Desetospratnice umesto kasarne "Jugovićevo"

Urbanistički plan budućeg uređenja dela kasarne "Jugovićevo" i okolnih trenutno neuređenih zelenih površina uz sam Bulevar Evrope, stavljen je na javni uvid.
Desetospratnice umesto kasarne "Jugovićevo"
Foto: 021.rs

Skupština grada je pre mesec dana donela odluku da se izradi plan u kojem stoji da će na prostoru od 23 hektara, gde su sada kasarne i zelene površine, biti izgrađeni stambeni blokovi sa desetospratnicama. 

Urbanisti su na javni uvid stavili dve varijante plana, koje se razlikuju samo u tome gde će u odnosu na stambene komplekse biti osnovna škola kapaciteta od oko 700 učenika i vrtić za boravak oko 500 dece. Drugih bitnih razlika između dva predloga nema.

Ono što upada u oči kada se pogledaju ovi planovi jeste to da će skoro potpuno nestati zelene površine, a nije jasno ni gde će biti parkinzi, dečiji, odnosno sportski tereni. Ipak, urbanisti su za deo nekadašnjeg prostora kasarne predvideli da bude sportski park, a u pitanju je deo koji se naslanja na budući arheološki park, koji će se nalaziti pored kružne raskrsnice na uglu Bulevara Evrope i Rumenačke.

Stanogradnja je glavni motiv za izradu ovog plana, s tim da još uvek nema naznaka da će se Vojska Srbije uskoro odseliti sa tog prostora. Plan obuhvata i zelene parcele uz sam ugao Bulevara Evrope i Vojvode Stepe, tako da tu uskoro možemo očekivati da niknu zgrade od pet, do najviše 10 spratova.

Prema predlogu, svaki stambeni blok će imati od 1.200 do 1.300 stanova i od 3.200 do 3.400 stanovnika.

Dodajmo i da će prema predlogu urbanista skoro svih četrdesetak objekata u krugu kasarne Jugovićevo biti srušeno, osim nekolicine koji su sada skoncentrisani oko ulaza u vojni objekat i koji su deo nekadašnjeg aerodroma, i oni će biti sačuvani za javne službe.

Od 23 hektara ukupnog prostora na kojem je danas kasarna i koja je vrlo ozelenjena, kao i prostora koji obuhvata veliku neuređenu zelenu površinu, dobiće se oko 10 hektara stambenih zgrada, preko pet hektara saobraćajnica, oko tri hektara javnih službi, 3,4 hektara sportskog parka i 1,2 hektara zelenih površina.

Plan se može pogledati do 25. maja u Mesnoj zajednici "Jugovićevo" u Tarasa Ševčenka 1, prostorijama "Urbanizma" na Bulevaru cara Lazara 3 i na sajtu tog preduzeća. Prigovori se podnose Upravi za urbanizam u Radničkoj 2.

  • Nedea

    17.05.2018 14:30
    Varijanta 2 je puno bolja, ali se sve u gradu gotovo uvek gradi po varijanti 1.
  • Jovan

    17.05.2018 13:55
    Šta je, bre, ovo, jesu li ovi normalni? Unazad nekoliko meseci se non stop priča o "urbanističkim rešenjima" koja su sve samo ne rešenja! Zgrade, zgrade, zgrade, zgrade, beton. Dokle?! Pogledajte na Google Maps satelitski snimak Novog Sada, zelenila nigde. Limanski park kao očerupana kokoška izgleda. Jedva se naziru Dunavski i Futoški park, ostalo sve jad i beda. Za sve te stambene zgrade treba i infrastruktura, trebaju parkinzi, trebaju škole, trebaju vrtići, trebaju saobraćajnice, a niko o tome ne priča, samo o zgradama. Gde žive ovi koji smišljaju to?!
  • Keva

    15.05.2018 23:27
    Pisala sam i ja o toj zgradi, kao pečurka je nikla a nemaš kuda ni da vozis sve usko i nakrivljeno. Napisaše mangupi da će graditi i vratiće i škole, pa cenim da će im trebati isto koliko im treba za jedan most pa i malo više. Čini mi se da je vrtić u Radničkoj poslednji novootvoren a zidali su ga i tako to sigurno 10 godina. Ono oko vrtića što nazivaju parkingom koji se plaća nećemo, zaludno je.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti