske Vojvodine. Bio je to prvi put precizno zaokružen program teritorijalne autonomije Vojvodine unutar Habzburške monarhije. Tada su definisane granice Vojvodine, njeno ime i znamenja.
 
Na Skupštini 30. i 31. jula 1945. predstavnici Srba, Mađara, Hrvata, Slovaka, Rumuna, Rusina i Jevreja, doneli su odluku o formiranju Autonomne Pokrajine Vojvodine. Istovremeno je odlučeno da se novoformirana AP Vojvodina prisajedini državi Srbiji, kao delu jugoslovenske federacije. AP Vojvodina kasnije, 28. februara 1974. dobija pravo na zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast. 
  • Procenti?

    18.05.2018 09:58
    @V - mal-mal pa se pojavljujete lično vi koji mrzite Srbiju iako takođe paradoksalno u njoj živite, da etiketirate svakoga ko vam protivreči kako "mrzi Vojvodinu" jer ste umislili da ste njen privatni vlasnik i da je reč protiv vas isto što i reč protiv Vojvodine, i da se takođe "frljate nekakvim procentima" koji vama odgovaraju a bez ikakvog autoriteta.
    Odakle vama ti procenti? Je li bio neki referendum sa pitanjem "Da li ste za autonomiju Vojvodine" pa je "Za" glasala ta "ubedljiva većina" od "znatno preko 50%"? Odakle vam podatak o "ubedljivoj većini"? Ne, nije bio referendum, pokušavali ste godinama da sakupite taj minimalan broj potpisa da bi se referendum održao i niste uspeli, ali ste zato i dalje čvrsto uvereni da baš vi predstavljate većinu u Vojvodini, što je patološko stanje uma koje psihijatrijska struka vrlo dobro opisuje.
    Osvojeni glasovi partije kojoj pripadate i čije ideje bez prestanka ovde namećete jesu pokazatelj podrške lično vama i vašim idejama, a vi sebe slobodno uveravajte da je potpuno suprotno.
  • Interesantno

    16.05.2018 21:22
    Proslavlja se Majska Skupstina; Srpska Vojvodina...Ne znam koliko znate; patrijarh Rajacic je bio odan Beckoj kruni. Stratimirovic se borio za Srpsku Vojvodinu. Ali - NE prisajedinjenu Srbiji - vec da Srpska Vojvodina bude autonomna jedinica U OKVIRU Austrougarske (Austrofili!). NI JEDNOM RECJU - nisu, ni Rajacic, ni Stratimirovic - nisu govorili o prisajedinjenju Srbiji. Stratimirovic je predlagao ujedinjenje sa Hrvatskom! A Rajacic je sve radio, kako bi ideju Srpske Vojvodine obespredmetio, jer je bio toliko odan Beču. I tako je i bilo. A sad, sta ovi danas hoce da slave...Srpska Vojvodina je nastala, da bi Srbi U OKVIRU AUSTROUGARSKE - imali svoju zasebnu drzavu. NE DA BI BILI SA SRBIJOM.
  • /

    16.05.2018 07:03
    /
    @Eto
    pa po tom tvom scenariju cena je ujedinjenje rs i srbije.
    tako da trgovina nije za dz

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti