Osim kanalizacije, Adice dobijaju vrtiće, škole, dom zdravlja, tržni centar...

Stanovnici Adica u narednim godinama mogu da očekuju revitalizaciju ovog pretežno "divlje" izgrađenog naselja, koje i dalje nema kanalizaciju niti osnovnu infrastrukturu.
Novi domovi zdravlja, vrtići, osnovne škole, pijaca, verski objekti, ali i zelenilo i raznolik poslovni sadržaj, predviđeni su konceptualnim okvirom u planu detaljne regulacije Adica, koji je na ranom javnom uvidu do 28. maja. Do tog datuma, svi zainteresovani građani i pravna lica mogu da se izjasne o sadržaju plana, a koji se pretežno oslanja na postojeći gradski plan generalne regulacije, sa pojedinim izmenama i dopunama.
 
Kako gradski urbanisti navode u planu detaljne regulacije, Adice je nerazvijeni deo Novog Sada, sa značajnim posledicama nelegalne gradnje, komunalno loše opremljeno naselje koje je, zbog nefunkcionalnih i nepravilno raspoređenih dalekovoda čak i opasno za život. Adice se razvijaju kao naselje namenjeno porodičnom stanovanju, što urbanisti prepoznaju i nameravaju da podrže planom izgradnje stambenog prostora spratnosti do jedne, a najviše dve etaže.
 
"U oblasti stanovanja očekuje se podizanje stepena kvaliteta života stanovništva i otklanjanje posledica nelegalne izgradnje. Plansko rešenje uticaće na očuvanje i poboljšanje kvaliteta životne sredine, zaštitu i održivo korišćenje prirodnih dobara", predviđa se ovim planom.
 
Šta se planira na Adicama?
 
Plan obuhvata deo građevinskog prostora ukupne površine 265 hektara, koji se nalazi u katastarskoj opštini Veternik. Granica prostora pruža se osovinom Novosadskog puta sa severne strane. Sa istoka granicu čini Šumska ulica, južnu granicu čini severna regulacija primarnog odbrambenog nasipa, a zapadna granica se podudara sa granicom između Adica i Veternika. Prostorna celina Adica obuhvata prostor između Novosadskog puta, Šumske, Podunavske, Niške, Veterničke, Sime Pandurovića i Palićke ulice.
 
Adicama, osim kanalizacije i uređenog kolovoza, nedostaju zdravstvene ustanove, škole, vrtići, banke, pošte, tržni centri... Nedostaju i sportski i rekreativni tereni, uređene zelene površine i turističke celine. Urbanisti zaključuju da većina ulica nije uređena i da je potrebna rekonstrukcija, sa planiranom izgradnjom pešačkih i biciklističkih staza, kao i parkinga. Bitno je napomenuti da kanalizaciju imaju samo pojedine ulice (Branka Ćopića, delovi centra naselja), dok ima i nelegalno priključenih, a ogroman problem su postojeće septičke jame, koje se često izlivaju. Vodovodna mreža je delimično izgrađena, ali ima i divljih priključaka.
 
Postoje dva dalekovoda koja ne bi smela da prelaze stambeni prostor. Međutim, oni prelaze zgrade i poslovne objekte i time ih ugrožavaju - urbanisti kažu i da je jednom od dalekovoda čak istekao rok trajanja i trenutno funkcioniše bez odgovarajućeg nivoa sigurnosti i pouzdanosti.
 
Adice broje oko 10.000 stanovnika, a evidentirano je nešto više od 2.000 stanova. Izmenama i dopunama generalnog plana iz 1994. godine ovo područje bespravne stambene izgradnje uključeno je u građevinsko područje Novog Sada i pretežno je namenjeno porodičnom stanovanju (poslovanju je namenjen prostor uz Futoški put). Godine 1995. su u plansko rešenje ugrađeni nelegalno izgrađeni objekti, a kako je godinama kasnije nastavljena ovakva izgradnja, 2002. je stanje na terenu ponovo usaglašeno sa gradskim dokumentima. Planom iz 2008. godine je u velikoj meri prihvaćeno stanje na terenu, a korigovano planom detaljne regulacije prostora za porodično stanovanje u zapadnom delu grada iz 2011. godine. Korekcije su, pri tome, urađene kako bi se objekti mahom sačuvali. 
 
U prethodnom periodu Adice su dobile vrtić, crkvu i parohijski dom. U poslednje vreme se najčešće grade sportski objekti i tereni, kao i skladišni prostor, a od stambenog prostora dominiraju dvojne kuće sa maksimalno dozvoljenim brojem stambenih jedinica, tj. do dva sprata. 
 
 
Prema generalnom planu, koji takođe definiše za šta će ovaj prostor biti namenjen, Adice su predviđene za porodično stanovanje na preovlađujućem delu područja. Uz ulice Branka Ćopića, Marije Bursać, Sime Šolaje i Podunavsku planira se takozvani opštegradski centar ovog naselja. Uz Novosadski put se planiraju poslovni objekti, a uz središnji deo Cetinjske ulice sportski centar. Uz nasip, između Sime Šolaje i Slavujeve se planira park, a odbrana od poplava između Slavujeve i Šumske ulice, na oko 100 metara od nasipa.
 
Planiraju se zone za poslovanje i to uglavnom na ulaznim pravcima, što bi trebalo da uvede privredu u ovaj deo grada. Predviđa se da će ovo naselje najbolje funkcionisati ako se okrene trgovini, zanatstvu, poljoprivredi i drugim delatnostima koje su bliske porodičnom stanovanju i koja mogu da se razvijaju kao porodične delatnosti.
 
Sve prethodno izgrađene porodične celine tj. zgrade zadržavaju se ovim planom, a nove će biti podignute na neizgrađenim područjima, uglavnom u postojećim ulicama. Na Adicama se, inače, planira maksimalno 13.670 stanovnika, a predviđena gustina naseljenosti je 60 stanovnika po hektaru.
 
Predviđena kanalizaciona mreža otpadnih voda biće podeljena u dva sliva, tj. na severni i južni, a oba su orijentisana prema kanalizaciji u Ljubice Ravasi. Sekundarna kanalizaciona mreža otpadnih voda predviđa se u svim ulicama i orijentisaće se na planirane primarne pravce. Do izgradnje planirane kanalizacione mreže, otpadne vode se odvode preko septičkih jama na parcelama stanara. Planira se izgradnja primarne vodovodne mreže, duž ulica Ljubice Ravasi, Branka Ćopića i Veterničke, a sekundarna vodovodna mreža u svim ulicama Adica. 
 
Poslovni objekti P+2 (uglavnom zanatstvo i usluge) planiraju se na ulaznom pravcu, uz Novosadski put. Trenutno na Adicama postoji više od 150 registrovanih preduzeća, a najveći broj su trgovci.
 
Adicama nedostaju tržni centri, banke, pošte, administracija i sličan komercijalni sadržaj poput banaka, tržnih centara i drugog planira se duž Ulice Marije Bursać, koja se smatra centralnom ulicom Adica, uz Sime Šolaje, i Smederevsku. Potencira se pokretanje biznisa i u ulicama Avrama Mrazovića, Desanke Maksimović i u Novoj 12.
 
Sportski sadržaj i kompleksi planiraju se u južnom delu Adica i uz središnji deo Cetinjske ulice. U ovaj sadržaj ubrajaju se otvoreni i zatvoreni sportski tereni, sa pratećim objektima za različite vrste sportova. Objekti namenjeni turizmu planiraju se u neposrednoj blizini priobalja i urbanisti se na njih oslanjaju za neki vid socijalne revitalizacije ovog dela Novog Sada.
 
Inače, kada je reč o stanovanju na Adicama, ono se smatra komfornim jer jedan stanovnik prosečno za sebe ima oko 20 kvadrata. Ali, kad je reč o parkiranju, ono se uglavnom realizuje na postojećim parcelama stanara. Planira se maksimalno 13.670 stanovnika na Adicama.
 
Pijaca će biti u centru Adica, a uz postojeći Hram Prepodobne Paraskeve na uglu Smederevske i Banjalučke, nacrtom će se utvrditi uslovi za izgradnju novih verskih objekata. 
 
Planiraju se tri nova vrtića. Prvi će se nalaziti u bloku između Cetinjske, Atinske i Palićke, drugi u bloku između Marije Bursać, Svetolika Rankovića i Studeničke, a treći u bloku između Slavujeve, Čerevićke, Desanke Maksimović i Podunavske. Njihovi kapaciteti će se znati u budućnosti. 
 
Planiraju se dve nove osnovne škole i to jedna u zapadnom delu, između Veterničke, Cetinjske, Palićke i Atinske, a druga u bloku između Marije Bursać, Vaska Pope, Mila Milunovića i Gračaničke.
 
Planira se jedan dom zdravlja, najverovatnije u bloku između Smederevske, Sime Šolaje, Žikice Jovanovića i Banjalučke.
 
Domovi kulture, mesne zajednice, klubovi, socijalne ustanove i veterinarske ustanove, planiraju se duž Ulice Marije Bursać.
 
Na građanima je da se izjasne o ovom planu pisanim putem Gradskoj upravi za urbanizam i građevinske poslove u Radničkoj 2.
  • Ja

    26.10.2018 16:28
    Ns
    Bilo bi lepo...
  • Gaga

    24.08.2018 01:47
    Voda
    18 godina zivim u urbanom delu Adica. Nemam gradsku vodu! Sve kuce u ulici su legalizovane!
  • Vitez_Koja

    23.08.2018 15:29
    Hahaha
    U mojoj ulici 70% kuca nije legalizovano. Znaci ni prebijene banke nisu platili a oni se najvise bune , najvise "cekaju", najvise im nedostaje posta , vrtic , skola , dom zdravlja, ovo ono. Oni bi da od svojih para izgradimo i puteve i kanalizaciju i trotoar i Boga Jokinog. Neki bi da zajednicki da izgradimo kanalizaciju, asvaltiramo put, rasvetlimo ulicu da ja platim dva puta a oni jedanput a lepo bi bilo ni jedanput. E pa pametnjakovici nece moci. Platite isto sto sam i ja platio kod legalizacije jos davne 2009-te godine pa onda imate pravo da trazite svasta i momentalno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti