Desetak građana na protestnom skupu povodom Dana porodice

Desetak građana okupilo se današnjem skupu povodom 15. maja, Međunarodnog dana porodice, kako bi izrazili nezadovoljstvo radom centara za socijalni rad.
Desetak građana na protestnom skupu povodom Dana porodice
Foto: 021.rs
Oni su se ispred zgrade Banovine požalii na to što u najvećem broju slučajeva starateljstvo nad decom dobijaju majke, poručujući da deca vole podjednako oba roditelja. 
 
Skup su organizovali Pokret "Pravda za tate" i Udruženje građana "Zaštitimo našu decu" iz Subotice. Pominjajući "socijalnu mafiju" i nepoštovanje porodičnih zakona, govornici na skupu su poručili da će se, ukoliko domaći organi ne preduzmu ništa povodom rešavanja problema, obratiti međunarodnim instancama.
 
"Centri za socijalni rad vrše diskriminaciju nad roditeljima, odnosno nad očevima kao roditeljima i nad njihovom decom. Pravo deteta je da odrasta uz oba roditelja, jer ih podjednako voli. Sudovi u Srbiji prihvataju mišljenja centara za socijalni rad i na osnovu njih donose presude, pravdajući se time da su mišljenja donela stručna lica", rečeno je skupu.
 
Oni su zatražili i od Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, kao i od Pokrajinskog zaštitnika građana, da ih primi na razgovor.
 
Pokrajinski ombudsman: Porodica deli sudbinu društva
 
Kancelarija Pokrajinskog zaštitnika građana saopštila je da se periodi kriza, posebno ukoliko su dugotrajne, kao što je slučaj u Srbiji, odražavaju na funkcionisanje porodice.
 
Kako se navodi, borba za oskudne resurse, kakvo je zaposlenje, odražava se i na odnose unutar porodice, zbog čega ona umesto sigurnog utočišta, postaje "nesigurno i nebezbedno mesto u kom jačaju autoritarni obrasci u odnosima u čijoj je osnovi neravnopravna raspodela moći".
 
"Široko rasprostranjeno nasilje u porodici i u društvu najbolje ilustruje navedeno. Podaci koje Pokrajinski zaštitnik građana već 10 godina prikuplja od institucija nadležnih za postupanje u slučajevima porodičnog nasilja, potvrđuju, iz godine u godinu, da su žene i deca u 90 odsto slučajeva žrtve. Nastojanja države i institucija da rešavaju problem nasilja u porodici, primetna su, ali daleko od toga da daju zadovoljavajuće rezultate", navodi se u saopštenju.
 
Ombudsman je uočio da sam početak primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici doprineo vidljivosti i zaštiti žena žrtava nasilja u porodici, dodajući da su deca ona koja su nevidljiva i nezaštićena. Takođe, u postupanju Pokrajinskog zaštitnika, kada su u pitanju slučajevi vršnjačkog nasilja, najčešće budu utvrđeni propusti u postupanju nadležnih organa, a neretko se dešava i da roditelji, razočarani u institucije, objave slučaj u medijima dodatno izlažući dete riziku od nasilje i retraumatizaciji.
 
Čitavo saopštenje možete da pročitate OVDE.
  • Jasmina

    16.05.2018 08:15
    Bezi
    Da.Nisam pojma imala,koliko ima kvarnog u ljudskom bicu.Naivno?!
  • @Jasmina

    15.05.2018 20:49
    A ja mlada i naivna, nisam znala da zene vole takve.
  • Jasmina

    15.05.2018 17:34
    Majka i otac
    Svoju decu sam sama odgajila/otac problem(tako ga i zovu pajtosi-mutibaric)Ja bila naivna,nisam pazila(znala)da je manipulator,da sve radi smisljeno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti