Porodiljama iz "Radosnog detinjstva" kasni naknada, obratile se inspekciji rada

Deo porodilja u Predškolskoj ustanovi "Radosno detinjstvo" žalio se Inspekciji rada zbog neredovnih isplata naknada za porodiljsko odustvo.
Porodiljama iz "Radosnog detinjstva" kasni naknada, obratile se inspekciji rada
Foto: 021.rs
I dok se u Srbiji otvorio "front" na kojem se vodi bitka da se rodi što više dece, one koje su decu već rodile i treba da ih prehrane, teško ostvaruju svoja prava. 
 
Porodilje koje su se obratile inspekciji žale se na to da naknade ne dobijaju kada i ostali zaposleni, jer još nisu dobile novac za mart i april ove godine. Kako navode u pismu, poseduju dokument u kojem stoji da je poslodavac dužan da im naknadu isplaćuje istovremeno sa isplatom zarada ostalim zaposlenima, te da on refundira novac po dostavljanju dokaza da je isplatio naknadu. 
 
Zbog situacije u kojoj se nalaze, porodilje smatraju da su diskriminisane i da su dovedene u neravnopravan položaj.
 
"Smatramo da je Grad Novi Sad, kao osnivač 'Radosnog detinjstva', naš poslodavac i da bi trebalo da i nama obezbedi zarade kao što obezbeđuje ostalim radnicima u ustanovi. Jednostavno, nije isto ako novac dobijate redovno ili posle dva-tri meseca, pogotovo u momentu kada imamo malu decu. Mi od toga živimo i ne bismo radili da nam plata nije potrebna. Nije u redu da mi koje smo na porodiljskom odsustvu budemo diskriminisane u odnosu na ostale zaposlene. Mislimo da je to glavni problem", kaže za 021.rs jedna od porodilja u "Radosnom detinjstvu".
 
U PU "Radosno detinjstvo" objašnjavaju za 021.rs da naknade za porodiljsko odsustvo kasne zbog duge procedure.
 
"Naknade plate za porodiljsko odsustvo i odsustvo sa rada radi nege deteta za zaposlene u PU 'Radosno detinjstvo', kasne sa isplatom zbog dugotrajne procedure, počev od momenta podnošenja zahteva Gradu za navedene naknade, koje se potom refundiraju iz republičkog budžeta, a na dinamiku prenosa sredstava za navedene naknade Predškolska ustanova ne može da utiče, ali u okviru svog delokruga rada Ustanova čini sve kako bi se procedura ubrzala i kako bi se porodiljama navedene naknade isplatile u što kraćem roku", navode u "Radosnom detinjstvu".
 
Sa ovim problemom upoznat je i sindikat u ovoj ustanovi. Predsednica sindikata zaposlenih u PU "Radosno detinjstvo" Sanela Lacik poručuje za 021.rs da, iako znaju da porodiljama kasne isplate, nisu upoznati sa tim kom broju majki kasni zarada i u kolikom iznosu. Ipak, apeluje na nadležne da reše ovaj problem, jer je, kako kaže, novac je potreban porodiljama.
 
"One imaju malu bebu, nemaju mnogo prilika da se šetaju i da se snalaze. Apelujem na ustanovu, na Grad najviše, a potom i na Republiku, da im plate ne budu samo redovne, nego da dobiju i neku stimulaciju, pogotovo ukoliko smo već ušli u ovu priču oko nataliteta i stimulacija za majke. Davno nisu rađene statistike kolika je jedna potrošačka korpa, ne samo za novorođenče, nego za bilo koje dete, a kolike su naše plate. To što oni shvataju bruto i neto kao isto, nama u džepu nije tako. Stvarno bi trebalo da se povede više računa o deci", ukazuje naša sagovornica.
 
Ovo nije prvi put da se "Radosno detinjstvo" suočava sa ovakvim problem, niti je jedina predškolska ustanova u Srbiji u kojoj kasne naknade za porodiljsko. Pre pet godina porodilje u "Radosnom" su se bunile jer su nekoliko meseci bile bez plata, a kako se pokazalo, razlog je bio taj što je Poreska uprava automatski preuzimala novac koji je bio namenjen za majke.
 
Premijerka Ana Brnabić je krajem prošle godine naglasila da se mora uticati na to da isplate naknada za trudničko i porodiljsko bolovanje ne kasne. Kako je navela, praksa je pokazala da isplate kasne zbog obimne dokumentacije. Nekoliko meseci kasnije portal "Bebac" podseća da problem i dalje postoji, te da nije posao trudnice "da se u periodu kad treba da se posveti dolasku novog života na svet bavi 'lovom na krivca', već da se priprema za roditeljstvo".
 
Ukoliko obećanja mogu da posluže za utehu, porodilje mogu da se nadaju da se sa ovakvim problem više neće suočavati od 1. jula. Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević poručio je nedavno da naknade za porodiljsko neće kasniti po stupanju na snagu Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom.
  • Privatnik

    19.05.2018 08:07
    Preduzetnik
    Kako je moguce da svake godine na spisku za cekanje ostane par hiljada dece (zvanicno) a nezvanicno 3xvise.. Logicki koliko god da naprave vrtica ili zaposle radnika nece biti dovoljno a firma na rubu propasti.. Ko je ovde lud..!?!
  • ajooj

    18.05.2018 21:45
    ajoooj
    Ljudi molim vas ne dirajte predsednicu sindikata sanelu lacik....ona svakih par meseci menja sindikat i sama se imenuje za predsednika....obozava da se tuzi i daje izjave za novinare ali kada poraste i nauci da cita mozda se i informise o svemu sto lupeta....uzgred sindikat joj broji desetak clanova i nije reprezentativan
  • Vaspitac

    18.05.2018 14:45
    Za Sasu!
    Hvala Vama! I svaka vam cast na opazanju! A vi gospodjo Sanela Lacik treba da vas je sramota takve izjave. Zasto mi placamo clanarinu za sindikat? Da bi kupovali na rate? Ako je to vas posao.... (necu da lajem dalje)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti